2019-08-20 01:42

Tezaurul din Muzeul Literaturii Române va sta împachetat multe luni în depozitele Companiei Coresi

 |  21:01
Tezaurul din Muzeul Literaturii Române va sta împachetat multe luni în depozitele Companiei Coresi

Consilierii generali au aprobat un buget de trei ori mai mic faţă de prima propunere avansată de Primăria Capitalei pentru operaţiunile de mutare şi de conservare a colecţiilor, manuscriselor şi operelor de cultură din Muzeul Literaturii Române. Deşi termenul de părăsire a clădirii din Bulevardul Dacia nr. 2 se apropia, consilierii au refuzat să aprobe proiectul Primăriei Capitalei, din cauza sumelor prea mari alocate pentru chirii. Timp de câteva luni, Muzeul Literaturii Române nu va mai putea fi vizitat.

„Până la finalizarea reparaţiilor de la Muzeul Municipiului Bucureşti, toate colecţiile şi cărţile din Muzeul Literaturii Române vor sta împachetate şi depozitate în spaţii ale Companiei Coresi din Piaţa Presei Libere. Tot acolo vor sta obiectele şi mobilierul din Casa Cesianu până ce clădirea va fi reabilitată”, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Din motive neînţelese, la sfârşitul lunii mai, Primăria Capitalei a supus aprobării Consiliului General o sumă exorbitantă necesară mutării şi conservării obiectelor de patrimoniu din Muzeul Literaturii Române, care trebuia evacuat până la 15 iunie, conform deciziei instanţelor. Încă din luna martie fusese tăiată alimentarea cu gaze a clădirii, iar din 15 iunie urma să fie deconectată de la curent şi apă.

În ciuda protestelor unor cetăţeni care se opuneau mutării muzeului din Bulevardul Dacia, acest lucru nu a fost posibil, deoarece clădirea a fost retrocedată încă din 2002, iar în 2013 proprietarul unic al clădirii a devenit Mihai Sturdza.

Tot miercuri, CGMB a alocat 4 milioane de lei pentru mutarea unor bunuri aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti, întrucât clădirile în care acestea se află intră în reabilitare şi consolidare pe finanţare din fonduri europene.

Comorile vor sta împachetate

După 42 de ani de funcţionare în clădirea din Bulevardul Dacia, Muzeul Literaturii Române şi-a închis porţile pentru vizitatori. Manuscrisele lui Eminescu, Creangă, dar şi ale altor scriitori au fost puse atent în cutii şi urmează să fie transportate şi depozitate la Casa Presei. În camera de la parter era un atelier de lucru pentru copii. “Copiii observau manuscrisele. Aveau ocazia pentru prima dată să vadă un text al lui Creangă scris de mână, să vadă corecturile pe care le-a făcut scriitorul pe manuscris”, spune muzeograful Oana Oros. “La muzeul nostru veneai o dată şi apoi trebuia să revii ca să zăboveşti asupra scrisului. Aveam în cadrul expoziţiei o sală în stilul vechilor case de odinioară. Puteai să stai şi să deschizi o carte, să asculţi vocea lui Nichita Stănescu, să cânţi la pian”, povesteşte Oana Oros.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-03Parerea ta...

ANDREI
18 Iul 2014

``La intrarea in gradina publica din Stockholm,se afla Nordiska Museet, un edificiu construit pe un soclu de granit, iar restul, din piatra de calcar rosiatica. La intrare sunt doua obeliscuri, unde exista si inscriptia- SE POATE INTAMPLA SA VINA O ZI CAND TOT AURUL NOSTRU SA NU FIE DE AJUNS PENTRU A REDA IMAGINEA SECOLELOR TRECUTE -.``1920 - SUEDIA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray