2020-05-29 04:36

Semnal de alarmă: indemnizațiile pentru mame, prea mari pentru buget. Se cere redezbaterea legii care elimină plafonul

 |  17:12
Semnal de alarmă: indemnizațiile pentru mame, prea mari pentru buget. Se cere redezbaterea legii care elimină plafonul

După numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata indemnizațiilor pentru creșterea copilului, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă. Este semnalul de alarmă transmis, luni, de Ministerul Muncii.

Începând cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului (ICC), la agenția națională și la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială au fost depuse 142.990 dosare - 129.226 femei și 13.764 bărbați.

Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, limita minimă a indemnizației în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de estimarea inițială.

Astfel, potrivit informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, obținute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, media cuantumului ICC, la nivel național, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava – 1.182 lei, iar cea mai mare în București, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Același studiu a evidențiat faptul că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-05Parerea ta...

ANONIM
05 Sep 2016

DAI BA STATULE 80 MILIOANE LUI CHILOTATEASA DE GORGHIU SI SALARIU 120 MILIOANE PLUS INDEMNIZATI , IAR LA O AMARITA DE LA TARA FARA SERVICI 80 LEI PE LUNA . CO[ILUL EI STA UN PUF SI AMARITUL DE COPIL DE LA TARA SAU TIGAN , NU ARE NICI PATUT UNDE SA DOARMA . A FOST O LEGE CU DEDICATIE DE GASCA , DE ADUNATURA DE GASCA .
ANONIM
05 Sep 2016

PLODUL EI SUGE LA 9 BIBEROANE , IAR ALTI NU AI NICI SCUTECE . LE DA DE LA UN COPIL LA ALTUL . SI CIT A FURAT MANGAFAUA CU ENERGIE , SOVA , CU ARABU CU PRESA SI TASU CU AFACERI IN ANERGIE CU PINALTI .
T. NATO
06 Sep 2016

Va rog nu mai bateti campii cu o logica de 2 bani jumate. Oamenii astia au platit mai mult impozit pe salariile astea intr-un an decat majoritatea in 20. Mai mult, oamenii care trec de un anumit prag financiar nu folosesc, de regula, nici un serviciu de la stat. Ei sunt net contribuitori la buget prin taxe iar, prin comparatie, majoritatea suntem paraziti la buget. Foarte bine ca se platesc indemnizatii mari. Foarte bine ca se incurajeaza declarararea venitului. Si foarte bine ca acum toata lumea isi permite sa stea cu copilul in cea mai frumoasa perioada a lui. Apropos, nu se dau indemnizatii pe venituri din afara romaniei, in caz ca vrea careva sa comenteze punctul asta. Ipocriti la tot pasul.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine