2020-08-04 19:34

Totul despre noua Lege a PENSIILOR. Care e formula de CALCUL

 |  21:54
Totul despre noua Lege a PENSIILOR. Care e formula de CALCUL

În urma discuțiilor de miercuri între Ministrul Muncii, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, a fost definitivată forma finală a Legii Pensiilor care va fi prezentată oficial joi și va fi pusă în dezbatere în septembrie. Conform Olguței Vasilescu, toate pensiilor se vor dubla în următorii patru ani.

Anunțurile Ministrului Muncii

"După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechităţile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Naţională de Pensii, pierdute sau câştigate în instanţă", a explicat ministrul Muncii.

Iniţial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una, a adăugat Olguța Vasilescu.

"Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor.

Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei.

Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea - nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă.

Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea - 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei".

Ministrul Muncii a anunțat că, potrivit noii Legi a pensiilor, pensiile se vor dubla în următorii patru ani.

"Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani", a spus Vasilescu, conform Observator.tv.

Ce spune noua Lege a Pensiilor

Proiectul prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%.

Totodată, cei care vor să îşi cumpere vechimea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani. 

"Este o lege complexă, este vorba despre reaşezarea unui sistem uriaş şi care a tot fost complicat de-a lungul anilor, încâlcit, o nebunie.

Sunt români care pe aceeaşi durată de muncă, pe aceleaşi condiţii de muncă au pensii diferite. De ce? Pentru că unii au ieşit la pensie pe o anumită prevedere legislativă care stabilea un cuantum al pensiei în funcţie de numărul de ani de muncă, alţii pe altă prevedere. (...)

Sigur, toate celelalte reglaje pentru ca legea pensiilor să fie o lege onestă şi românul care astăzi este activ, tânăr, care începe să muncească, student, să ştie că, atunci când va ajunge la pensie, statul român are un sistem de pensii corect şi onest şi pensia lui va reflecta şi calitatea muncii şi riscurile şi durata de viaţă în care a muncit (...) Avem curajul să o facem, aşa cum am spus şi cu legea salarizării", a explicat Liviu Dragnea.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-08Parerea ta...

@OLPUTZA CRACANESCU
08 Aug 2018

PROMITE CA VA DUBLA PENSIILE , DIN BANII STRINSI DE EA CIND FACEA CENTURA ...
FREACA MENTA
08 Aug 2018

CHILOTAREASA LUI VILCOV PUSCARIAS - STANESCU FURACIUNE , IAR SE PISA PE LA TOATE COLTURILE DE GARD . FACE CA TARICEANU SI DESTEPTI GRECI IN FALIMENT
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz