2020-08-08 03:27

Taxa de liniște a Constanței - anulată de instanță!

 |  21:56
Taxa de liniște a Constanței - anulată de instanță!

Marius Florian

Tribunalul Constanţa a admis acțiunea formulată de către Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA), în contradictoriu cu Consiliul Local Municipal Constanţa. Astfel, instanţa a anulat în parte Anexa 5 „Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local” din H.C.L. Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, în ceea ce priveste „Taxa pentru cresterea gradului de liniste şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă”.

Tribunalul Constanța a mai dispus obligarea Consiliului Local Constanța la plata către ACIA a cheltuielilor de judecată în sumă de 1.746,76 lei (taxa judiciara de timbru, onorariu avocat si contravaloarea cheltuielilor de transport – carburant).

Facem precizarea că decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Marți, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că decizia instanţei va fi atacată, conform procedurilor legale, după motivare. Pe de altă parte, președintele ACIA, Andrei Popescu,  salută decizia instanței.

„Mă bucur că justiția a făcut dreptate și sunt convins că taxa aceasta de liniște, impusă abuziv de Radu Mazăre și păstrată de locotenentul său servil, Decebal Făgădău, va fi desființată și că oamenii își vor putea recupera banii. Peste 7.000 de persoane au votat pentru desființarea acestei taxe și mă bucur că instanța a validat demersul nostru. (…)De asemenea, fac un apel către Consiliul Local Constanța să își reconsidere atitutinea față de perceperea acestei taxe și în anul 2016 pentru a preîntâmpina în acest context alte litigii”, a spus Popescu.

Decizia instanței este o lovitură pentru Făgădău, care, vineri în cadrul ședinței CLM Constanța, a anunțat diminuarea taxei de liniște, sub forma contracarării prevederilor noului Cod Fiscal.

„Modificarea încadrărilor privind taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță a municipiului introducând repartizare în funcție de spațiu și ultimul amendament: diminuarea taxei pentru promovarea turismului în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță cu 50% și eliminarea acestei taxe pentru persoanele fizice și instituirea taxei pentru terenurile sportive, simbolică, de 50 de lei!”, anunța vineri Făgădău în proiectul său de hotărâre adoptat de consilierii locali municipali constănțeni.

La Constanța, vara-i grea, canicula-i mare, pac: impozit pe raza de soare!

Constanța s-a alăturat în urmă cu ceva ani orașelor cu cele mai aberante taxe impuse de autoritățile locale. „Taxa de liniște” s-a instituit „pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanța, Mamaia și Sat Vacanță”. Numai că antreprenorii susțin că nici vorbă de siguranță și cu atât mai puțin de liniște.

„Taxa de liniște” a Constanței se alătură altor taxe cel puțin ciudate, precum „taxa pe șanț”, de la Bacău, plătită de firmele de construcţii, de până la 2 lei pe metru/zi! La Craiova, cetățenii achită 50 de bani pe metrul cub de apă de ploaie pentru taxa care îi poartă numele, iar în Timișoara autoritățile au ajuns la concluzia că cetățenii sunt deranjați de… artificii(!) și au introdus taxa pentru serviciile pirotehnice. Taxa este de 300 lei pentru fiecare minut de spectacol cu artificii. Totodată, în Galați, căsătoria înainte de ora 19:00 se taxează cu 72 de lei, iar după această oră, taxa crește până la 100 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz