2020-02-17 15:19

Tot mai mulţi copii ajung victimele părinţilor rămaşi fără loc de muncă. Faţa hidoasă a crizei financiare şi morale din România

 |  16:35
Tot mai mulţi copii ajung victimele părinţilor rămaşi fără loc de muncă. Faţa hidoasă a crizei financiare şi morale din România

Cazurile de violenţă asupra minorilor sunt tot mai des întâlnite, iarprincipala cauză este numărul mare al părinţilor care rămân fără loc de muncă,potrivit specialiştilor în psihologie şi sociologie. Conform raportuluistatistic furnizat de baza de date a Asociaţiei Telefonul Copilului, înperioada 1 ianuarie-31 iulie 2010, au fost înregistrate 2.046 de cazuri deviolenţă asupra minorilor, iar dintre acestea 33,58% au avut drept cauzepierderea locului de muncă sau a oricărei surse de venit a părinţilor.

Experţii în sociologie şi psihologieavertizează că violenţa casnică va creşte alarmant, din cauzadisponibilizărilor masive atât din sistemul privat, cât şi din cel public, întimpul perioadei de criză. Cei mai afectaţi sunt sau vor fi copiii, de cele maimulte ori victime ale părinţilor care rămân fără locuri de muncă. “Pierderea locului de muncă determină o stare defrustrare. Nu este normal însă ca această frustrare să se îndrepte asupracopiilor. Acest model de violenţă asupra minorilor a traversat societateanoastră mulţi ani. Nesiguranţa locului de muncă a instalat o stare de înstrăinare,de tristeţe. Omul s-a înstrăinat de propriul copil. Există şi replici alepărinţilor, precum: «Aşa te-au învăţat laşcoală?». Ca şi cum şcoala arfi singura responsabilă de educarea copiilor. Este primul semn de înstrăinarede familie. Părinţii care recurg la violenţă din cauza sărăciei şi a pierderiilocului de muncă sunt incomplet maturizaţi”, ne-a declarat sociologul şi psihologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta susţineînsă că pot exista şi cazuri de oameni lucizi care să-şi piardă conştiinţa dincauza şocului produs de pierderea locului de muncă. “Fără doar şi poate, pierderea rezistenţei la frustrare vadetermina un comportament violent al unui părinte care până atunci eraînţelegător şi avea grijă de propriul copil. Individul cedează. Părintele numai găseşte interes în propriul copil, pentru că se consideră incapabil de aieşi dintr-o situaţie de criză. O mare responsabilitate o are statul”, ne-a mai spus Hanibal Dumitraşcu.

Aserţiunile conform cărora numărul tot mai mare dedisponibilizări va determina o creştere a violenţei domestice sunt susţinute şide asociaţiile nonguvernamentale din domeniul protecţiei copilului. “O afirmaţie pe cât de crudă, pe atât de adevărată.Conform raportului statistic furnizat de baza de date a Asociaţiei TelefonulCopilului, în perioada 1 ianuarie- 31 iulie 2010, au fost înregistrate 2.046 decazuri de violenţă asupra copilului, iar dintre acestea 33,58% au avut dreptcauze pierderea locului de muncă sau a oricărei surse de venit a părinţilor şivenituri tot mai mici ale familiei, care nu le-au mai permis părinţilor săofere copiilor un trai decent, determinându-i chiar să soliciteinstituţionalizarea temporară a copiilor. Aşadar, şi aceste cauze stau la bazamanifestărilor violente prin diferite forme de abuz: molestare fizică, abuzemoţional, neglijare, exploatarea copilului prin muncă, relaţii conflictualepărinţi-copii”, ne-a declaratdirectorul executiv al asociaţiei “Telefonul Copilului”, Cătălina Florea.

Trei copii, trimişi în plasament de părinţi, din cauza banilor

“Am 14 ani şi, de câtevaluni, părinţii mei se ceartă în fiecare zi pentru neajunsurile din familie.Pentru că uneori nu mai suport, încerc să intervin şi atunci parinţii se unescîmpotriva mea şi mă ameninţă «Taci! Sau te trimitem într-un centru deplasament!». Mai am trei fraţi care se află într-un centru de plasament... Tataşi-a pierdut locul de muncă şi mi-e teamă să nu mă trimită şi pe mine acolo. Aşvrea să stau câteva zile departe de ceea ce se întâmplă în familia mea. Nu maisuport”, s-a plâns un copil la 116 111.

Cei mai mulţi minori recunosc cu întârziere că au fostabuzaţi, pentru că părinţii şi-au pierdut locul de muncă. “Alarmant este faptul că multe dintre cazurile de violenţădomestică au fost semnalate de copii, care, pe parcursul consilierii, au menţionatrecenta pierdere a locului de muncă al părinţilor. Lipsa resurselor financiarea familiilor a condus la stări tensionate şi acte de violenţă asupra copiilor.Uneori părinţii recurg şi la ameninţări”, ne-a mai explicatCătălina Florea.

Au existat şi cazuri în carepărinţii au ales să discute cu cei cărora le-au dat viaţă, iar copiii s-auarătat înţelegători. “«Copilul meu tace şinu-mi reproşează nimic…» … Aşa a început un apel din partea unei mame, care îşicreşte singură fiica. Uneori viaţa te împinge pe marginea unei «prăpăstii» şi,oricât de mult ai încerca să îţi menţii echilibrul, nu reuşeşti… Crizafinanciară este o prăpastie în care, din ce în ce mai mulţi părinţi ajung săcadă… În plină criză financiară, mama a rămas fără loc de muncă, ajungând ca,de la un venit lunar de 1.500 de lei, să trăiască din doar 200 de lei.Încercând să îşi găsească un loc de muncă s-a lovit însă de un obstacol -vârsta. Mama are 50 de ani, iar toţi potenţialii angajatori au refuzat-o,dându-i de înţeles că este prea în vârstă. Nu a compensat nici faptul că mamaare studii superioare.

Refuzul continuu a condus la instalarea depresiei şi afrustrării… iar toate aceste lucruri nu fac altceva decât să o afecteze pefiica sa, care este adolescentă, cu multe nevoi şi dorinţe”, ne-a povestit Lavinia, consultant “Telefonul Copilului”. Adolescenta şi mama acesteia au demonstrat însă că pot rămâne o familieunită şi în această perioadă dificilă. “Copilulînsă a înţeles că viaţa trebuie trăită altfel, a înţeles chiar şi faptul călucrurile de valoare din casă trebuie să fie vândute pentru a supravieţui. Numai devreme de săptămâna trecută mama a fost nevoită să mai vândă unul dintrebunuri şi ne spunea, cu amărăciune, câte sacrificii a făcut la momentulrespectiv pentru a-l achiziţiona, pentru ca acum să se mulţumească numai cu 20%din valoare.

Îmi spunea printre lacrimi că fiica sa pentru dumneaeireprezintă speranţa, sensul vieţii şi dorinţa de a lupta. Îmi spunea, totodată,că povara situaţiei în care se află îi este uşurată de faptul că fiica saînţelege foarte bine ceea ce se întâmplă şi este alături de mama sa”, ne-a maispus consultantul de la 116 111.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine