2020-02-17 23:55

Teatrul «Toma Caragiu» din Ploieşti se alătură instituţiilor exceptate de la prevederile OUG 63/2010

 |  19:54
Teatrul «Toma Caragiu» din Ploieşti se alătură instituţiilor exceptate de la prevederile OUG 63/2010

Teatrul"Toma Caragiu" din Ploieşti se alătură instituţiilor de spectacoleexceptate de la prevederile OUG 63/ 2010 şi, deocamdată, nu va face reduceri depersonal, urmând să primească finanţare de la Consiliul local, transmitecorespondentul MEDIAFAX.

DirectorulTeatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, Lucian Sabados, a declarat,joi, corespondentului MEDIAFAX că teatrul se alătură instituţiilor de spectacoleexceptate de la prevederile OUG 63/2010, după ce, în urmă cu două săptămâni,Prefectura Prahova a înaintat Ministerului Administraţiei o adresă şi undocument care atestă că acesta a fost înfiinţat de Ministerul Artelor în urmăcu mai bine de 60 de ani. Totodată, conducerea Teatrului "TomaCaragiu" aşteaptă deciziile Ministerului Culturii privind reducerile depersonal, potrivit lui Sabados.

În acestecondiţii, Teatrul "Toma Caragiu", care, iniţial, nu a fost inclus pelista instituţiilor exceptate de la prevederile OUG 63/2010, îşi păstreazăpersonalitatea juridică şi nu se supune actului normativ care prevede reducereaposturilor în administraţia publică locală.

Încondiţiile în care teatrul nu era inclus pe lista instituţiilor exceptate de laprevederile OUG 63/2010, în cadrul acestuia urmau să se aplice prevederileacestei ordonanţe, respectiv reducerea cu 25% a cheltuielilor de personal.

După ce s-aconstatat că teatrul a fost înfiinţat la nivel guvernamental şi nu local şi, pecale de consecinţă, are acelaşi regim ca şi celelalte instituţii de spectacoleexceptate de la prevederile OUG 63/ 2010, s-a renunţat la reducerea schemei depersonal.

"Deocamdată,toţi cei 195 de angajaţi ai teatrului rămân pe posturi. Vor fi, mai mult casigur, reduceri de personal, dar aşteptăm normativele Ministerului Culturii înacest sens", a declarat directorul teatrului din Ploieşti.

LucianSabados a precizat că, din punct de vedere financiar, teatrul din Ploieştirămâne în subordinea Consiliului local Ploieşti, care va asigura cea mai mareparte din finanţare, respectiv aproximativ 6.000.000 de lei pentru acest an,restul bugetului, de 500.000 de lei venind din autofinanţare.

OUG nr.63/2010 modifică Legea finanţelor publice şi prevede, printre altele, reducereanumărului de angajaţi din administraţia locală.

Guvernul adecis, la începutul lunii iulie, prin ordonanţă de urgenţă, disponibilizarea aaproximativ 55.000 - 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei maimulţi, respectiv circa 54.000 de oameni, vor fi concediaţi din administraţialocală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor decost.

MinistrulCulturii, Kelemen Hunor, declara, în data de 21 iulie, pentru MEDIAFAX că 37 deinstituţii de spectacole din ţară care nu au fost înfiinţate de autorităţilelocale, ci de Guvern, nu cad sub incidenţa OUG nr. 63/2010, ce prevedereducerea numărului de angajaţi din administraţia locală.

KelemenHunor preciza că, în urma unei discuţii cu miniştrii, s-a hotărât să se apelezela articolul III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 şi să fiescoase de sub incidenţa actului normativ instituţiile de spectacole dinsubordinea autorităţilor locale, care însă nu au fost înfiinţate de acestea, cide Guvern.

PremierulEmil Boc spunea, în 22 iulie, că unităţile de cultură înfiinţate prin deciziiale Guvernului nu pot fi restructurate în baza unor hotărâri ale autorităţilorjudeţene sau locale, fără ca acest lucru să însemne că instituţiile "vorscăpa" de restructurare.

"Nimeninu trebuie să fie ocolit de restructurare, dar nu acceptăm ca acest proces săfie derulat pe spinarea unora. Este incorect ca structurile de culturăînfiinţate prin decizii ale Guvernului, precum Teatrul German de Stat şiTeatrul de Operă şi Balet din Constanţa, să fie restructurate prin decizii aleautorităţilor judeţene sau locale", spunea atunci Boc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine