2020-04-07 17:55

SRN: Bolnavii în comă nu vor mai fi dializaţi în spitale publice

 |  16:17
SRN: Bolnavii în comă nu vor mai fi dializaţi în spitale publice

SocietateaRomână de Nefrologie (SRN) protestează faţă de modul discriminatoriu în carestatul alocă fonduri pentru dializă, preferând centrele private, astfel că dinacest motiv spitalele publice nu vor mai putea dializa bolnavii cu insuficienţărenală acută aflaţi în comă. "Din păcate, am fost obligaţi să anunţămautorităţile de sănătate publică despre faptul că am închis centrele de dializădin Capitală din spitalele publice, după ce Casa Naţională de Asigurări deSănătate (CNAS) a anunţat că nu ne va aloca aceleaşi sume caîn sistemul privat, ci de aproape cinci ori mai puţin. În spitalul public, odializă pentru insuficienţă renală acută, pacient în comă, se plăteşte la nivelde DRG, adică plata pe caz rezolvat, în schimb, la unităţile private, statulplăteşte procedura în sine, adică de cinci, chiar zece ori mai mult",potrivit afimaţiilor conducerii societăţii.

ManagerulSpitalului "Sf. Ioan" din Capitală, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu,a declarat că în urmă cu o zi a cerut Direcţiei de Sănătate Bucureşti săînchidă centrul de dializă, întrucât CNAS a refuzat să aloce bani pentrufuncţionarea unităţii. "Din păcate, suntem un spital de urgenţă. Vinbolnavi în stare gravă, în comă, care au nevoie de dializă. Fondurile alocatede CNAS sunt mult mai mici decât cele acordate sistemului privat pentru acesteproceduri. Din păcate, costurile dializei sunt mari şi nu putem să tratămaceste cazuri ca pe orice alte cazuri care nu presupun cheltuieli foartemari", a spus profesorul Ciocâlteu,citat de Mediafax.

Osituaţie similară este înregistrată şi la Spitalul de Nefrologie "CarolDavila" din Capitală. "Statul trebuie să plătească dializa la fel şila spitalul public, şi la centrul privat. Nu poţi da spitalului public o sumăcare nu acoperă costurile acestei proceduri", a explicat directorulgeneral al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Marius Savu.Societatea de Nefrologie condamnă modul în care a fost făcută privatizareasistemului de dializă şi faptul că în acest sector privat al dializei nu s-afăcut niciodată în cinci ani nici un control. În replică, preşedintele CNAS,Lucian Duţă, spune că bolnavii dializaţi sunt plătiţi la fel în spitalul publicşi cel privat.

"Diferenţaapare între modul în care a fost făcut contractul cu Casa de Asigurări deSănătate. Pentru acelaşi pacient nu pot fi alocate două sume, una pe DRG şialta pe dializă. Dacă pacientul este tratat ca un caz care vine în spital,atunci plata este pe bază de DRG. Dacă este internat pentru dializă, atuncitrebuie raportat ca atare, întrucât banii pentru această procedură sunt la altcapitol ", a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine