2020-03-30 17:03

Statisticienii văd o scădere dramatică a populaţiei la viitorul recensământ. Semnal de alarmă: România va avea doar 17 milioane de locuitori în 2011

 |  16:53
Statisticienii văd o scădere dramatică a populaţiei la viitorul recensământ. Semnal de alarmă: România va avea doar 17 milioane de locuitori în 2011

Experţii în statistică estimează căpopulaţia României va scădea sub 17 milioane de locuitori la următorulrecensământ. Populaţia României s-a diminuat cu 37.000 de locuitori, de la21,499 milioane la 1 ianuarie 2009 la 21,462 milioane la începutul anului 2010,potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat.Sociologii şi psihologii consideră că scăderea populaţiei este un rezultat alcrizei economice. Specialiştii în domeniu se aşteaptă ca fenomenul să iaamploare în următorii ani.

ÎnRomânia, în 2009, s-au înregistrat 220.000 de naşteri şi 257.000 de decese.Populaţia României a scăzut cu 37.000 de locuitori, în condiţiile în carepopulaţia Europei este în creştere. Populaţia totală a celor 27 de stateeuropene era la 1 ianuarie 2010 de 501 milioane, faţă de 499,7 milioane la 1ianuarie 2009.

Specialiştiiîn sociologie şi psihologie susţin că scăderea numărului de locuitori este ceamai bună dovadă a perioadei de criză prin care trece România. “Bineînţeles că diminuarea populaţiei este o consecinţă acrizei economice. Sporul natural este negativ. Zeci de mii de oameni părăsescaceste meleaguri, cei mai mulţi cu gândul de a nu se mai întoarce niciodată.Sunt toate condiţiile ca ţara noastră să se golească. Pentru a avea un copil ainevoie de siguranţă. În această perioadă, totul stă sub semnul incertitudinii.Această încercare de evadare (românii care merg să muncească în străinătate)este o reacţie normală. Omul încearcă să găsească cele mai bune condiţii pentruel şi pentru familia lui”, ne-a declaratpsihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta este convins că numărul totmai mic de familii nou întemeiate este determinat de tendinţa de izolaresocială. “Specialiştii înstatistică spuneau că populaţia României va scădea, la jumătatea acestui secol,la 15-16 milioane de locuitori. Se pare că acest lucru va avea loc mai repede.Nesiguranţa, incapacitatea de a găsi soluţii la problemele ce apar determinăindividul să se izoleze. Nu se mai pot stabili relaţii cu alte persoane, nu semai pot întemeia familii. Reacţia firească este aceea de retragere dinsocietate. La nivel colectiv s-au instalat depresia şi incertitudinea”, ne-a mai explicat Hanibal Dumitraşcu. Contactaţi deredacţia “Puterea”, mai mulţi experţi în statistică ne-au mărturisit, subprotecţia anonimatului, că, potrivit estimărilor, populaţia României va fi deaproximativ 17 milioane de locuitori la următorul recensământ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine