2020-02-18 02:09

STUDIU. Radiografia sistemului de alimentare cu energie termică a Capitalei. Alimentarea centralizată cu energie termică, o soluţie sustenabilă (VII)

 |  11:06
STUDIU. Radiografia sistemului de alimentare cu energie termică a Capitalei. Alimentarea centralizată cu energie termică, o soluţie sustenabilă (VII)

Continuăm cu al șaptelea episod din seria de articole privind problematica alimentării cu energie termică în București, realizată pe baza studiului „Stabilirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică în Muncipiul București”, lucrare elaborată de firma de consultanță ATH energ SRL pentru Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP).

Exemplele şi concluziile studiului IEA „IEA R&D Programme on “District Heating and Cooling, including the integration of CHP - District heating distribution in areas with low heat demand density”arată că alimentarea centralizată cu energie termică este o soluţie sustenabilă ţinând seama de faptul că sistemele centralizate pot integra în mod eficient și sursele regenerabile de energie.

Preocuparea pentru viitorul apropiat este de a găsi metode de creştere a gradului de încărcare prin preluarea unei părţi cât mai mari din consumatorii de energie electrică sau de gaz pentru încălzire.

Mai mult de atât, una dintre concluziile studiului prevede derularea unor studii de cercetare privind utilizarea apei calde din sistem centralizat pentru maşini de spălat rufe, vase, uscătoare, care în prezent consumă energie electrică pentru încălzirea apei. În principiu, soluţia considerată presupune integrarea unui schimbător de căldură care să preia apa caldă din sistemul centralizat, iar instalaţia electrică a maşinii să rămână ca back-up.

Asemenea soluţii au fost analizate în cadrul unor teze de doctorat şi dezvoltate în diferite proiecte pilot în Olanda şi Suedia, începând cu anii 2000.

O altă soluţie de a mări gradul de încărcare a sistemului în timpul verii este utilizarea chiller-lor cu absorbţie pentru climatizare, direct la nivelul consumatorului.

Această tehnologie este aplicată în prezent pe scară largă în Anglia, Spania, Franţa, Germania, Suedia, SUA.

Concluziile studiului IEA, coroborate cu politica şi ţintele UE în domeniul energiei, fac din SACET o sursă de energie sustenabilă, cu aplicaţie pentru diverse nivele de temperatură în funcţie de consum: încălzire spaţii, apă caldă de consum, climatizare, câştigând din „consumatorii” şi „consumurile” din alte surse: gaz, energie electrică.

În sensul concluziilor de mai sus, menţionăm faptul că în legislaţia UE (ex. directiva CE nr. 27/2012) se utilizează din ce în ce mai mult denumirea de sistem eficient de încălzire-răcire, ceea ce arată că tendinţa de a integra consumul de frig în sistemele  de alimentare centralizată cu energie termică, este din ce în ce mai mare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine