2020-06-02 15:46

Sorin Oprescu: 16 milioane de lei este fondul de rezervă al Primăriei Capitalei din care se va plăti monumentul „Aripi”

 |  21:01
Sorin Oprescu: 16 milioane de lei este fondul de rezervă al Primăriei Capitalei din care se va plăti monumentul „Aripi”

P24

Consilierii generali au respins propunerea primarului general de a aloca suma de 2,740 milioane de lei Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Suma ar fi necesară pentru transportul şi amplasarea monumentului „Aripi” în Piaţa Presei Libere, pe acelaşi loc pe care a stat statuia lui Lenin timp de 50 de ani. Până şi consilierii PSD i-au reproşat lui Sorin Oprescu că nu le pune la dispoziţie fondul de execuţie al Primăriei Capitalei. Liberalii au clamat lipsa de oportunitate a acestei cheltuieli.

Scandal pe tema alocării a 2,7 milioane de lei din fondul de rezervă al Primăriei Capitalei pentru monumentul „Aripi”, care ar urma să fie amplasat în Piaţa Presei Libere. Consilierii generali din Comisia Economică au refuzat să-şi dea avizul pentru această cheltuială deoarece au fost refuzaţi de direcţia de specialitate a PMB să analizeze fondul de execuţie. „De două săptămâni Comisia Economică a cerut fondul de execuţie şi nu l-am primit. Sper să fie doar o defecţiune de comunicare, dar considerăm că nu este oportună plata, pentru că este o rectificare de buget”, a spus viceprimarul liberal Cornel Pieptea în plenul Consiliului General. În acelaşi ton a vorbit şi Minică Boajă, consilier PSD, care a spus că „în noile condiţii, nu ştim care este fondul de rezervă”. În replică, primarul general a declarat că fondul de rezervă este de 16 milioane de lei. „M-a informat directorul despre solicitarea dvs. Nu este nimic secret, dar dacă vă dau hârtiile, ele sunt interpretate politic. Lucrarea lui Mihai Buculei, «Aripi», a început încă din 2005 şi a fost plătită de-a lungul timpului. Trebuie bani de transport şi pentru montaj. Trebuie adusă o macara de mari dimensiuni. Statuia lui Lenin era cât o aripă a monumentului actual”, a declarat Sorin Oprescu.

O statuie cât Arcul de Triumf

Este pentru al treilea an consecutiv când consilierii generali refuză să aloce bani pentru transportul şi montarea monumentului „Aripi” pe locul pe care a tronat 50 de ani statuia lui Lenin. În aprilie a.c., ei au tăiat 2,5 milioane de lei de la bugetul alocat acestui grup statuar şi 1,5 milioane de lei de la alte investiţii. Sculptura este realizată din oţel inoxidabil şi a fost executată în fosta fabrică de rachete din Ploieşti. Execuţia lucrării a durat trei ani. Statuia are o înălţime de 27 de metri, comparabilă cu cea a Arcului de Triumf. Fiecare aripă cântăreşte circa 40 de tone, iar greutatea totală a lucrării depăşeşte 100 de tone. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o înălțime de 6 metri. Iniţial, preţul estimat pentru transportul şi montarea lucrării a fost de un milion de euro, fiind incluse şi lucrările de execuţie a unui nou soclu. Numai pentru scoaterea pieselor monumentului din curtea fabricii din Ploieşti SA este necesară amenajarea unui drum de ieșire și desfacerea/refacerea a zece metri din gardul din plăci de beton. Nici drumul până la București nu va fi unul ușor. Potrivit studiului de transport, pe traseu sunt 8 obstacole ce trebuie demontate şi remontate după trecerea convoiului. Monumentul este un simbol al luptei împotriva comunismului, fiind dedicat celor care au suferit în vechiul regim.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-01Parerea ta...

MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
01 Iul 2015

POATE VEDE MAI REPEDE MONUMENTUL LUI PUZDREA DE 10 ANI IN PIATA ?
ȚEARA LU POULLÎ BLEAGÎ
02 Iul 2015

ADEVERUL IE, DOMNE, CĂ C-O ASĂMINIA FRUMUȘĂȚI RUMPI BOTU LU PUTIN, MOSCALU! ROHMANICA-I DATĂ, SÎ DI AIASTÎ DATÎ, ÎN KYZDÎ!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine