2020-05-25 15:17

 |  10:01

Tatiana Dănciulescu, tânăra care a pus bazele „Piano Therapy”, metoda revoluționară care ajută copiii cu autism


„Efectele muzicii asupra ascultătorului au la baza lor, în mare parte, intenţiile compozitorului de a-şi transmite ideile şi mai ales sentimentele lui celor care îi ascultă muzica”, spune Tatiana Dănciulescu, tânăra care a simţit că trebuie să ducă la un alt nivel dragostea ei pentru muzică şi pentru copiii cu autism care trec pragul cabinetului său de psihoterapie.

Cum s-au împletit psihologia şi muzica în viaţa Tatianei Dănciulescu? Cum nu se poate mai firesc: Tatiana a urmat cursurile Liceului de artă ,,Margareta Sterian” din Buzău, secţia pian şi pentru că oamenii din jurul ei îi spuneau mereu că este un bun ascultător şi are un dar înnăscut de a mângâia sufletele celor cu care intră în contact, a fost lesne de înțeles că nu poate alege o altă profesie.

„Când eram mică visam că voi putea într-o zi să ajut cât mai mulţi copii, nu îmi era clar atunci cum voi face asta, însă era mai mult o stare de a fi. Făceam voluntariat, mergeam şi cântam la pian copiilor cu dizabilităţi  de la şcoală specială, mergeam la spitale psihiatrice şi le cântam bolnavilor de acolo, strângeam bani din colindat şi donam unor case de copii şi de bătrâni şi, în general, aveam tot felul de iniţiative destul de curajose şi altruiste pentru un copil”, îşi aminteşte Tatiana Dănciulescu.

Absolventă a Facultății de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea Bucureşti şi cu un Master în „Terapia Logopedică în Procesele de Comunicare”, Tatiana este singurul terapeut din România format în Neurologic Music Therapy, de către profesorul britanic Michael Thaut. A pus mai apoi bazele asociaţiei „Piano Therapy”, o metodă de terapie prin pian pentru copiii cu autism, care îi ajută să-şi dezvolte abilităţile şi, implicit, să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă.

Încă din timpul facultăţii, Tatiana Dănciulescu a lucrat ca terapeut cu copii cu autism şi a observat că aceştia sunt extrem de atraşi de muzică, însă nu s-a gândit la vremea aceea că ar putea pune bazele unei astfel de asociaţii. „Am început o perioadă de cercetare în acest sens, să văd cum aş putea face acest lucru, ce metode există pentru că una este să ştii să cânţi tu la pian, alta este să predai unui copil cu nevoi speciale. Din păcate nu am găsit o metodă special concepută pentru aşa ceva, motiv pentru care am luat-o din aproape în aproape construind practic fiecare pas din ceea ce astăzi numim Piano Therapy. Scopul nu a fost să fondez o metodă, ci să găsesc nişte mijloace potrivite pentru a ajuta copiii cu autism să se dezvolte integrativ. Piano Therapy este o metodă complementară care vine în sprijinul analizei comportamentale aplicate şi a logopediei, pentru a aduce un plus în dezvoltarea abilitaţilor copilului”, spune Tatiana.

„Anul acesta împlinesc 27 de ani, o vârstă la care îţi poţi dori şi poţi visa la toate lucrurile din lume. Eu însă, nu-mi doresc nimic altceva decât să lupt pentru cauza mea; să reuşesc să ajut cât mai mulţi copii cu autism să reuşească în viaţă. Eu am avut şansa de a mă forma în Anglia. în Neurologic Music Therapy, şi îmi doresc să aplic şi în România aceasta terapie pentru a ajuta cât mai mulţi copii cu autism”, spune Tatiana Dănciulescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine