2019-10-19 20:29

Semnat de Iohannis: Se INTERZIC pungile de plastic în România

 |  16:50
Semnat de Iohannis: Se INTERZIC pungile de plastic în România

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, prin care introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner va fi interzisă începând cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice şi comercializarea acestora.

Actul normativ modifică Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje în sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire, transmite Agerpres.Pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piaţa naţională.Legea reglementează responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională pungi de transport din plastic biodegradabile şi compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligaţia operatorilor economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje.Astfel, operatorii economici producători de ambalaje şi/sau de produse ambalate au obligaţia să utilizeze un sistem de marcare şi identificare pentru ambalaje în vederea îmbunătăţirii activităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului.Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepţia pungilor de transport din plastic foarte subţire.Începând cu data de 27 mai 2018, informările şi rapoartele privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de către Ministerul Mediului vor cuprinde şi date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, mai prevede proiectul.Tot miercuri, şeful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii şi a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2017 pentru completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi pentru modificarea art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-04Parerea ta...

LEVST.
04 Apr 2018

Oau! Oau! Adevarat " barbat de stat", a invins pana si pungile goale!
LEVST.
05 Apr 2018

Parca vad ca in culise este un joc al banilor si al spagilor...Lasam la o parte ca dragnea si pesedeul i-au dat -f.usor- liber lu' malai-mare la semnat, e un joc in care vor sa-i dea impresia ca si el conteaza...Adevaratul substrat este partea numita bani, si alde dragnea si malai-mare au primit ceva de la firmele austriece de exploatarea lemnului, care numai ca rumegus si aschii, trebuie sa aiba munti, asa ca vor intra pe piata pungile de hartie, chiar cu un pret minim, insa se vor vinde -ZILNIC- milioane...Pungile de plastic sunt mult mai ieftine si mult mai bune " nu se rup, dar se indoaie, sunt rezistente la ploaie", nu acelasi lucru si cu cele de hartie , care se degradeaza in 3 metri , pe vreme ploioasa, intre magazin si parcarea unde ai masina ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray