2020-08-10 19:47

Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X

 |  17:26
Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X

Examinareaplămânilor persoanelor fumătoare cu ajutorul tomografului este mai eficientăpentru depistarea cancerului pulmonar decât examinarea cu ajutorul razelor X,permiţând, totodată, reducerea cu 20% a mortalităţii cauzate de această boală,potrivit unui studiu american, informează AFP. Studiile precedente audemonstrat faptul că tomograful helicoidal permite o depistare mai bună amicilor tumori pulmonare aflate în primul stadiu de dezvoltare, prin comparaţiecu tradiţionalele raze X. "Însă nu s-a dovedit până în prezent, într-omanieră concluzivă, că această procedură ar avea un efect asupra rezultatuluifinal - mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar", a explicat Harold Varmus,directorul National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii. Deşi arecunoscut că este nevoie de studii suplimentare pentru a explica aceastăcalitate a tomografului, savantul american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicinăpe anul 1989, a adăugat: "Ipoteza noastră este că un număr mare de cancereaflate în primul stadiu, care ar putea deveni fatale, au fost vindecate încazul pacienţilor cărora li s-a efectuat o tomografie elicoidală".

Tomografulelicoidal permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cuajutorul unui fascicul de raze X. Rezultatele acestui studiu, denumit NationalLung Screening Trial, reprezintă roadele unor cercetări la care au participatpeste 50.000 de fumători şi foşti fumători americani, ale căror vârste eraucuprinse în intervalul 55-74 de ani. În medie, pacienţii au fumat un pachet deţigări pe zi în ultimii 30 de ani. Grupul de studiu conţinea voluntari carefumau în continuare sau care renunţaseră la fumat cu 15 ani înainte de debutulstudiului, în anul 2002. Voluntarii au efectuat un examen anual, timp de treiani, fie cu ajutorul unui tomograf, fie cu ajutorul razelor X. Perioada demonitorizare a fost de cinci ani. Cercetătorii americani au constatat căpacienţii care au fost examinaţi cu ajutorul tomografului au prezentat oprobabilitate de mortalitate - din cauza cancerului pulmonar - cu 20% mai micăîn raport cu pacienţii care au fost testaţi cu raze X.

Explicândcă această descoperire va permite "salvarea multor vieţi", HaroldVarmus a precizat, totodată, că "aceste examinări medicale nu pot săprevină contractarea cancerului pulmonar". Potrivit statisticiloroficiale, în Statele Unite, peste 157.000 de persoane au murit sau vor muri înacest an din cauza cancerului pulmonar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz