2019-11-12 23:52

Peste 2000 de oameni protestează luni la Ministerul Transporturilor şi la Guvern. MINISTRUL a fost HUIDUIT

 |  10:17
Peste 2000 de oameni protestează luni la Ministerul Transporturilor şi la Guvern. MINISTRUL a fost HUIDUIT

Sindicatele din sectorul feroviar organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor, urmat de un marş până la Guvern, unde va continua manifestaţia. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a coborât, luni în mijlocul celor peste 2000 de angajaţi ai CFR Marfă care protestează acuzând situaţia gravă în care se află companie şi le-a spus oamenilor că problemele lor trebuie soluţionate „în linişte, fără presiune”. Unul dintre protestatari i-a replicat ministrului: „Am aşteptat destul!” moment în care mai mulţi dintre protestatri au început să huiduie.

UPDATE: 

”Sunt alături de voi, sunt atent la problemele voastre, ştiu cu ce vă confruntaţi şi împreună vom găsi soluţii. Vă mulţumesc pentru încurajarea pe care mi-o arătaţi în a vă susţine problemele dumneavoastră. Însă probleme dumneavoastră trebuie să se soluţioneze împreună, în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă” le-a spus Luacian Şova celor peste 2000 de angajaţi ai CFR M;harpă care protestează faţă de situaţia financiară precară a companiei.

”Am aşteptat destul! Am aşteptat destul!” a fost replica unuia dintre protestari, moment în care mai mulţi dintre cei prezenţi au început să huiduie.

Ministrul Transporturilor şi-a continuat discurusul şi i-a asigurat pe angajaţii CFR care protestează: „Atâta cât se poate face pentru dumneavoastră, asta se face acum”.

Peste 2000 de angajaţi ai CFR Marfă protestează, luni la Ministerul Transporturilor, acuzând faptul că CFR Marfă are datorii foarte mari, că în companie nu s-a investit de foarte mulţi ani, viteza medie de circulaţie pe cale aferată a scăzut dar şi faptul că nu se adoptă un statut al feroviarului.

Ei cer finalizarea şi adoptarea Statutului Personalului Feroviar, salarii decente la societăţile feroviare care să reflecte pregătirea profesională şi responsabilităţile personalului, acordarea clauzelor suspendate, cuprinse în Contractele colective de muncă, finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou.

De asemenea, sindicaliştii mai doresc promovarea în regim de urgenţă a unei strategii pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea sectorului feroviar - modernizarea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, echilibrarea celor două moduri de transport terestru - feroviar şi rutier, recuperarea supra-accizei din combustibilul utilizat la transportul feroviar, redefinirea criteriilor de performanţă a managementului privat - criteriile preponderente să fie cele tehnice, reorganizarea structurală a căii ferate într-un sistem integrat de tip holding şi regândirea politicii bugetare a societăţilor feroviare, prin elaborarea de bugete multianuale pentru susţinerea marilor investiţii.

Alte cereri vizează compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.

Mitingul este organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională "Drum de Fier". Organizaţiile sindicale ce vor protesta în 23 aprilie (ziua feroviarilor) reprezintă peste 60% din salariaţii feroviari din România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-23Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

“Jos, Ponta!” nu e destul Suntem prea puţini pentru cât de multe nemulţumiri avem. Oferta temelor de miting este generoasă, iar iniţiatorii se întrec prin originalitate. În fiecare săptămână se anunţă pe reţelele de socializare cel puţin două mişcări de protest. Poporul pare să aibă gene de sindicalism, dar instituţia dispare încet-încet de pe scena socială. Mă rog, în sindicate rămân doar bugetarii. Ce n-ar da liderii sindicali pentru nişte teme de protest care să scoată oamenii din case nesiliţi de nimeni şi fără nici o obligaţie faţă de cineva! În 25 de ani nu le-a ieşit. Acum îi vedem cum luptă doar pentru cauze pierdute. Se vede treaba că nu au fost deloc inspiraţi cu tema crizei dialogului social, pentru că nici bugetarii nu au rezonat prea bine şi nu au ieşit în stradă
12 Mai 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray