2020-07-07 03:08

SONDAJ pesimist: Românii nu mai au ÎNCREDERE în țara lor

 |  18:57
SONDAJ pesimist: Românii nu mai au ÎNCREDERE în țara lor

Românii sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte direcţia propriei ţări şi mai optimişti faţă de cea a Europei, relevă datele unui sondaj naţional realizat de INSCOP Research în perioada 5 – 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer. Astfel, 72,8% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă România este greşită. Un procent de 17,8% este de părere că direcţia în care merge ţara este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenţi nu ştiu sau aleg să nu răspundă.

Comparativ cu sondajul publicat luna trecută, a crescut uşor atât procentul respondenţilor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită, cât şi al celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună.

Faţă de 2017, procentul optimiştilor s-a înjumătăţit. Astfel, de la 36,6% dintre români care erau de părere în iulie 2017 că România merge într-o direcţie bună, mai împărtăşeau această percepţie doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 şi 16,9% în ianuarie-februarie 2019.

Cei mai mulţi respondenţi (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcţia greşită. Procentul non-răspunsurilor este de 17,9%.

Faţă de februarie 2019, respectiv noiembrie 2018, se menţine tendinţa clară de creştere a optimismului cu privire la direcţia în care se îndreaptă lucrurile în Europa, respectiv de scădere a pesimismului. Comparativ cu finalul anului trecut (luna octombrie-noiembrie 2018), diminuarea percepţiei privind direcţia greşită în care se îndreaptă lucrurile în Europa este semnificativă, de la 42,5% la 35,3%.

În 5 luni, ponderea celor pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă Europa s-a diminuat cu peste 7 procente. Similar, procentul celor care cred că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut în aceeaşi perioadă cu peste 5 procente. Practic, dacă în noiembrie 2018, ponderea celor care credeau că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită era mai mare cu 1,3% decât ponderea celor care credeau că lucrurile merg într-o direcţie bună, în martie 2019 situaţia s-a inversat radical, ponderea celor care percep o direcţie bună fiind cu 11,4% mai mare decât a celor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită.

Apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar şi evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea instituţiilor europene în România (preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi suita de evenimente generată de acest eveniment excepţional, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european) par să fi favorizat semnificativ îmbunătăţirea percepţiei asupra direcţiei în care merg lucrurile în Europa.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-20Parerea ta...

ANONIM
21 Mar 2019

Pentru ca pe lenesul de la Cotroceni il doare-n kur. Romania nu este tara lui.
ETE, PARCA NUMA EL...
21 Mar 2019

TOȚI, TOATĂ ȘLEAHTA POLITICĂ TREBUIE DEBARCATĂ DEFINITIV DIN CASA INFRACTORULUI ȘI, NIMENI DINTRE CEI CARE-AU FOST SĂ MAI FIE VREO DATĂ! REDUCEREA LOR LA 100 ȘI ÎN ALTĂ LOCAȚIE, NU ACOLO! ELIMINAREA PENSIILOR ȘI-A ALTOR FAVORITISME SPECIALE, ÎNCHEIEREA UNUI CONTRACT CU POPORUL ROMÂN, SEMNAT CU SÂNGE!!! FĂRĂ TRASEISM POLITIC, DE LA O CURVĂ DE PARTID, LA ALTA! CINE VREA SĂ FIE INDEPENDENT S-O FACĂ ACASĂ, ÎN PROPRIA BAIE! JUSTIȚIA, ARMATA, POLIȚIA, JANDARMERIA, SERVICIILE SĂ FIE DEPOLITIZATE ȘI PUȘI ÎN FUNCȚII PROFESIONIȘTI, IAR PENTRU STRUCTURILE MILITARIZATE - MILITARI DE CARIERĂ, NU KK-ȚI BOLNAVI NUMIȚI POLITIC! DACĂ S-AR ASANA TOATE ACESTEA, POATE RO.N-AR MAI FI ÎN DEPRESIE ȘI ROMÂNII N-AR MAI FUGI DIN PROPRIA ȚARĂ! SE SCHIMBĂ ÎN DRACI CODUL MUNCII ȘI CODUL FISCAL, MAI NOU - CEL PENAL...TOT CA SĂ-ȘI SCAPE PIELEA ȘI FIRMELE DE BRAȚUL LUNG AL LEGII CARE E NUMAI PENTRU CĂȚEI, LA FEL ȘI ANAF-UL ȘI TOATE MIZERIILE CARE ASCULTĂ DE POLITIC, ÎN DETRIMENTUL, ÎN CIUDA CETĂȚEANULUI ROMÂN PE CARE-L URĂȘTE, HINGHEREȘTE PENTRU 2 LEI, ÎN TIMP CE POLITICUL + ANUMIȚI OAMENI DE ”AFACERI” + INTERLOPII ZBURDĂ PRIN ȚĂRI EXOTICE SAU ÎNCĂ STAU LA BUTOANE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz