2020-08-05 13:44

Taţii, obligaţi să stea cu copilul

 |  21:00
Taţii, obligaţi să stea cu copilul

De la 1 martie, ambii părinţi vor fi obligaţi să îşi ia concediu de creştere a copilului. La această dată intră în vigoare directiva europeană prin care atât mama, cât şi tatăl trebuie să aibă grijă, cel puţin o lună, de bebeluş.

Directiva europeană se va aplica în cazul tuturor bebelușilor născuţi după 1 martie 2012. Practic, din concediul de un an pe care fiecare părinte are dreptul să-l ia pentru creșterea copilului, cel puțin o lună va reveni celuilalt. Altfel spus, dacă viitoarea mămică optează pentru concediu de maternitate, pe parcursul acelui an și tatăl va fi obligat să stea cu micuțul cel puțin o lună, și invers.

Controverse legate de noua directivă

“Directiva este binevenită şi promovează parentalitatea reciproc asumată, încurajează şi implicarea celuilalt părinte în viaţa copilului. Totodată atrage atenţia că există o problemă şi la nivelul structurii organizaţiilor, pentru că nu e bine văzut acest concediu de către angajatorii taţilor. Această directivă se aplică cu succes în statele nordice, iar în urma unor campanii bine făcute s-ar putea implementa şi la noi la fel. Important de reţinut este faptul că nu obligă, ci doar oferă şi tatălui posibilitatea de implicare”, declară Oana Băluţă, preşedinta organizaţiei FILIA.

Ordonanţa nou introdusă creează controverse în rândul părinţilor şi al asociaţiilor. Dacă organizaţia FILIA vede cu ochi buni felul în care este structurată directiva, cei din asociaţia TATA susţin că intenţiile de la bază sunt bune, însă este prost pusă în practică, pentru că nu oferă părinţilor posibilitatea de a-şi lua concediu simultan, în prima lună de viaţă a bebeluşului.

„E prost pusă în practică pentru că duce la reducerea concediului parental. E o lună netransferabilă, care se pierde dacă nu se optează pentru ea. Vrem o altă formă a ordonanţei, în care să fie specificat faptul că această lună să fie prima, imediat după naştere, în care ambii părinţi să stea cu cel mic. Astfel, mama va avea un sprijin în persoana partenerului de viaţă. Legea se află în dezbatere, în Parlament, iar săptămâna viitoare vom veni cu o propunere pentru schimbarea ei. În lipsa Opoziţiei, parlamentarii Puterii vor fi puşi în situaţia de a spune dacă susţin demersul nostru, sau nu”, declară Bogdan Drăghici, preşedintele ascoaiaţiei TATA.

La noi, femeile stau cu cei mici

În România, aproximativ 92% dintre părinţii care accesează concediul parental sunt femeile. În prezent, bărbaţii îşi pot lua concediu de paternitate cel mult o săptămână, iar perioada se poate prelungi între zece zile şi două săptămâni, dacă prezintă un certificat de puericultură. Când vine vorba despre concediul parental, mai intră în discuţie şi problema bugetului familiei: partenerul care va accesa concediul de un an sau doi este cel cu salariul mai mic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz