2020-03-30 16:16

Tinerii consideră prezervativul doar o modalitate de contracepţie, nu şi de protecţie anti HIV

 |  18:44
Tinerii consideră prezervativul doar o modalitate de contracepţie, nu şi de protecţie anti HIV

Un sfert dintre tinerii din România care şi-au începutviaţa sexuală nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, potrivitunui studiu al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii. Mai mult, deşiunii tineri declară că sunt conştienţi de pericole, majoritatea acestora credcă virusul HIV poate fi transmis în principal de ţânţari, prin sărut sau chiarprin atingerea mâinilor.

ReprezentanţiiAsociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) trag un semnal de alarmă,susţinând că tinerii nu sunt bine informaţi cu privire la pericolele la care seexpun prin contactul sexual. Aproximativ 62% dintre tinerii intervievaţi şi-auînceput viaţa sexuală, iar 16,3% nu au folosit niciodată prezervativul. Într-un studiu realizat de ARPS în luna mai2010, se arată că dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, carefolosesc prezervativul la primul contact sexual, 70% consideră că aceasta estedoar o metodă de evitare a unei sarcini nedorite şi foarte puţini se gândesc laprotejarea faţă de o posibilă infecţie cu transmitere sexuală. Printre motivele invocate de tineri pentruneutilizarea prezervativului se numără implicarea într-o relaţie stabilă şiîncrederea în partener.

“Tinerii au devenitmai dezinhibaţi în discuţiile despre viaţa lor sexuală”, a declarat CătălinAndrei, reprezentant ARPS. Cu toate acestea, 37% dintre tinerii interogaţi audeclarat că au primit informaţii despre utilizarea prezervativului, înprincipal de la prieteni, colegi şi din reviste, şi mai puţin de la părinţi,cadre didactice sau medici. Astfel, foarte puţini au cunoştinţe corecte despreinfecţii cu transmitere sexuală, precum HIV/SIDA, herpesul genital, gonoree sauvegetaţiile veneriene. Totodată, din studiu reiese faptul că puţini sunttinerii care ţin cont de gradul de cunoaştere al partenerului în momentul unuicontact sexual, 34% dintre ei cunoscându-se de doar câteva săptămâni, iar 20%recunoscând că au avut relaţii ocazionale. Această situaţie este prezentă atâtîn mediul rural, cât şi în cel urban, fără prea multe diferenţe.

În perioada 19 iulie– 29 august a.c. ARPS va desfăşura înCostineşti “o campanie de conştientizare şi responsabilizare”, care face partedin proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, prin careaproximativ 40.000 tineri vor putea discuta cu voluntarii campaniei despreresponsabilitatea în viaţa sexuală şi despre prevenirea extinderii infecţiei cuHIV/SIDA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine