2020-07-05 17:00

The Economist: Fenomenul corupţiei rămâne o problemă endemică în sistemul medical din România

 |  07:48
The Economist: Fenomenul corupţiei rămâne o problemă endemică în sistemul medical din România

Revista britanică The Economist a relatat că fenomenul corupţiei rămâne o problemă endemică în sistemele medicale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Potrivit sursei citate, pacienţii oferă mită, iar medicii, care au salarii foarte mici, acceptă.

În Letonia, chirurgul ortoped Valdis Zatlers a acceptat ceea ce a numit "plăţi de mulţumire" de la pacienţi fără a le declara autorităţilor. A primit o amendă de circa 400 de euro. Un studiu al Comisiei Europene efectuat în anul 2013 arăta că 28% dintre respondenţii din România şi 21% dintre cei din Lituania efectuaseră plăţi informale medicilor, comparativ cu media europeană de 5%, precizează sursa citată.

De asemenea, în Polonia, 15% dintre respondenţi au recunoscut că au oferit mită în ultimul an, în nouă din zece cazuri fiind pentru servicii medicale.

Şi Estonia, unde sistemul medical cu programare electronică este oferit ca model de transparenţă, un director de spital şi-a pierdut locul de muncă în 2011 pentru că a cerut 300 de euro şi o sticlă de coniac de la un pacient vârstnic.

Steven van de Walle, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam care a studiat fenomenul sistemului medical din România, a afirmat că plăţile neoficiale "nu pot fi reduse la corupţie".

"Foarte adesea, cetăţenii consideră logice aceste plăţi. Oamenii vor să plătească pentru sănătate", explică specialistul.

The Economist precizează că în România, medicii rezidenţi din spitalele publice au salarii de doar 200 de euro, iar medicii specialişti câştigă 500 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz