2020-02-24 14:42

Studiu ICCV: Oamenii resimt înrăutăţirea condiţiilor de viaţă. Nivelul optimismului, la cel mai scăzut nivel după 1990

 |  16:25
Studiu ICCV: Oamenii resimt înrăutăţirea condiţiilor de viaţă. Nivelul optimismului, la cel mai scăzut nivel după 1990

Românii resimt o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă faţăanul 2009, iar nivelul optimismului înregistrează cele mai scăzute valori din1990 şi până în prezent, rezultă dintr-un raport preliminar privind cercetarea"Calitatea vieţii 2010" realizată de Institutul de Cercetare aCalităţii Vieţii (ICCV).

Cercetarea include teme ce surprind aspecteimportante ale vieţii oamenilor, precum condiţiile de viaţă, mediul social,mediul politic, viaţa profesională, viaţa personală, şansele de acces social,comportamentele de timp liber, starea de spirit a populaţiei. Valorileînregistrate de indicatori în anul 2010 sunt, în general, similare cu cele aleanilor 1998-1999, o altă perioadă de criză în istoria tranziţiei postcomuniste,arată autorii raportului. Studiul arată faptul că, în 2010, oamenii resimt oînrăutăţire a condiţiilor de viaţă comparativ cu anul trecut, iar niveluloptimismului înregistrează cele mai scăzute valori din 1990 şi până în prezent,temerile populaţiei crescând în special din cauza creşterii preţurilor.

"Majoritatea populaţiei (72%) apreciazăcă, în prezent, condiţiile de viaţă sunt «mai proaste» şi «mult mai proaste»comparativ cu anul trecut. Datele arată o creştere dramatică a proporţiei depopulaţie care resimte înrăutăţirea condiţiilor de viaţă. S-a produs astfel orevenire a evaluărilor la nivelul celor înregistrate în 1999, un alt an dedeclin al valorilor calităţii vieţii. Veniturile familiei se situează cel multla limita strictului necesar", rezultă din raportul preliminar.

Rezultatele cercetării indică faptul căvariaţiile în timp, între 2006 şi 2010, sunt minore, dar semnificative mai alesîn cazul celor care consideră că veniturile nu ajung pentru strictul necesar şial celor care reuşesc să cumpere şi obiecte mai scumpe, dar cu eforturi.

"Dominanţa temerilor populaţieirămâne creşterea preţurilor. Toate temerile înregistrează creşteri în anul 2010comparativ cu 2006. Fără a atinge nivelul maxim de anxietate, înregistrat înanul 1999, temerile se menţin la niveluri înalte (...). Un şoc al scăderiiveniturilor nu este încă vizibil în aceste date, pe de o parte, pentru că valulde reducere a veniturilor se află în derulare, iar pe de altă parte, pentru căoamenii încearcă să se adapteze la condiţii de criză printr-o scădere aaspiraţiilor şi o mai puternică valorizare a ceea ce posedă", se mai aratăîn document.

Totuşi, un procent însemnat al populaţiei apreciazăca "scăzută" sau "foarte scăzută" posibilitatea de a obţineun loc de muncă, în timp, percepţiile negative asupra oportunităţilor oferitede piaţa forţei de muncă menţinându-se la niveluri foarte înalte, în special înperioada de după 1994.

Cercetarea "Calitatea vieţii 2010"s-a realizat folosind un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.162 depersoane cu vârsta de peste 18 ani. Cercetarea de teren a avut loc în perioada25 iunie-10 iulie, în 78 de localităţi şi 127 puncte de eşantionare. Eroarea deeşantionare este de plus/minus 3%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine