2019-11-18 01:36

„Societatea civilă” din Primărie: doi generali şi Darabonţ

 |  21:01
„Societatea civilă” din Primărie: doi generali şi Darabonţ

P24

Unii bucureşteni s-au îngrozit, alţii s-au speriat, alţii au râs după ce Gabriela Firea a şi-a anunţat intenţiile. Iată că acum le pune în practică, dar, ca de obicei „de principiu”, adică fără un estimat al efortului bugetar. Proiectul „Parteneriatul între generaţii”, înfiinţarea Direcţiei de integritate, înfiinţarea de buticuri stradale în Capitală sunt doar câteva iniţiative personale care aşteaptă votul consilierilor generali. În plus, „armonia” pe carre primăriţa se lăuda că a instaurat-o între proiectant, consultant şi constructor pentru ambiţia sa de a se defila de Ziua Naţională pe sub Arcul de Triumf, ne costă încă 1.700.000 de lei. Mai mult, nominalizările în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) sunt alte sinecuri pentru PSD.

Parteneriatul între generaţii

O metodă de atragere a voturilor studenţeşti este proiectul „Parteneriat între generaţii în municipiul Bucureşti”. Intenţia declarată a proiectului este de a sprijini studenţii, vârstnicii singuri şi copiii proveniţi din familii defavorizate din Capitală. „În principiu”, aşa cum îi place primăriţei să spună când nu are estimări bugetare, analize de impact sau studii elaborate, programul va prinde contur după ce primarul general va desemna o comisie pentru iniţierea, elaborarea metodologiei şi pregătirea implementării programului. Comisia va fi formată din 5 sau 7 membri. Apoi, edilul va stabili atribuţiile prin dispoziţie de primar. În Raportul de specialitate realizat de Direcţia Cultură, Sport, Turism a Primăriei Capitalei se invocă „nevoia creării unei legături puternice între generaţii”. Mai mult, se arată că o treime din vârstnicii peste 65 de ani trăiau singuri în 2011. De asemenea, lipsa locurilor de cazare a studenţilor este deja cronică, la fel şi „accesul tinerilor la programe de pregătire suplimentară în vederea promovării  cu succes a examenului de bacalaureat sau a evaluării naţionale” din cauza lipsei banilor. Primăria Capitalei propune ca persoanele vârstnice, care „locuiesc în singure sau în familie (soţ şi soţie) cu vârsta peste 63 de ani), au un apartament proprietate personală care nu se află în litigiu sau în clădire cu risc seismic gradul I, condiţii decente de locuire (baie şi bucătărie), să ia în chirie studenţi cu vârsta până în 26 de ani, care frecventează cursurile unei facultăţi din Bucureşti, la zi, au media peste 8 şi nu au obţinut cazare în căminul studenţesc”, primesc de la Municipalitate „chiria studentului la un preţ echivalent cu preţul pieţei”. La rândul lor, studenţii nevoiaşi vor avea o locuinţă decentă, dar şi un voucher pentru cărţi şi mâncare. Firea vrea să le creeze studenţilor şi cadrul legal pentru a le da tinerilor nevoiaşi meditaţii. În opinia consilierilor din opoziţie, legiferarea acestei iniţiative va conduce la multe abuzuri sau reţele de infractori, greu de controlat.

Corpul de control se transformă în Direcţia de integritate

La acest proiect s-a făcut un mic pas înainte în privinţa informaţiilor necesare pentru un vor responsabil din partea consilierilor generali, dar nu şi suficienţi. De exemplu, ni se prezintă o organigramă a viitoarei Direcţii de integritate, statul de funcţii şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Noua direcţie, urmaşă a Corpului de Control al Primarului general, înfiinţată de liberalul Răzvan Sava, va avea 25 de angajaţi, distribuiţi pe trei servicii. Structura va avea un director general şi trei şefi de servicii. La art. 2 (2) se spune că „se modifică numărul de posturi al aparatului de specialitate al primarului general, de la 1.085 posturi la 1.110 posturi”. Trebuie consemnat că, până la venirea Gabrielei Firea, numărul angajaţilor era în jur de 800, iar acum a depăşit 1.000 de persoane. Structura va avea „Serviciul analiza informaţiilor şi cooperare interinstituţională”, compusă dintr-un şef, şase consilieri şi un referent; „Serviciul metodologii, studii şi proiecţii anticorupţie/abuzuri profesionale”, un şef şi şase consilieri; „Serviciul de monitorizare/verificare a activităţii structurilor din cadrul PMB şi subordonate”, compus dintr-un şef şi opt consilieri. „Scopul principal al activităţii acestei structuri constă în cultivarea integrităţii publice şi a climatului de zero toleranţă la corupţie/abuzuri”, se spune în Expunerea de motive.

Comerţ pe reţele stradale

Proiectul vorbeşte de numărul mare de evenimente cultural-sportive şi de divertisment din Capitală, drept urmare trebuie înmulţite punctele de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare. Comercializarea pe trotuare mai mici de 2 m lăţime este interzisă, iar cei care nu vor respecta normativele Primăriei Capitalei vor fi sancţionaţi contravenţional cu amendă de la 5 la 10 milioane de lei pentru persoane fizice şi de la 30 la 50 milioane lei pentru persoane juridice. Potrivit surselor PUTEREA, noile tarabe vor arăta ca nişte care rustice şi vor aparţine Primăriei Capitalei. Proiectul nu a trecut pe la Comisiile de specialitate pentru avize, astfel că nu se cunoaşte numărul acestora.

Validarea componenţei ATOP

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism independent cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care s-a constituit şi funcţionează pe lângă Consiliul General şi care îşi desfaşoară activitatea în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficienţei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează. Scopul ATOP este să asigure, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. ATOP este constituit din 6 consilieri generali, 3 reprezentanţi ai comunităţii, un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor , subprefectul, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti, respectiv şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şeful Corpului Gardienilor Publici al municipiului Bucureşti. ATOP este condusă de un preşedinte ales cu votul majoritar din rândul consilierilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe o perioadă de 4 ani. Membrii ATOP sunt plătiţi cu 30% din salariul subprefectului. Surpriza vine din nominalizarea reprezentanţilor societăţii civile. Potrivit proiectului, fostul viceprimar PSD, Dan Darabont şi generalii în rezervă Adriean Vasile Pîrlog şi Mircea Teodor Mureşan sunt reprezentanţii societăţii civile, care merită să încaseze lunar 1.441 de lei. După ce a demisionat în luna martie 2016 din funcţia de viceprimar, Dan Darabont s-a întors la Banca Naţională, unde a fost promovat în funcţia de director al Direcţiei Patrimoniu şi Investiţii. În ceea ce-l priveşte pe generalul în rezervă Mircea Teodor Mureşan, acesta a fos doar membru al “Asociaţiei ’89 Metrou” şi are certificat de luptător în revoluţie, după ce a fost acuzat de presă că a distrus Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, trăgându-se proiectile în direcţia sa în schimbul de focuri cu aşa-zişii terorişti, fiind arse complet peste 500.000 de cărti rare şi manuscrise unicat. Generalul Pîrlog are meritul să fi fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei pentru a reprezenta societatea civilă (sic!)

Defilarea de 1 Decembrie ne costă 1.700.000 de lei

Ambiţia Gabrielei Firea de a se defila de Ziua Naţională pe sub Arcul de Triunf, îi constă pe bucureşteni 1.700.000 de lei în plus. Aşa-zisa împăcare a proiectantului, consultantului şi constructorului care au lucrat la reabilitarea şi consolidarea monumentului s-a făcut pe bani.

Doi generali, pe locurile societăţii civile

Fostul viceprimar PSD, Dan Darabont, şi doi generali în rezervă, Teodor Mureşan şi vasile Pîrlog, sunt reprezentanţii societăţii civile, în opinia primarului general, Gabriela Firea. Cei trei sunt membri ai ATOP, unde sunt plătiţi cu 30% din salariul subprefectului Capitalei. Ei au meritul de a fi fost apropiaţi ai PSD, candidând chiar pentru un loc în Parlament în legislaţiile anterioare. Adevărata societate civilă trebuie să-şi ia întâi galoanele pentru a fi nominalizată în ATOP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-14Parerea ta...

ION
14 Noi 2016

De șase luni, in fiecare zi, avem dovada ca Firea Gabi este întruchiparea incompetentei. Cea mai mare catastrofa si cea mai mare nulitate absoluta. Nu face nimic, habar nu are de nimic. Nu știe ce este un buget, habar nu are de strategie de dezvoltare, nu are program de conducerea unui oraș, nu înțelege fenomene. Nimic. Nici bun simt, măcar. In rest, trăncăneală mincinoasa la televizor. Adică zero.
COTTY
15 Noi 2016

Oare cine a votat-o ???? Inainte de alegeri nu s-a vazut ca este,,flasneta'' PSD si ca orice flasneta face doar zgomot ????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray