2020-04-07 13:48

Stai în Sectorul 4 și înveți bine, ghinion! În Sectorul 1 bursa este mai mare. Elevii, discriminați de primarii bucureșteni

 |  12:19
Stai în Sectorul 4 și înveți bine, ghinion! În Sectorul 1 bursa este mai mare. Elevii, discriminați de primarii bucureșteni

Inegalitatea se perpetuează în sistemul de învățământ: un copil din sectorul 4 care are aceleași performanțe ca unul din sectorul 2 primește o bursă cu 950 de lei mai mică. Cuantumul burselor școlare se stabilește, în continuare, de consiliile locale. În București, diferențele dintre sectoare sunt considerabile, potrivit buletindebucuresti.ro.

Ultimul alineat din „Criteriile Generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat” este singurul, din tot documentul, care adresează problema discriminării și a inegalităților din societate: „nu pot constitui criterii de acordare/neacordare a burselor: religia, rasa, sexul, apartenența politică a elevului sau a familiei acestuia…”. Nicăieri nu este reglementată inegalitatea de șanse pe care autoritățile locale o promovează prin deciziile lor. 

La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul pentru modificarea Legii Educației prin care consiliile locale au fost obligate să acorde burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social elevilor din învățământul preuniversitar. Aceeași modificare stipulează că valoarea minimă a burselor se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului. Fostul premier Viorica Dăncilă a anunțat în septembrie că valoarea minimă a burselor va fi de 100 RON. La scurt timp după, am aflat că guvernul a aprobat un alt proiect, unul în care cuantumul minim „este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019.” Astfel, autoritățile locale au fost obligate să ofere burse școlare, însă tot ele decid valoarea lor.

Primăriile au profitat de această ocazie pentru a-și face publicitate mincinoasă. În iunie, Primăria Sectorului 4 spunea că „autoritățile locale din Sectorul 4 au decis să acorde, în premieră, burse tuturor elevilor care, în anul școlar trecut, au obținut medii generale începând de la 8.50.” În comunicatul de presă cu titlul „Numărul elevilor care primesc burse în Sectorul 4 s-a triplat” au omis să menționeze că bugetul a rămas aproape la fel. Nici despre modificarea legii care îi obligă la aceste demersuri nu s-a spus nimic.

Astfel s-a ajuns ca, pentru unii elevi de performanță, granițele invizibile dintre sectoarele Bucureștiului să valoreze până la 950 de lei. Anul acesta, valoarea burselor școlare din capitală s-a stabilit în șase săli de ședință diferite din șase primării diferite, în șase sectoare diferite. Rezultatele hotărârilor au fost, de asemenea, diferite. De exemplu, un elev din sectorul 2 care a fost premiat la etapa națională a unei olimpiade primește o bursă lunară de 1000 de lei. În sectorul 4 același elev ar fi primit doar 50 de lei.

Stai în Sectorul 4 și înveți bine, ghinion! În Sectorul 1 bursa este mai mare. Elevii, discriminați de primarii bucureșteni
zoom

Inconsistențele dintre sectoare se pot observa și în metodologie. Bursele de merit pentru rezultate excelente la etapele județene ale olimpiadelor sau concursurilor școlare din sectoarele 2 și 6 se acordă în funcție de locul pe care s-a clasat elevul. În sectoarele 3 și 4 contează mai mult dacă elevul se încadrează la învățământ primar, gimnazial sau liceal.

Stai în Sectorul 4 și înveți bine, ghinion! În Sectorul 1 bursa este mai mare. Elevii, discriminați de primarii bucureșteni
zoom

Cererile elevilor sunt ignorate, meritele elevilor sunt ignorate

Silvia Mușătoiu, fosta directoare a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“ din sectorul 4, și câțiva elevi au încercat, de-a lungul timpului, să atragă atenția autorităților. S-au implicat, au cercetat și au încercat să comunice cu reprezentanții sectorului 4. Decizia finală a ignorat total cererile elevilor.

„Una dintre organizațiile de elevi, la nivel de capitală, anunțase, anul trecut, un protest pentru a atrage atenția autorităților asupra burselor mici din sectorul 4. Cu două zile înaintea protestului anunțat, primarul i-a chemat la discuții pe elevi și le-a cerut să facă ei un fel de raport care să stea la baza unui proiect de HCL [Hotărâre de Consiliu Local] pe care ar fi urmat să-l înainteze Consiliului Local spre aprobare. A organizat chiar și o conferință de presă, cu niște elevi din alt sector alături, trâmbițând pustiul de bine pe care urma să-l facă elevilor din sectorul 4. Pe scurt, le-a dat ceva de lucru ca să-i țină ocupați. În acest timp, proiectul de buget era deja pus în dezbatere. Am participat la dezbatere, a fost o bătaie de joc. Sumele propuse pentru burse erau la jumătate din cât le promisese primarul copiilor. Iar în tot acest timp copiii căutau date și calculau burse, ba chiar argumentau, cu candoare, nevoia de bursă… nevoia, nu bucuria recompensei.” ne-a zis Silvia Mușătoiu.

În iulie 2019, Consiliul Local al Sectorului 6 aproba un proiect educațional pentru 200 de elevi. În document, scrie: „cultura învățământului tradițional susține modelul clasificării elevilor. […] Elevii nu au abilitatea de a identifica în ceilalți bogăția spirituală a lor, ci un loc într-o ierarhie a performanței școlare tradiționale.” Unul dintre obiectivele proiectului se referă la dezvoltarea abilității elevului de a vedea fiecare copil ca pe egalul său. Câteva luni mai târziu, același consiliu local a hotărât ca bursele elevilor cu media 10 să fie 100 de lei, cea mai mică dintre toate sectoarele. De data aceasta, decizia lor a afectat 678 de copii. Obiectivul egalității a fost, în acest caz, ignorat. 

Stai în Sectorul 4 și înveți bine, ghinion! În Sectorul 1 bursa este mai mare. Elevii, discriminați de primarii bucureșteni
zoom


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine