2020-02-29 00:12

STUDIU. Radiografia sistemului de alimentare cu energie termică a Capitalei. Sursele de producere a energiei termice (I)

 |  13:16
STUDIU. Radiografia sistemului de alimentare cu energie termică a Capitalei. Sursele de producere a energiei  termice (I)

Problema alimentării cu energie termică în municipiul București este probabil una dintre cele mai complexe în acest moment, rezolvarea sa în mod optim fiind, în mod evident, o prioritate pentru Primăria Municipiului București (PMB).

În acest sens, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) a comandat un studiu care vizează „Stabilirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică în Muncipiul București”, tocmai pentru a avea o imagine de ansamblu a situației și a soluțiilor aflate la dispoziție.

Studiul a fost realizat de firma de consultanță ATH energ SRL, sub coordonarea M.Sc.ing. Cristian Athanasovici, iar PUTEREA vă prezintă, începând de astăzi, pe parcursul mai multor episoade, cele mai importante elemente din acest studiu foarte bine documentat, de un evident interes public, care prefigurează dezvoltarea viitoare a sistemului de alimentare cu energie termică din București.

Evident, orice studiu care este demn de acest nume pornește de la o radiografie a situației de fapt, pentru a putea apoi propune soluții la problemele identificate.

 

Situația existentă a SACET București

În acest moment, alimentarea centralizată cu energie termică a Capitalei se realizează prin intermediul a două sisteme distincte:

-      un sistem centralizat, denumit SACET (Sistemul Centralizat de Alimentare cu Energie Termică al Municipiului Bucureşti), compus din surse de producere centralizată, reţele termice primare, care asigură transportul căldurii sub formă de apă fierbinte de la sursele de producere a acesteia la punctele/modulele termice, puncte termice/module termice şi reţele termice de distribuţie a căldurii pentru încălzire şi acc;

-      un sistem descentralizat, compus din 46 de centrale termice (CT) de cartier, fiecare cu reţelele proprii de distribuţie.

Sursele de producere centralizată sunt cele 6 centrale de cogenerare: CET Sud, CET Progresul, CET Vest, CET Grozăveşti, CET Vest Energo, CET Griviţa, şi o centrală termică de zonă, CT Casa Presei.

Din punct de vedere juridic, ansamblul SACET şi sistemul descentralizat compus din 46 CT cuprinde 3 categorii de proprietari:

-      centralele de cogenerare Sud, Vest, Progresul, Grozăveşti se află în proprietatea Ministerului Energiei, prin SC Electrocentrale Bucureşti SA;

-      centralele de cogenerare CET Griviţa şi Vest Energo se află în proprietatea şi operarea unor agenţi economici privaţi;

-      centralele termice de cartier (în număr de 46) împreună cu centrala termică de zonă Casa Presei şi sistemul de transport şi distribuţie a căldurii (compus din reţeaua termică de transport sau primară, module termice, puncte termice, şi reţele termice de distribuţie) se află în proprietatea PMB, fiind operate de către regia locală RADET Bucureşti.

Sursele de producere a energiei termice

 

CET Sud este o centrală de cogenerare, concepută şi proiectată iniţial în scopul alimentării cu energie termică sub formă de abur a consumatorilor industriali și sub formă de apă fierbinte pentru SACET al Municipiului București. A fost realizată începând cu anul 1965 şi a continuat instalarea diverselor agregate energetice până în anul 1993. În prezent, consumul de energie termică din CET Sud este numai sub formă de apă fierbinte pentru SACET.

CET Vest este o centrală de cogenerare concepută şi proiectată de la început pentru alimentarea cu căldură a consumatorilor urbani branșați la SACET. A fost realizată începând cu anul 1972 şi a continuat instalarea diverselor agregate până în 1974, continuând apoi cu două CAF (cazane de apă fierbinte) – în 1997 şi 1998 şi cu un agregat turbogenerator de tip ciclu combinat gaze-abur.

CET Progresu este o centrală de cogenerare, concepută şi proiectată iniţial în scopul alimentării cu energie termică sub formă de abur a consumatorilor industriali și sub formă de apă fierbinte pentru SACET. A fost realizată începând cu anul 1987 şi a continuat cu instalarea agregatelor energetice de bază până în anul 1997, iar în perioada 1999-2002 s-au pus în funcţiune 3 CAF-uri. În prezent, consumul de energie termică din CET Progresu este numai sub formă de apă fierbinte pentru SACET.

CET Grozavești este o centrală de cogenerare, concepută şi proiectată iniţial în scopul alimentării cu energie termică sub formă de abur a consumatorilor industriali și sub formă de apă fierbinte pentru SACET. Configuraţia actuală a centralei s-a dezvoltat începând cu anul 1963 şi a continuat până în anul 1970, când au fost puse în funcţiune cazanele de apă fierbinte 2..4, cazanele de abur şi turbinele cu abur. În prezent, consumul de energie termică din CET Grozăvești este numai sub formă de apă fierbinte pentru SACET.

CET Vest Energo este o centrală de cogenerare concepută şi proiectată de la început pentru alimentarea cu căldură a consumatorilor urbani branșați la SACET.

CET Grivița este o centrală de cogenerare, concepută şi proiectată iniţial în scopul alimentării cu energie termică sub formă de abur a consumatorilor industriali și sub formă de apă fierbinte pentru SACET. Configuraţia actuală a centralei s-a dezvoltat etapizat începând cu anul 1965. În prezent, consumul de energie termică din CET Grivița este numai sub formă de apă fierbinte pentru SACET.

Centrala termică de zonă Casa Presei este amplasată în zona de nord a Municipiului Bucureşti. Consumatorii aferenţi aceastei centrale sunt în majoritate consumatori urbani, alimentaţi cu căldură prin puncte termice şi module termice.

CT Casa Presei a fost construită între anii 1952 – 1953, în zona de nord a municipiului Bucureşti, odată cu complexul Casa Scânteii (în present Casa Presei Libere). În 1995, centrala termică de zonă este preluată de RADET şi supusă unui program de reabilitare.

În prezent, capacitatea instalată în cazanele aflate în stare de funcţionare din CT Casa Presei, pentru producerea apei fierbinţi este de 70 Gcal/h.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine