2020-02-23 10:40

Statistici crude. Doar jumătate din copiii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în România

 |  18:54
Statistici crude. Doar jumătate din copiii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în România

În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea pentru interventii în străinătate, avertizează medicii prezenți la Conferința de Advocacy “Șansa la viață a copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare”, care a avut loc la Facultatea de Medicină a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculară, Cardiologie și Chirurgie Vasculară ale Ministerului Sănătății, alături de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Asociația pentru Sprijin Medical, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară și Terapie Transcateter, Wise Advertising și White Star Communications. Medici de top din țară, Europa și SUA, din sistemul de stat și din sistemul medical privat, alături de pacienți diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare grave au dezbătut pe 28 octombrie la Sibiu șansa la viață pe care o au copiii cu astfel de boli,

Avertismentele medicilor

În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea pentru interventii în străinătate, au spus medicii prezenți la conferință. Anual, 1500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație, din care 700 nu reușesc să beneficieze de o intervenție chirurgicală, a atras atenția chirurgul Prof. Dr. Victor Costache. Una dintre soluțiile identificate este operarea malformațiilor cardiovasculare ale copiilor în România. Acest lucru ar fi posibil dacă statul ar permite și clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susțin specialiștii. Dacă vorbim despre decontări, CNAS decontează între 1.500 și 2.000 de euro pentru o operație pe cord deschis realizată în spitalele de la noi deși costul real al unei operații este între 6.000 și 7.000 de euro. În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 și 50.000 de euro pentru o singură intervenție.

Abuzuri la decontări

Din acești bani, ar putea fi operaţi în România șapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care pot fi făcute în țară.”Datoriile pe care le înregistrează România se datorează modului abuziv în care e folosit acest formular”, spune prof dr. Victor Costache. Dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureș, spune că: „Într-un an, operăm circa 60 de copii nou-născuți cu malformații grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâția suntem nevoiți să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimiși prin transfer de la alte unități medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecțiuni cardiace, atât la adulți, cât și la copii, cu condiția ca statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenții”. O altă problemă a medicilor, atât români cât și străini, care ar putea opera în România, este echivalarea diplomelor din străinătate și obținerea dreptului de liberă practică. Acestea pot dura până la un an, deși este vorba despre specialiști cu renume internațional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine