2020-02-21 20:52

Stimulente financiare şi formare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi

 |  21:01
Stimulente financiare şi formare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi

Valentina Grigore

Aproximativ 1.600 de persoane cu dizabilităţi vor beneficia de programe de formare profesională şi de stimulente financiare graţie unui proiect ce se va finaliza în octombrie 2015. Ţinta acestui program finanţat cu peste 9,3 milioane de lei din Fondul Social European este reprezentată de românii cu grad de handicap mediu şi accentuat din trei regiuni: Bucureşti - Ilfov, Dobrogea şi Nordul Moldovei.

Proiectul „Calificare, recalificare şi angajare asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilități” doreşte creşterea gradului de incluziune socială a persoanelor care sunt expuse riscului de marginalizare şi excluziune socială. Obiectivele principale sunt promovarea serviciilor de informare şi consiliere pentru 870 de persoane cu dizabilităţi din mediul rural şi urban din cele trei regiuni de dezvoltare, formarea a 760 de persoane cu dizabilităţi în vederea obţinerii unei calificări adaptate abilităţilor şi nevoilor specifice, dar şi schimbarea atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile, în special în ceea ce priveşte mediul de lucru, prin intermediul unei campanii de informare şi promovare îndreptate în principal către angajatori, dar şi către comunităţile locale. Proiectul prevede şi acordarea unui stimulent financiar persoanelor care urmează cursurile de formare. „Persoanele incluse în acest proiect o vor lua practic de la zero. Vom vedea ce abilităţi au, după care vor face cursuri în funcţie de cerinţele pieţei. În perioada cursurilor vor primi şi nişte burse pentru stimulare, concomitent cu indemnizaţia de handicap. După terminarea cursurilor vor fi angajaţi în firmele care doresc, astfel, să profite de facilităţile legii (n.r. - scutire de impozit). Astfel vom reuşi nu numai să integrăm aceste persoane în piaţa muncii, ci şi să reducem contribuţia socială a statului”, a explicat Dan Corneliu Blendea, manager de proiect, preşedinte al Clubului Român Internaţional (CRIN). Acesta susţine că deja există cerere pentru persoanele cu dizabilităţi din partea unor firme din comerţ (supermarketuri), agricultură şi chiar IT.

Din categoria persoanelor care pot participa la aceste cursuri au fost excluse cele cu handicap psihic grav (Alzheimer, schizofrenie paranoidă şi Parkinson). Pot fi formate persoane cu probleme de văz, cu dizabilităţi auditive, surdomuţii, persoanele cu dizabilităţi psihice uşoare şi cei cu handicap asociat (fără tumori cu metastaze).

Statistici

Din totalul de 689.156 de persoane cu handicap din România, instituţionalizate sau neinstituţionalizate (conform datelor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la sfârșitul anului 2012), 97% se află în îngrijirea familiilor şi doar 3% sunt încadrate în muncă. Un procent de 2,49% din totalul persoanelor cu dizabilități din România (17.275) se află în instituţiile rezidenţiale publice, coordonate de MMFPS, restul fiind în îngrijirea familiilor sau trăind independent. Ponderea persoanelor cu handicap din populaţia României este de 2,93%, faţă de 2,63% la sfârşitul anului 2007. În comparaţie, ponderea medie la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană este de 10%. În funcţie de gradul de dizabilitate, cele mai multe persoane se încadreaza la categoria de handicap accentuat (334.045).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-28Parerea ta...

BUCHIDAU MIHAELA
23 Oct 2014

Problema e că eu am domiciliu pe bucureşti dar nu am unde locui că la adresa respectiva locuieste fratele meu am depus dosar pt locuinţă socială
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine