2020-02-18 18:49

Transplantul pulmonar, blocat de birocraţie

 |  21:01
Transplantul pulmonar, blocat de birocraţie

P24

Ministrul Vlad Voiculescu continuă să ţină pept acuzaţiilor venite din partea medicilor, a pacienţilor şi a Agenţiei Naţionale a Transplantului (ANT). El refuză să deblocheze suma necesară pentru realizarea primului transplant de plămâni. Totuşi, sunt şi cadre medicale care dau semne că nu sunt de acord cu poziţia confraţilor. De exemplu, medicii legişti nu vor să mai preleveze organe de la pacienţi în moarte cerebrală, de teamă să nu fie implicaţi în scandalul transplantului. De menţionat este faptul că directorul Administrativ de la Spitalul Sfânta Maria, Anca Comănici, este consilierul personal pe Sănătate al primarului general.

Transplantul pulmonar nu poate funcționa încă din cauze birocratice, din lipsa alocării fondurilor necesare pentru operații. Prin urmare, românii vor continua să apeleze la clinicile din străinătate pentru acest gen de transplanturi. Asociația Transplantaților din România (ATR), transmite că, după acreditarea primului transplant pulmonar, conform legii, nu mai ai voie să trimiți la spitalele din străinătate care înghit o groază de bani. Din comunicatul de presă transmis de ATR se înțelege că Vlad Voiculescu, prin faptul că nu lasă să se facă transplantul pulmonar în România, ar putea face jocul spitalelor din străinătate.

Ce spune asociaţia pacienţilor

“ATR grupează și reprezintă pacienți cu toate tipurile transplant, cu arie de acoperire națională, iar asociația este implicată activ în promovarea și susținerea acestei ramuri de vârf a medicinei. Trebuie să precizăm, că din momentul în care o unitate spitalicească din țară noastră a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finanțarea de către statul român a operațiilor de transplant pulmonar, dar și a monitorizării pacienților post transplant, în exteriorul țării”, transmite Asociația Transplantaților din România. Reprezentanţii ATR îşi argumentează necesitatea creării unui centru de transplant pulmonar pe câteva considerente. Dacă ar exista un asemenea centru, ar creşte accesul la transplant pulmonar, precum şi la monitorizare şi tratament în situații de urgență medicală a pacienților transplantați. De asemenea, ar scădea costurile atât că transplant, cât și că monitorizare. În privinţa acreditării şi efectuării transplantelor la Spitalul Sfânta Maria, pacienţii sunt interesaţi doar ca blocul operator şi secţia ATI să fie dotate cu ce trebuie, de condiţiile de îngrijire spitalicească, recuperare și monitorizare şi de existența completă a corpului medical pe segmentele operator, ATI, recuperare și monitorizare. “În acest context, așteptăm cu mult interes concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății, poziția Agenției Naționale de Transplant și decizia Ministrului Sănătății”, transmite ATR.

Ministrul Sănătăţii: Un transplant la Viena costă cât unul la Sfânta Maria

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a precizat săptămâna trecută că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai ANT și cu patru specialiști de la Eurotransplant, care proveneau de la centre din Olanda, Austria, Germania, Belgia, context în care s-a stabilit să fie realizat un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria, dar și la un alt centru care se află “în competiție” cu acesta și care, la rândul său, dorește să facă acest tip de transplant. Potrivit acestuia, scopul este de a se asigura o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și de a avea recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniu sau un plan despre cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare. “Am decis să nu începem activitatea la acest centru, în interesul pacientului român, și nu în defavoarea lui”, a afirmat ministrul Sănătății. El a mai spus că, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la Viena se află cinci pacienți români. “Un transplant pulmonar la Viena costă în jur la 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la Spitalul Sfânta Maria am primit o primă cerere pentru decontare, care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro, după care am rugat o justificare a costurilor, răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-odată, costa 80.000 de euro. (...) În acest moment sunt cinci pacienți pe lista de așteptare la Viena la AKH. (...) În general, durata medie de așteptare pentru un transplant pentru plămâni la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor. Există 5-6 clinici în Europa la care se poate apela”, a spus ministrul.

CITAT

“Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenţia Naţională de Transplant şi elaborează raportul, care va fi gata în şapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Atacuri şi suspiciuni la adresa lui Voiculescu

Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, l-a atacat crunt pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, în direct, la un post de televiziune, în privinţa scandalului transplantului pulmonar. Managerul a argumentat că bolnavii de plămâni, care sunt înscriși pe liste pentru transplant, așteaptă foarte mult pentru a pleca în străinătate, la operație. “Este incredibilă neștiința acestui domn privind procedurile de transplant, costuri, precum și bunacuviință. I-am făcut o invitație scrisă, bărbătească, domnului ministru Voiculescu să vină și să rezolve problema. A zis că nu se pricepe la sistemul de sănătate și a trimis trei doctorițe, una din Craiova, una din Târgu Mureș și una din Iași, care iarăși nu știu cât se pricep la transplantul pulmonar. Uitați-vă despre ce prostii vorbim”, a zis Narcis Copcă.

“Luni, pneumologia de la Sfânta Maria, despre care ministrul Voiculescu spune că nu există, iarăși o minciună groznică, a trecut pe listă încă două persoane care vor fi transplantate pulmonar. Faptul că printr-un abuz în funcție, dânsul a tăiat, fără nicio explicație, Spitalul Sfânta Maria de la plata asiguraților... a dus la consecințe deosebit de grave însemnând trei aspecte: decesuri, agravarea stării de sănătate a celorlalți pacienți, iar al treilea aspect este distrugerea centrului de transplant multiorgan. El nu are experiență medicală, nu înțelege ce se întâmplă în sistem, spune că noi nu suntem acreditați legal când guvernul a acreditat acest spital... Minte cu nerușinare când spune că a trimis Corpul de Control. Minte când spune că acum un an s-au făcut presiuni politice când noi am depus dosarul acum șapte luni”, a mai zis managerul Spitalului Sfânta Maria.

Conducerea spitalui Sf Maria a anunțat că îi face plângere panlă ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că nu se poate face transplant pulmonar în România. Acuzația ar fi de abuz în serviciu.

ANT se apără

Atacurile declanşate în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) şi asupra activităţii de transplant au drept consecinţă faptul că nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, a afirmat, luni, Radu Deac, directorul executiv al ANT.

“Atacurile declanşate recent, în spaţiul public, asupra ANT şi asupra activităţii de transplant au drept consecinţă faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu-Mare (...) în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să-şi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă”, a declarat Radu Deac. Z.P.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine