2019-09-19 09:28

Sfatul Psihologului. Există stres pozitiv

 |  17:45
Sfatul Psihologului. Există stres pozitiv

Psihologii afirmă că există un tip de stres, numit EuStres, care ne stimulează şi ne face să ne luptăm pentru obiectivele importante. Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Minţii”, este de părere că EuStresul se poate observa cel mai bine la sportivii de performanţă, care îşi canalizează toată această presiune pentru a-şi forţa şi depăşi limitele mentale şi fiziologice.

„Un sportiv de performanţă a înţeles, poate mult mai bine ca noi ceilalţi, că stresul te poate ajuta în viaţă mai mult decât credem, dacă ştim să îl folosim în favoarea noastră. Sportivul a înţeles când îşi poate creşte, chiar prin autoinducţie, bătăile inimii, nivelul de adrenalină din corp şi nivelul de stres, pentru a putea să îşi folosească toate funcţiile mentale şi ale corpului la parametri mult mai înalţi decât de obicei. În restul timpului, dacă îl analizăm, un sportiv de performanţă este mai liniştit şi mai calm decât un om care nu practică sportul”, afirmă psihologul.

În timpul EuStresului, inima formează un sistem de funcţionare a corpului regulat, iar după efortul fizic sau mental, congruenţa Inimă-Minte se stabilizează, sistemul imunitar se recuperează, auzul şi văzul devin perfecte, sistemul digestiv îşi revine şi omul se întoarce la starea lui normală.

Distres-ul (tipul negativ de stres) închide sistemul imunitar al corpului, pentru că omul aleargă tot timpul după lucruri de făcut. În opinia specialistului, distres-ul formează reacţii incoerente ale corpului, inima, muşchii şi celulele nu răspund normal, ci haotic, prin multe mişcări neregulate. „Distresul este precum o orchestră complet dezordonată, dirijată de un dirijor haotic. Din păcate, unii dintre noi alegem să trăim într-o lume guvernată de acest Distres, plină de anxietăţi şi ameninţări. Ne gândim non-stop că o să ne pierdem locul de muncă, că trebuie să ne plătim taxele şi asigurările, ca altfel vom rămâne pe străzi. Şi această stare generalizată nu o avem o oră pe zi, ci 24 de ore pe zi şi 365 de zile pe an. Trăim într-o teamă constantă, care ne ameninţă supravieţuirea”, consideră psihoterapeutul.

„Când fug de tigru, am nevoie de toată energia ca să fac acest lucru. Dacă am o infecție la stomac și mă vânează tigrul, ce fac? Creierul meu face socoteală … cât să investesc în infecție și cât să investesc să îmi găsesc resursele interioare să fug de tigru? Răspunsul lui va fi să îmi dea TOATĂ energia ca să fug de tigru, fiindcă dacă nu îmi dă această energie, infecția la stomac va fi irelevantă. Omul, atunci când este în mecanismul de protecție, își blochează mecanismul de dezvoltare, fiindcă dezvoltarea și protecția nu se pot produce simultan”, explică Pleşea.

EuStresul şi Distresul sunt algoritmii cu care ne ghidăm viaţa. „Modul în care putem aduna abilităţi pentru o viaţă fericită, are nevoie de continuitate printr-un program zilnic stabil, şi cu mare căldură recomand regimul lui Hipocrate (părintele medicinei), şi anume 8 ore de lucru concentrat, 8 ore activităţi de relaxare şi 8 ore de somn, iar în acest fel cele 24 de ore ne vor ajuta pe deplin”, conchide psihoterapeutul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray