2020-04-05 23:29

Statul român, bun de plată. O femeie a ajuns la CEDO, după ce în țară nimeni nu i-a băgat în seamă sesizările legate de abuzurile soțului

 |  11:30
Statul român, bun de plată. O femeie a ajuns la CEDO, după ce în țară nimeni nu i-a băgat în seamă sesizările legate de abuzurile soțului

Statul român este obligat de CEDO să plătească daune morale, după ce a închis ochii la sesizările repetate ale unei femei, legate de abuzurile pe care le suferea din partea soțului său.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociația VeDem Just, România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, marți, pentru că autoritățile nu au răspuns sesizării reclamantei care s-a plâns de violență în familie și de cyber-violență din partea fostului soț, informează Mediafax.

O femeie a formulat mai multe plângeri împotriva soțului pentru violență domestică: a invocat faptul că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită ca să își retragă plângerea de la poliție. După divorț a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – și a făcut copii ale conversațiilor sale private, ale documentelor și ale fotografiilor. Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv.

După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curții de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că autoritățile naționale nu au anchetat faptele de violență domestică. Totodată, s-a clarificat faptul că cyber - violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidențialității informatice, a intruziunii în computerul victimei și a preluării, distribuirii și manipulării de date și imagini cu caracter personal.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

ORBUL GăINI
12 Feb 2020

Ar trebui ca justiția ro" sa contribuie la achitarea notei sale de plata . Judecători sunt nepăsători de a lor munca nu au decât sa își plătească paguba cu vârf si îndesat.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine