2019-10-19 21:02

STATISTICĂ INS: Ce populație mai are România în 2018!

 |  16:51
STATISTICĂ INS: Ce populație mai are România în 2018!

Suntem mai mulţi, mai bătrâni şi cu o speranţă de viaţă puţin mai mare decât anul trecut. Noile date ale Institutului Naţional de Statistică expun detaliat structura populaţiei României în plin an Centenar.

În 2018, populația României a ajuns la 22.194.000 de cetățeni. Fenomenul de îmbătrânire demografică s‐a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste, depăşind cu 350.000 persoane populaţia tânără de 0‐14 ani (3614 mii faţă de 3264 mii persoane), anunță ultimele date INS, citate de Libertatea.

La 1 ianuarie 2018, populaţia după domiciliu din mediul urban a fost de 12508 mii persoane, în scădere cu 0,1% faţă de 1 ianuarie 2017.

Populaţia feminină la 1 ianuarie 2018 a fost de 11358 mii persoane, în scădere cu 0,2% faţă de aceeaşi dată a anului precedent.

Procesul de îmbătrânire demografică s‐a adâncit, comparativ cu1 ianuarie2017, remarcându‐se o scădere uşoară a ponderii persoanelor tinere (0‐14 an) şi o creştere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste).

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 107,9 (la 1 ianuarie 2017) la 110,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2018).

Vârsta medie populaţieia fost de 41,3 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2017. Vârsta mediană a fost de 41,2 ani, în creştere cu 0,4 ani faţă de 1 ianuarie 2017.

La 1 ianuarie 2018 cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 45‐49 ani (8,6%). La masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 8,8%, iar la feminin de 8,3%.

Ponderea grupei de 0‐4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupei de 5‐9 ani (5,0%) şi a celei de10‐14 ani (5,1%).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-29Parerea ta...

LEVST.
29 Apr 2018

22 milioane , plus, nu pare rau, insa cred ca aceasta "statistica"( si nu numai) este putin (putin zis!) ambigua, lipsesc 2 defalcari foarte importante, as zice esentiale, anume CATI romani(cetatetni) mai rezida intre granitele tarii si 2) cati dintre acestia sunt cu adevarat apti de munca , adica intre 18 si 55 de ani, dupa aceasta varsta eficienta este dramatic scazuta prin concedii medicale, etc. Cred ca asa pusa problema, in Romania nu mai sunt mai mult de 17 milioane locuitori , si -fara cifre- cel putin 1/2 din floarea tarii( adica tineret si adulti sub 40 ani) sunt lipsa la orice apel, adica fac profit(muncind) altor state...Dar -inca- merge cu " doua la primarie, doua la prefectura,etc."...
LEVST.
29 Apr 2018

Si cred ca doar ce s-a spus ca DEJA, in primele 2 luni ale anului, au plecat -definitiv- din tara , cam ZECE MII de persoane,iar acestia nu pot fi decat persoane apte de munca, macar 95%, adica intre 18-40 ani, cateva procente putand fi copii, care -din nou- greveaza asupra situatiei din Romania...(Probabil ca nici macar 0,1 la SUTA, nu isi tarasc dupa ei parintii de 50-60 sau 70 de ani...)
LEVST.
30 Apr 2018

Cine a tras 28 de ani sforile, pentru ca fosti securisti sa ramana la putere? Mai poate reveni dictatura in Romania? Interviu Luni, 30 Aprilie 2018, ora 00:00 Interviu cuistoricul Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Nationale...."Care e iesirea? Nu trebuie sa disperam. E bine ca o parte semnificativa a societatii este ingrijorata de ceea ce se intampla in spatiul public, e bine ca suntem (re) activi pe social media, e bine ca iesim in strada cand ne sunt afectate drepturile sau cand se incearca asta. Solutia nu este strict politica si nu tine doar de partidele politice sa rezolve problemele. Pentru a mentine o societate libera este necesara o interactiune intre partidele politice democratice - care trebuie sa-si recastige credibilitatea afectata de clientelism, scandaluri de coruptie, aliante contra naturii - si ceea ce indeobste numim societatea civila. Avem nevoie de o resetare a regulilor jocului politic. Esentiala mi se pare implicarea cetatenilor. Inactiunea nu reprezinta o solutie. Dimpotriva. A te plange in permanenta ca in Romania "e rau", ca "nu se mai poate", dar fara a face nimic care sa schimbe starea de lucruri, mi se pare ca asa ceva nu ajuta decat celor carora le priesc apele tulburi. Democratia nu e un dat, ci un castig in anumite conditii istorice. Fara implicarea unui numar semnificativ de cetateni, acest cadru politic nu poate fi mentinut. Este nevoie de asocierea celor care nutresc idei comune, care au o viziune asemanatoare despre societate, despre politica, despre dezvoltare, despre comunitatile lor, despre stat. Oamenii hotarati si care isi pot armoniza interesele proprii cu cele ale unui numar cat mai mare de concetateni, cu respectarea regulilor, ei bine, am convingerea ca acestia pot face diferenta intr-o societate. Vreau sa cred ca aceasta se poate intampla si in Romania____-------_____Iata si acest individ( pe care nu il critic, fiind prima data cand aud despre el, poate are intentii bune) NU spune nimi
LEVST.
30 Apr 2018

-cont-"... NU spune nimic despre cum se poate iesi din situatie, bate si el campii cu sperante, etc., desi el vede si spune ca situatia este dezastruoasa...Cum sa nu fie Romania condusa( din umbra, ba chiar direct) de fosta securitate( aripa retrograda, au fost si ofiteri de calitate), cand pres-edintele tarii este ginere de mare sef la fosta securitate, omul care conduce-de facto- tara(dragnea) este copil de militian, cilosvek(fost pm) nepot de mare militian, monica macovei( ministrul justitiei) fiica de general de securitate, intaiul pres-edinte(democrat!). iliescu, fost secrtar de partid, etc., etc..etc.,.Practic nu exista iesire decat prin ajutor extern, intoarcerea la Monarhie, NUMAI cu aport Englez si import de cateva mii bune de diversi specialisti, plus celelalte masuri, de mii de ori amintite...Altfel Romania nu va rezista..
LEVST.
30 Apr 2018

Si -reiterez- nu este niciun fel de "jena nationala" afilierea cu o alta natie cu bun managment, se practica de cand lumea, insa aceiasi(securistii si fosta nomenclatura, direct sau indirect, inclusiv prin noua nomenclatura), prin tot soiul de declaratii nationaliste "tari" sau subtile, prin discrursuri patriotarde( in timp ce ei subtilizeaza miliarde), au indus si induc in popor idea ca " natia romana mai bine se sfarseste in suc propriu"...Iar cei care vor supravietui, vor vedea(dar prea tarziu!) ca am dreptate, toti acesti mari nationalisti amintiti, sunt printre cei care sigur vor rezista vremurilor, numai ca ei va vor da cu trefla de prin Monaco, Madagascar, Brazilia sau Costa Rica, si nu de prin jungla ci din cele mai luxoase proprietati.Ale lor...Ale lor, dar cumparate cu munca voastra, a romanilor...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray