2019-10-15 19:56

Stabilirea unui salariu minim în toate tările UE

 |  13:56
Stabilirea unui salariu minim în toate tările UE

P24

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru introducerea unui "salariu social minim" mai întâi în zona euro, apoi în toate ţările Uniunii Europene, relateaza AFP. El vrea eliminarea dumpingului social prin stabilirea unui salariu minim unitar.

În cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale, Jean-Claude Juncker,preşedintele Executivului european, a pledat pentru o legislaţie unitară în materie de salariu minim pe economie. "Orice muncă ar fi, trebuie un salariu minim în fiecare ţară din UE (...) Acelaşi lucru şi pentru venitul minim de inserţie sau venitul minim garantat. Să avem în toate legislaţiile naţionale un salariu social minim şi un venit minim garantat îmi pare a fi complementul dimensiunii sociale a Europei”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

El a adăugat că o egalizare a salariilor minime în cadrul UE ar reduce aşa-numitul “dumping social”, respectiv folosirea muncitorilor migranţi ieftini, în defavoarea forţei de muncă autohtone. Din cele 28 de state membre, doar şase nu au în prezent un salariu minim (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia). În celelalte, statul reglementează exitenţa unui salariu minim, însă sumele diferă foarte mult. În timp ce Luxemburg are cel mai mare salariu minim din UE, respectiv aproape 2.000 de euro, Bulgaria se menţine pe ultima poziţie, cu un salariu minim în jur de 250 de euro. În România, salariul minim va fi majorat la 1.450 lei (322 euro), de la 1 februarie. Salariul minim, care există de multă vreme în Franţa, a fost generalizat în Germania abia la 1 ianuarie 2015. Prima economie a zonei euro dispunea până atunci de salarii minime, negociate în acordurile pe ramură, care nu acopereau neapărat toate meseriile. Comisia Europeană intenţionează să prezinte în martie propuneri pentru un nou soclu european al drepturilor sociale. Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a anunţat că va organiza un summit social pentru locuri de muncă şi o creştere economică echitabilă împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven, pe 17 noiembrie, la Goteborg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

Cine va fi urmașul lui Jean Crezot Campania electorală prezidențială a intrat în linie dreaptă, iar cei 14 candidați încearcă cu disperare, prin intermediul staff-urilor de campanie, să-și atragă cât mai mulți alegători de partea lor
07 Oct 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray