2019-08-18 12:01

 |  10:01

Mormântul ostașului necunoscut, loc de pelerinaj și reculegere


Realizarea celui mai sfânt ideal al națiunii române, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, nu ar fi fost posibilă fără jertfa de sânge a sutelor de mii de soldați și ofițeri români morți în timpul Primului Război Mondial.

Prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi, promulgată de regele Ferdinand I, la 23 august 1920, se prevedea ridicarea în Capitală a unui cenotaf al eroilor, pe care să fie depusă o „Carte de Aur“, în cuprinsul căreia să se regăsească numele tuturor celor care s-au jertfit pentru glia străbună. Adoptarea însă, de către unele ţări beligerante, printre care Franţa, Anglia, SUA, Italia, a ideii „Eroului Necunoscut“ a dus la schimbarea atitudinii faţă de o asemenea iniţiativă. Astfel, în 1923, s-a decis renunţarea la proiectul cenotafului, hotărându-se ca, de „Ziua Eroilor“ - 17 mai în acel an -, în Bucureşti, să fie înhumate, cu funeralii naţionale, rămăşiţele pământeşti ale unui „Erou Necunoscut, care să simbolizeze astfel sacrificiul tuturor celor ce-au căzut pentru ţară“.

Ceremonia desemnării Eroului Necunoscut a avut loc la 14 mai 1923, la Mărăşeşti, loc cu mare rezonanţă în istoria primei mari conflagraţii mondiale. În prealabil, în perioada 11-13 mai 1923, au fost aduse 10 sicrie cu eroi necunoscuţi de pe câmpurile de luptă de la Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, Târgu Ocna, Ardeal şi Basarabia. Toate acestea au fost aşezate pe două rânduri, pe un mare catafalc aflat în faţa altarului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“.

Cea mai grea misiune, alegerea sicriului soldatului necunoscut,dintre cele zece, a revenit unui elev al Liceului Militar “Dimitrie A. Sturza” din Craiova, orfan de război și premiant, Amilcar Săndulescu.

În cadrul unei ceremonii emoționante, cu participarea autorităților, elevul a trecut ezitant pe lângă cele zece sicrie și, conform propriilor spuse,“tremurând, stând la îndoială, neștiind pe care să pun mâna … am atins sicriul al patrulea și am simțit un mare fior (…), și mi-au venit pe buze cuvintele “acesta este tatăl meu”“. Aşa a fost desemnat Eroul Necunoscut al României!

Pe 17 mai 1923, în cadru unei ceremonii solemne a avut loc reînhumarea Eroului în Parcul Carol.

Mormântul Soldatului Necunoscut, operă a sculptorului Casei Regale a României, Emil Wilhelm Becker (1881 – 1952), a devenit loc național de pelerinaj și reculegere, în memoria celor 225.000 de soldați români căzuți în Primul Război Mondial.

Și totuși, Eroul Necunoscut nu avea sa își găsească liniștea eternă în Parcul Carol. Pentru realizarea Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism, Mormântul Soldatului Necunoscut a fost demontat de regimul communist, înainte de Crăciunul anului 1958, și strămutat la Mausoleul de la Mărășești.

În 1991, Mormântul Eroului Necunoscut a fost readus în Parcul Carol, dar nu a putut reveni la locul cuvenit din cauza faptului că trupul lui Petru Groza se afla încă în mausoleu.

După o ședere provizorie de 15 ani, în anul 2006, în contextul aniversării Centenarului Parcului Carol, Mormântul Eroului Necunoscut a fost reamplasat pe locul inițial, cel din 1923.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray