2020-07-07 12:30

Spitalul Floreasca vrea să folosească roboţi în chirurgia plastică, pentru transferul liber de ţesuturi

 |  17:55
Spitalul Floreasca vrea să folosească roboţi în chirurgia plastică, pentru transferul liber de ţesuturi

Specialiştii în chirurgie plastică dinSpitalul de Urgenţă Floreasca intenţionează să realizeze în cel mai scurt timpoperaţii cu ajutorul robotului, acest tip de intervenţie de înaltă tehnologiefiind foarte bun în trasferul liber de ţesuturi, a declarat profesorul IoanLascăr. "Viitorul reprezintă mariajul cu ceea ce înseamnă tehnologie.Chirurgia robotică satisface orice cerinţă a chirurgiei plastice. Intenţionămsă folosim curând acest tip de chirurgie - mai ales că noi avem un robot înspital - la transferul liber de ţesuturi din partea sănătoasă a organismului încea afectată de o boală, de regulă cancer, traumatism sau arsurăprofundă", a mai spus profesorul Lascăr, cu ocazia celui de-al 11-leaCongres Internaţional al Asociaţiei Române de Chirurgie, organizat înparteneriat cu Asociaţia Ungară de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şiEstetică.

Chirurgiarobotică oferă calitatea şi securitatea intervenţiei şi trauma minimă pentrupacient, a adăugat profesorul Ioan Lascăr. "În ultimele decenii s-au făcutprogrese considerabile în chirurgia plastică şi estetică. Acum facem frecventreconstrucţii ale feţei arse sau afectate de tumori, reconstrucţii saureplantări de membre, de antebraţ, transfer liber de ţesuturi sau reconstrucţiaunui zâmbet după paralizie. Sunt intervenţii care se fac oriunde în lume, ceeace ne diferenţiază poate fi doar tehnologia, dar şi aici foarte puţin", acompletat Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică şi reconstructivă aSpitalului de Urgenţă Floreasca şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

ProfesorulLascăr a efectuat în cariera lui peste 40.000 de intervenţii, între patru şicinci la sută dintre ele fiind malformaţii. "Am reconstruit în întregimeorganismul uman afectat de traumatisme, malformaţii sau suferinţeoncologice", a adăugat medicul. El a spus că la congres au venit chirurgide primă linie din întreaga lume. Din lucrările prezentate la congres, dar şila manifestările ştiinţifice organizatea în SUA sau oriunde în Europa reiese că"noi practicăm exact aceleşi proceduri chirurgicale ca şi ei".

"Nu suntemcu nimic mai prejos. Adică ţinem foarte bine pasul. Poate şi de aceea exodulmedicilor din chirurgia plastică este foarte redus, comparativ cu"hemoragia" de cereri din alte domenii. Mai mult, sunt zeci destrăini care vin anual să se trateze sau pentru chirurgie estetică în România.Dacă preţurile sunt comparabile în multe ţări, România are însă costulmanoperei mai scăzut. Este un procent semnificativ, de la o treime la ozecime", a mai spus profesorul Lascăr.

La rândul său,medicul Ioan Florescu, şef de secţie la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ dinCapitală, a spus, cu aceeaşi ocazie, că numărul tumorilor cutanate (cancer depiele) a crescut foarte mult şi totodată intervenţiile complexe care vizeazăcele mai cumplite accidente. "Peste70 la sută dintre cazurile care ajung în clinicile de chirurgie plastică reparatorieşi arsuri sunt victime ale unor accidente cumplite. Chirurgul operează zonaafectată şi a plecat. Noi, cei din secţiile de chirurgie plastică şi estetică,trebuie să îl reconstruim. Îi refacem faţa, mâna sau piciorul, pentru ca el săpoată relua viaţa de dinainte de accident. Ştiţi cum arată faţa unui rănit înexplozie sau ars de flacără. Noi îl refacem cum a fost, prin multipleintervenţii de reconstrucţie microchirurgicală", a mai spus Florescu. El aprecizat că, de fapt, chirurgia estetică nu înseamă numai alungirea nasului saumodificarea formei sânilor sau a buzelor. "Cele mai multe cazuri vizeazărepararea funcţională şi estetică a unui om mutilat", a adăugat Florescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz