2020-08-08 04:23

Sindicatele cer urgentarea stabilirea salariului minim brut

 |  17:32
Sindicatele cer urgentarea stabilirea salariului minim brut

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” solicită Guvernul să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru urgentarea stabilirii nivelului salariului minim brut pe economie garantat în plată pentru anul 2017.

”CNS „Cartel ALFA” a solicitat acest lucru în repetate rânduri şi a atenţionat că este urgent, astfel încât operatorii economici să fie în măsură să îşi fundamenteze bugetele pentru anul viitor, în special cei din companiile multinaţionale, care trebuie să aprobe bugetele într-o structură de decizie complexă.

Este responsabilitatea guvernului de a crea condiţii de creştere economică, precum şi un cadru legislativ care să favorizeze stabilitatea şi predictibilitatea pe piaţa forţei de muncă, iar stabilirea nivelului salariului minim este una dintre aceste obligaţii.

Deşi mecanismul de stabilire a nivelului salariului minim există, se doreşte introducerea, în pripă, de alte mecanisme care să justifice tendinţa avută şi în 2015 de guvern şi să nu îşi asume răspunderea conform prevederilor legale în vigoare.

Mesajul pe care Ministrul Muncii îl transmite public în ultima vreme este acela de a îngheţa nivelul salariului minim. Nu putem accepta culpabilizarea întregii mase de salariaţi pentru incapacitatea guvernului de a gestiona politica salarizării unitare în sistemul bugetar.

Toate datele arată că lipsa unor politici echilibrate şi coerente de distribuire a rezultatelor muncii (în planul politicii fiscale, în planul încheierii şi negocierii contractelor colective şi al politicii privind salariul minim), face ca astăzi să avem o polarizare accentuată a societăţii, cu o proporţie enormă de salariaţi aflaţi în risc de sărăcie. Inechitatea socială şi sărăcia nu sunt factori de progres, ci dimpotrivă, surse de instabilitate şi o frână în dezvoltare.

Având în vedere aceste aspecte, Comitetul Confederal al CNS „Cartel ALFA” solicită guvernului să nu mai întârzie în adoptarea măsurii de stabilire a salariului minim pentru anul viitor” transmite într-un comunicat Cartel Alfa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz