Pe de altă parte, pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.
Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (47,4%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani ÅŸi peste (44,7%), precum ÅŸi gospodăriile formate din doi adulÅ£i cu trei sau mai mulÅ£i copii în întreÅ£inere (57,1%).
De asemenea, se regăsesc în această situaÅ£ie 59,9% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaÅ£ional de ÅŸomer ÅŸi 52,6 % dintre cele conduse de un agricultor.
În ceea ce priveÅŸte capacitatea achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreÅ£inerea locuinÅ£ei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că mai puÅ£in de o treime din gospodării (30,0%) au prezentat restanÅ£e repetate, cauzate în principal de situaÅ£ia financiară nesatisfăcătoare.
Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanÅ£e în cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanÅ£e), întreÅ£inerea locuinÅ£ei (50,1%) ÅŸi abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanÅ£ele pentru rate la împrumuturi (8,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancÅ£ionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum ÅŸi prin frecvenÅ£a redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.
"După statutul ocupaÅ£ional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de ÅŸomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaÅ£ia cea mai dificilă, ponderea celor care nu ÅŸi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 59,5%, proporÅ£ie mai mare faţă de celelalte categorii de gospodării. Fenomenul restanÅ£elor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii ÅŸi mai ales al celor cu doi adulÅ£i ÅŸi 3 sau mai mulÅ£i copii în întreÅ£inere (40,2%) sau respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puÅ£in un copil (30,9%)", reiese din ancheta INS.
Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaÅ£a de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existenÅ£a unor diferenÅ£ieri generate de caracteristicile gospodăriilor. Astfel, mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei ÅŸi 2.000 lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puÅ£in 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar.