2020-02-16 20:36

Statul nu face nici o economie prin concedierile masive de personal

 |  19:39
Statul nu face nici o economie prin concedierile masive de personal

Statul nu câştigă mai nimic de pe urma disponibilizărilor din sistemulbugetar, ci chiar pierde sume importante de bani din contribuţiile persoanelortrimise în şomaj şi din scăderea consumului, ce determină o scădere a TVAcolectat, potrivit sindicaliştilor. Pe de altă parte, pensionarii susţin căExecutivul nu face economie suplinind bugetul destinat pensiilor, cât timp Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF) şi Ministerul Finanţelor nu sunt preocupate decolectarea contribuţiilor pentru asigurări sociale restante. Pensionarii acuzăGuvernul că protejează companiile naţionale, regiile autonome şi societăţilecomerciale care nu plătesc CAS, dar reţin contribuţiile angajaţilor. Anultrecut, contribuţiile restante la bugetul asigurărilor sociale de stat auînsumat 4,3 miliarde de lei. Statul a alocat, conform ultimului plan de rectificarebugetară, 0,9 miliarede de lei pentru achitarea datoriilor Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate şi 3,8 miliarde pentru pensii.

Decizia Cabinetului Boc de aaloca, la rectificare, cei mai mulţi bani de la buget pentru şomaj, pensii, darşi pentru acoperirea datoriilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)naşte controverse. Un calcul simplu demonstrează că statul nu economiseşte mainimic prin disponibilizarea angajaţilor din sistemul bugetar cu salarii de 600de lei. Mai mult, statul pierde tot mai mulţibani din contribuţiile angajaţilor, cât timp rata şomajului este în continuăcreştere. “Este clar că numărul de şomeri va creşte odată cudisponibilizările masive ce se anunţă în sistemul bugetar. Va fi afectat şimediul privat, prin contracţia consumului. Va scădea cererea, pentru că oameniivor avea mai puţini bani. Statul face doar aparent economie. În fapt, pierdebani cu persoanele trimise în şomaj, pentru că nu mai poate colectacontribuţiile persoanelor disponibilizate. Se pierde impozitul pe venit,contribuţia către bugetul asigurărilor sociale de stat şi către sănătate”, ne-a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa, PetruDandea. Acesta susţine că prin suplimentarea bugetului pentru şomaj, încondiţiile în care vor fi disponibilizaţi tot mai mulţi bugetari, Executivul “bate pasul pe loc”. “Statul face o economie nesemnificativă. Nu se economiseşte mare lucru prindisponibilizările angajaţilor care au un salariu minim pe economie. La unsalariu brut de 800 de lei,statul nu economiseşte mai nimic. Trebuie să plătească ajutorul de şomaj de 450de lei, ce nu este cu mult mai mic decât salariul net de 670 de lei. În plus,pierde contribuţiile de 50% din salariul de bază. Guvernul pierde şi pe parteade consum. Oamenii o să cheltuiască mai puţin. Într-adevăr, statul acordă maimulţi bani pentru CNAS, pentru că nu este capabil să colecteze contribuţiilerestante. În acest mod, putem spune că batem pasul pe loc”, ne-a mai precizatDandea.

Pensionarii: Guvernul încurajează neplata CAS

Guvernul Boc iroseşte aproximativ 4 miliarde dinbugetul de stat pentru pensii, fără a-şi manifesta interesul însă faţă decolectarea CAS restante. “Într-adevăr, cea mai mare sumă de bani, 3,8 miliardede lei, a fost alocată pentru pensii. Această sumă nu face altceva decât săacopere suma compensată din bugetul de asigurări sociale de stat cu arieratele.Pe de o parte, se decupează această sumă din bugetul asigurărilor sociale destat, iar, pe de altă parte, se acoperă această «gaură» creată”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu.

Pensionarii acuză ANAF şi Ministerul Finanţelor că numanifestă nici un fel de interes faţă de societăţile comerciale, companiile destat sau regiile autonome care nu achită CAS, dar reţin contribuţiile de laangajaţi. “În nici un caz statul nuface economie. În opinia noastră, a pensionarilor, ANAF şi MinisterulFinanţelor nu se ocupă de colectarea contribuţiilor pentru bugetul asigurărilorsociale de stat, în condiţiile în care 80% dintre companii nu doar că nuplătesc, dar reţin contribuţiile angajaţilor. Este o anomalie ce duce ladiminuarea pensiilor. Statul încurajează angajatorii să nu plătească CAS. Ceicare doresc pot consulta lista contribuabililor care înregistrează contribuţiirestante la bugetul asigurărilor sociale de stat, din 30 iunie 2010. Restanţeleau fost de 4,7 miliarde lei, pe total anul 2008 şi 4,3 miliarde lei pe 2009”, ne-a mai spus Dumitru Cojanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine