2020-08-13 06:39

Totul despre infecția cu adenovirus. Tratamentul e doar paleativ, dar prevenția vă poate scuti de mari neplăceri

 |  16:47
Totul despre infecția cu adenovirus. Tratamentul e doar paleativ, dar prevenția vă poate scuti de mari neplăceri

Doisprezece copii, elevi ai Şcolii nr. 16 „Ion Luca Caragiale” din Piteşti, au ajuns, sâmbătă noaptea, la spitale din judeţ cu toxiinfecţie alimentară, după ce joi au mâncat la after-school brânză cu mămăligă şi pulpe de pui, transmite corespondentul MEDIAFAX. Unul dintre copii a fost diagnosticat cu adenovirus, potrivit digi24.ro.

Infecția cu adenovirus este o condiție medicală care afectează persoanele de orice vârstă, dar se întâlnește cel mai adesea la copiii mici. Infecția se declanșează în special iarnă, primăvara și la începutul verii. Adenovirusurile sunt un grup de virusuri care determină afecțiuni respiratorii - răceală, bronșită, pneumonie etc. - sau ale tractului intestinal (digestiv). Simptomele sunt asemănătoare cu ale răcelii și gripei, dar pot varia de la un copil la altul, scrie copilul.ro

Cum se contractează adenovirusul

Căile de răspândire a adenovirusurilor de la o persoană infectată la alta sunt variate. Tulpinile care provoacă infecția la nivelul căilor respiratorii se transmit pe fondul unei igiene incorecte a mâinilor, în urma contactului direct cu obiecte contaminate sau cu secrețiile infectate ale unui bolnav. Contractarea  bolii se face și prin inhalarea aerului expirat de persoanele infectate.

Adenovirusurile care provoacă infecția la nivelul tractului intestinal se transmit prin contactul direct cu fecale infestate și apoi prin atingerea gurii, ochilor și a nasului cu mâinile contaminate.

Care sunt simptomele?

Tabloul simptomatologic diferă in funcție de organele unde se declanșează infecția. În general, infecția cu adenovirusuri are manifestări ușoare sau moderate, care diferă de la un copil la altul, și care sunt adesea confundate cu ale altor boli.

 Simptomele infecțiilor respiratorii cu adenovirus debutează după 2-14 zile de la expunere și se caracterizează prin: rinoree (secreții nazale abundente); dureri în gât; febră; tuse severă; dificultăți de respirație (nas înfundat); inflamarea nodulilor limfatici; dureri de cap; senzație de moleșeală.

Simptomele infecțiilor tractului intestinal cu adenovirus debutează după 3-10 zile de la expunere și persistă, în general, în jur de 1-2 săptămâni. Se caracterizează prin: episoade diareice bruște și recurente, foarte apoase; febră; rigiditate abdominală; vărsături.

Tratamentul

Nu există un tratament care sa vindece infecțiile cu adenovirusuri. La fel ca în cazul oricărei viroze, medicul va recomanda o serie de masuri - medicamentoase și nu numai - pentru ameliorarea simptomelor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar, singurul care poate lupta împotriva infecției.

Antibioticele sunt inutile în tratarea acestei infecții. Schema terapeutică se stabilește în funcție de tipul infecției, cât și de alți parametri ce vizează vârsta, istoricul medical si familial, starea generală de sănătate, complicațiile infecției, toleranța și alergiile la diverse medicamente, proceduri etc.

Tratamentul infecției respiratorii include:

• creșterea consumului de lichide (pentru restabilirea echilibrului electrolitic din organism, afectat de transpirație și febra);

• medicații bronhodilatatoare (pentru deblocarea cailor respiratorii - se recomanda in special aerosoli);

• suplimentarea cu oxigen, prin canule nazale sau mască (în cazuri severe, în care copilul are dificultăți de respirație);

• ventilație mecanică (în cazul in care căile respiratorii sunt sever afectate, iar copilul nu poate respira singur).

Tratamentul infecției intestinale include:

• rehidratarea orală (cu apă plată, lapte sau băuturi cu electroliți, pentru compensarea lichidelor pierdute prin episoadele diareice și febră);

• regim alimentar ușor și bazat mai mult pe alimente lichide (supe, compoturi etc.). În măsura în care copilul tolerează, se continuă și alimentația cu hrană solidă ușoară;

• Cazurile severe de deshidratare necesită internare în spital și măsuri de urgență privind restabilirea echilibrului electrolitic - administrarea intravenoasa a lichidelor;

• În condițiile în care copilul nu poate fi hrănit pe gură, medicii vor recurge la tuburile nasogastrice pentru administrarea substanțelor nutritive de care organismul lui are nevoie.

Majoritatea copiilor își revin in câteva zile de la luarea primelor masuri terapeutice, riscul de complicații fiind foarte scăzut. Însă exista și situații în care infecția poate persista până la 10-14 zile.

În cazul în care masurile terapeutice luate la domiciliu nu dau rezultate, iar simptomele persistă mai mult decât a prognozat medicul, se înrăutățesc sau apar altele noi, întoarce-te cu copilul la spital, pentru mai multe investigații. Copiii care au fost diagnosticați cu pneumonie pot dezvolta boli de plămâni cronice, iar cei care au fost depistați cu infecții intestinale riscă să sufere de ocluzie sau blocare intestinală care necesită atenție medicală imediată.

Cum se poate preveni infecția?

O igiena personală corespunzătoare protejează copilul de riscul acestor infecții. Învață-l să se spele pe mâini nu doar înainte de masă, ci oricând înainte de a duce mana la gura, ochi sau nas!

In plus, se recomandă izolarea copilului de persoane sau colectivități în care există cazuri de infecții active, precum și sterilizarea atentă a jucăriilor și tacâmurilor pe care le folosește copilul când mănâncă.

Diagnosticul infecției cu adenovirus

Diagnosticarea infecției cu adenovirus se face doar în urma unui control medical amănunțit, care vizează un examen fizic, o anamneză privind simptomele, precum și realizarea unor teste pentru depistarea virusului în organism. În funcție de simptomatologie, medicul poate recomanda analizarea probelor de salivă (exudat), sânge sau fecale, iar în cazuri severe, se poate prescrie si o ecografie la nivelul toracelui (mai ales daca există suspiciunea de pneumonie).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz