2019-07-20 12:53

 |  10:01

„Statuia din Sălăjan” - Monumentul Eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial


Bucureștiul este unul din orașele în care monumente dedicate eroilor căzuți în cele două războaie mondiale se găsesc mai la tot pasul, fiind ușor de remarcat de către trecătorul avizat, chiar dacă uneori sunt amplasate printre blocurile din cartierele Capitalei.

Un asemenea exemplu este Monumentul Eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial, care se află astăzi în în zona Titan-Sălăjan, pe Bd. Nicolae Grigorescu, la intersecția cu Bd. Camil Ressu și Bd. Theodor Pallady.

Cunoscut popular și sub denumirea de „Statuia din Sălăjan”, monumentul a fost amplasat în anul 1932 și este dedicat eroilor din comuna Dudeşti-Cioplea, morţi la datorie în cele două războaie mondiale.  

Statuia, care reprezintă un soldat în poziţie de luptă, a fost ridicată în urma eforturilor primarului de atunci al comunei, Constantin M. Brânzoi.

Pe un soclu de bază de formă cubică, cu latura de circa un metru, se suprapune un soclu mai mic, de formă paralelipipedică, ambele din beton placat cu marmură, pe care se află statuia din bronz a unui soldat în poziție de atac. Pe plăcuțele laterale, aflate pe soclul statuii, sunt înscrise, spre aducere aminte, numele eroilor proveniți din comuna Dudești-Cioplea, „căzuți pentru democrație și libertatea poporului”. În partea frontală a soclului, se află un basorelief de bronz care redă o scenă înverșunată de luptă.

Monumentul este opera sculptorului Spiridon Georgescu (1887–1974), participant activ la Primul Război Mondial, cel care a realizat o serie de monumente emblematice pentru Capitală, cum ar fi "Monumentul Eroilor din Arma Geniului", celebrul "Leu" aflat în apropierea Palatului Cotroceni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray