2020-05-29 04:39

Shopping în UE. Consumatorii neinformaţi au dreptul să se răzgândească timp de un an

 |  21:01
Shopping în UE. Consumatorii neinformaţi au dreptul să se răzgândească timp de un an

Valentina Grigore

Vești bune pentru mai mult de 507 milioane de consumatori europeni: începând de vineri, noua legislație UE le susține drepturile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Noua Directivă UE privind drepturile consumatorilor consolidează drepturile consumatorilor oriunde și ori de câte ori aceștia își fac cumpărăturile în Europa – pe internet sau pe stradă.

Întreprinderile vor beneficia, de asemenea, de aceste noi reguli, care creează un mediu concurențial echitabil, ceea ce face mai puțin costisitoare pentru comercianți oferirea de produse și servicii către consumatori peste granițe. Noile norme vor asigura, de exemplu, că la nivelul Uniunii Europene, consumatorii au la dispoziție 14 zile pentru a se răzgândi și a se retrage din orice contract de achiziții online sau contract încheiat în afara spațiilor comerciale (atunci când un vânzător vizitează domiciliul consumatorului) – în creștere față de minimul anterior de 7 zile. În cazul în care agentul economic nu informează asupra acestei perioade, dreptul consumatorului de a se răzgândi poate fi exercitat timp de un an de zile.

Fără suprataxe

Noile reguli interzic, de asemenea, suprataxele pentru utilizarea de carduri de credit și linii de asistență telefonică, precum și opțiunile predefinite de pe site-uri pentru taxare suplimentară (de exemplu, atunci când cumpără bilete de avion online). Pentru a vă asigura aceste noi reguli sunt aplicate în mod uniform pe teritoriul UE, astfel încât consumatorii să beneficieze de ele, indiferent de statul membru în care aceștia sunt, Comisia Europeană, de asemenea, va publica un ghid de orientare pentru autoritățile naționale, incluzând un model opțional cu informații esențiale pentru consumatori care ar trebui afișate pe produsele digitale.

„Astăzi Europa pune capăt înșelătoriilor pe internet a consumatorilor. Începând de astăzi, orice consumator de pe teritoriul Uniunii Europene își poate cere drepturile

conform Directivei privind Drepturile Consumatorilor astfel: fără opțiuni predefinite atunci când se cumpără un bilet de avion, fără taxe suplimentare la plățile pe internet efectuate cu cardul de credit și fără comercianți care vă spun că nu puteți returna un produs cumpărat de pe internet,” a precizat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru Justiție al UE.

Noua Directivă privind Drepturile Consumatorilor armonizează normele naționale de consumatori în mai multe domenii importante, cum ar fi informarea de care au nevoie consumatorii înainte de a achiziționa bunuri și servicii, precum și dreptul lor de a anula achizițiile online. Armonizarea crescută înseamnă că consumatorii se pot baza acum pe aceleași drepturi, indiferent de locul de unde fac cumpărăturile în UE. Aceasta înseamnă, de asemenea, norme mai simple previzibile pentru comercianți, care vor avea acum mai multe stimulente pentru a extinde afacerea dincolo de frontiere.

Obligaţii

* Transparența sporită a prețurilor;

* Încetarea suprataxării nejustificate pentru utilizarea de carduri de credit și linii de asistență telefonică;

* O interdicție asupra opțiunilor predefinite pe internet, ca de exemplu atunci când cumpără bilete de avion;

* Extinderea perioadei de răzgândire de la 7 la 14 zile pe teritoriul UE;

* Drepturi de rambursare mai puternice, în termen de 14 de zile de la anularea unei achiziții a consumatorului;

* Reguli care interzic capcanele online, cum ar fi ofertele de pe internet care fac publicitate la ceva gratuit când, în realitate, acestea nu sunt (de exemplu horoscopul sau rețete);

* O mai bună protecție în ceea ce privește conținutul digital, în special în ceea ce privește informațiile cu privire la software-ul și hardware-ul cu care lucrează

produsele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine