2020-08-07 22:16

Societatea de Oncologie se sesisează în problema citostaticelor

 |  16:06

Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR), scrisoare adoptată în urma întâlnirii pe care a avut-o pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice şi circuitul acestora.

Preşedintele societăţii, prof. dr. Florinel Bădulescu, a subliniat că lipsa citostaticelor de bază ieftine din protocoalele terapeutice pune mari probleme. El a accentuat că sunt ghiduri terapeutice care trebuie respectate. “Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice”, a spus preşedintele societăţii.

El a adăugat că problemele sunt foarte grave de şapte ani, iar Programul de cancer trebuie să însemne şi profilaxie primară şi secundară. Prof. dr. Florinel Bădulescu a mai spus că nu se respectă ghidurile de standardizare, iar de cele mai multe ori, pacienţii nu au acces la RMN, computer tomograf şi PET/CT.

Pacienţii pleacă în străinătate

Potrivit specialistului, situaţia nu este mai bună nici în domeniul radioterapiei, nu se ştie unde şi câte aparate funcţionează şi mulţi pacienţi pleacă în străinătate pentru iradiere, pe sume mari.

La rândul său, directorul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a atras atenţia că nu se implementează un screening şi nu se face profilaxie pentru anumite forme de cancer care ar putea fi prevenite, de exemplu cel de col uterin şi cel mamar.

În opinia sa, trebuie o anumită strategie care să includă screeningul pentru a depista din timp aceste afecţiuni. Ea a subliniat că ar fi benefic dacă ghidurile publicate ar fi realmente cele care permit aplicarea lor.

Multă birocraţie

Membrii SNOMR au mai adus în discuţie şi faptul că există foarte multă birocraţie care face să se reducă timpul acordat consultaţiei. În opinia acestora, Casa de Asigurări ar trebui să reducă această birocraţie şi să permită medicilor să se ocupe mai mult de actul medical.

Scrisoarea deschisă a SNOMR evidenţiază lipsa unor medicamente de pe piaţa farmaceutică, respectiv Dacarbazina, Bleomicin, Vinblastina, Dactinomicina şi a altor medicamente oncologie ieftine ca Tisplatin, Tamoxifen. Semnatarii scrisorii solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale reglementarea acestei probleme pentru a putea respecta protocoalele terapeutice.

De asemenea, scrisoarea stipulează că este necesară simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de achiziţie publică a produselor farmaceutice incluse în Progamul naţional de terapie oncologică şi rezilierea contractelor cu firmele care nu îşi onorează comenzile în timp util. Potrivit documentului, este necesară utilizarea unui soft complex unic adoptat prin lege de Ministerul Sănătăţii, care să asigure confidenţialitatea obigatorie a datelor şi care să cuprindă toate datele incluse în registrul naţional de cancer, SIUI, registrul de terapie oncologic al Casei şi al altor softuri ale spitalelor, pentru a evita utilizarea diverselor softuri paralele în care se introduc aceleaşi date de către medicii oncologi.

Membrii societăţii propun ca responsabilitatea acestui soft complex unic să aparţină serviciului de statistică a unităţii medicale, iar datele să fie înregistrate de registratori medicali angajaţi în cabinetele oncologice.

În scrisoarea deschisă, membrii societăţii mai cer respectarea riguroasă a criteriilor de eligibilitate privind includerea în tratamentul cu molecule şi interferon, ceea ce ar face posibilă desfiinţarea comisiilor de la nivel Caselor judeţene şi Casei Naţionale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz