2020-02-21 15:24

Statistică îngrijorătoare. România, pe locul 2 în topul incidenţei de accidente mortale la locul de muncă

 |  21:01
Statistică îngrijorătoare. România, pe locul 2 în topul incidenţei de accidente mortale la locul de muncă

Ultimul studiu realizat la nivelul Uniunii Europene plasează ţara noastră pe locul secund în topul numărului de accidente mortale la locul de muncă. Doar Portugalia ne depăşeşte la acest capitol, cu peste patru morţi la 100.000 de angajaţi, în timp ce ţări ca Finlanda, Suedia sau Germania au puţin peste 1,2 accidente fatale la fiecare 100.000 de muncitori.

Studiul publicat de ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Muncă) arată că peste 2,7 milioane de accidente grave şi aproximativ 3.700 de accidente fatale au avut loc în timpul orelor de muncă, în UE. Portugalia conduce detaşat în ceea ce priveşte accidentele mortale, cu o medie de 4,3 la 100.000 de muncitori, în timp ce România înregistrează nu mai puţin de 3,8 accidente mortale la acelaşi număr. În schimb, ţara noastră înregistrează cele mai scăzute scoruri în ceea ce priveşte accidentele grave la locul de muncă: sub 100 de accidente serioase la 100.000 de angajaţi. Studiul indică, de asemenea, faptul că rata de incidenţă medie pentru accidentele grave la locul de muncă pentru bărbaţi este cu 4,9 mai mare decât cea înregistrată la femei. O explicaţie a acestei diferenţe o constituie natura muncii desfăşurate.

Riscul cel mai mare e în construcţii

Aceeaşi sursă mai precizează că 67,8% dintre accidentele mortale petrecute în timpul orelor de muncă şi 48,5% dintre accidentele grave din UE au avut loc în sectoare economice precum: construcţii, industrie, transport şi depozitare, agricultură, silvicultură şi pescuit. 23,1% dintre accidentele fatale la locul de muncă în UE în 2011 au avut loc în domeniul construcţiilor, în timp ce sectorul industrial deţinea o pondere de 16,5% în clasament.

Amenzi de sute de mii de lei, săptămânal

Săptămânal, inspectorii muncii aplică amenzi de ordinul sutelor de mii de lei doar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Doar în ultima săptămână s-au dat amenzi de 501.000 lei. La 2 angajatori din Bucureşti care activează în construcţii s-au dispus sistări de activitate pentru a fi prevenite posibile accidente. Pe un şantier din judeţul Bihor inspectorii de muncă au dispus oprirea echipamentelor de lucru pentru că exista pericol de accidentare. Pe un alt şantier din acelaşi judeţ, unde se executau săpături pentru canalizare, s-a dispus sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor, pe fondul accidentării mortale a unui muncitor. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 36 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine