2020-01-28 09:10

Trei ONG-uri o dau în judecată pe Gabriela Firea

 |  21:01
Trei ONG-uri o dau în judecată pe Gabriela Firea

P24

Gabriela Firea îşi încalcă promisiunile din campanie, dar mai grav, îşi încalcă jurământul făcut în iunie 2016, când spunea că, pentru ea, „consultarea publică este un mod de viață, un mod de a fi”. Trei ONG-uri o dau în judecată pentru încălcarea legii, nu pentru că a jurat strâmb. Asociaţiile i-au cerut să scoată de pe ordinea de zi, din 21 septembrie, 44 de proiecte care necesitau dezbatere publică, conform legii. În loc să-i invite la discuţii pe reprezentanţii ONG-urilor, primăriţa a răspuns că proiectele nu reprezintă acte cu caracter normativ în accepţiunea art. 3 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică-CeRe şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR anunţă că vor cere în instanţă anularea hotărârilor aprobate în Şedinta de Consiliu General din data de 21.09.2016. Asociaţiile invocă faptul că acestea nu au fost postate în dezbatere publică, aşa cum prevede legea. “Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat 66 de proiecte, dintre care 44 sunt acte normative şi, conform Legii 52/ 2003, ar fi trebuit să fie puse în dezbatere publică înaintea şedinţei de consiliu. Anterior şedinţei de consiliu, ActiveWatch, CeRe şi OPTAR au transmis scrisori deschise şi petiţii primarului prin care solicitau retragerea acestor proiecte de pe ordinea de zi şi punerea lor în circuitul legal. Primăria Generală a răspuns că proiectele de hotărâre la care se face referire nu reprezintă acte cu caracter normativ în accepţiunea art. 3 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. În concluzie, aceste proiecte de hotărâri nu trebuiau supuse dezbaterii publice, acestea fiind dezbătute în şedintele pregătitoare cu liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi în comisiile de specialitate ale CGMB”, se arată în comunicatul celor trei ONG-uri.

Interpretări eronate

Cele trei organizatii susţin că interpretarea legii de către primăriţă este eronată şi trunchiată. Conform Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (decizia nr. 1718 din 26 februarie 2013, pronunţată în recurs de Secţia Contencios şi fiscal a ICCJ), actele administrative sunt definite astfel: “Actele administrative normative conţin reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte erga omnes, în timp ce actele individuale produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în conţinutul acestor acte”. Având în vedere această interpretare, toate cele 44 de proiecte, pentru care ONG-urile au solicitat dezbatere publică, sunt acte normative. Astfel, interpretarea primarului general este abuzivă şi încalcă dreptul cetăţenilor de a se implica în procesul de luare a deciziilor publice.

Cetăţenii nu au voie să vorbească

Cele trei ONG-uri reclamă şi faptul că nu li s-a dat dreptul la cuvânt la ultima şedinţă de Consiliu General, conform Legii 52/2003. “Considerăm că lipsa unor standarde minime privind solicitarea şi acordarea luărilor de cuvânt în plen denotă nu doar lipsă de transparenţă, ci şi o voită lacună care generează tratamente inegale în relaţia cu cetăţenii. În ciuda cererilor depuse, în cadrul şedinţei de miercuri nu au fost supuse votului aceste solicitări de luare a cuvântului. Cu toate acestea, reprezentanţi ai diferitelor teatre din Bucureşti au intrat în şedinţa de Consiliu General şi au susţinut proiectele doamnei Primar în faţa Consiliului General”, spun cele trei organizaţii.

Argumente de campanie

În cadrul ședinței de consiliu de săptămâna trecută, Gabriela Firea a declarat cu privire la punctul 6 de pe ordinea de zi, privind înfiinţarea unei societăţi comerciale în scopul construirii de locuinţe, că proiectul a fost dezbătut în campania electorală. Ea a ofgerit acest argument pentru lipsa aplicării Legii 52/2003. „Considerăm că această confuzie - dezbaterea proiectelor de Hotărâre de Consiliu General versus platforma electorală, este una periculoasă. Una dintre cele mai grave posibile consecințe este lipsa totală de dezbatere publică pentru următorii patru ani”, spun asociaţiile.

Consilierii generali comunică pe Facebook cu primăriţa. Şedinţă extraordinară fără urgenţe

Aleşii locali o critică pe Gabriela Firea că, la mai puţin de o săptămână de la şedinţa ordinară, convoacă alta extraordinară.  Din cele 13 proiecte niciunul nu este de urgenţă ca să justifice graba primăriţei. Mai mult, unii consilieri se aşteptau să fie proiecte prin care să se repare “erorile materiale” care au încărcat bugetul pentru spitale cu peste 100.000 de euro.

Trei ONG-uri o dau în judecată pe Gabriela Firea
zoom
“Când am văzut convocarea m-am gândit că vrea să rezolve «eroarea materială» cu alocarea aberantă a celor 130 de milioane în care unele prețuri de achiziție sunt umflate de sute de ori. Da de unde! Ți-ai găsit! Pe ordinea de zi sunt alte «urgențe». Îi atrag atenția Gabrielei Firea că Hotărârea votată de PSD și ALDE încă produce efecte juridice, încă permite cheltuirea nejudicioasă a banului public, și în cel mai bun caz, blochează sume ce pot fi folosite pentru alte investiții. De asemenea, îi atrag atenția că respectiva Hotărâre de Consiliu nu poate fi modificată decât de Consiliu. Orice modificare «din pix» a «erorii materiale» poate avea consecințe penale. Acestea fiind spuse, și având certitudinea că acum echipa domnei Firea îmi monitorizează postările de pe facebook, îi transmit pe acestă cale să introducă pe ordinea de zi și punctul cu pricina, alături de un nou punct prin care să-l demită pe finul său, directorul ASSMB, dl. Butnariu, pentru incompetență”, a scris pe pagina sa de socializare liberalul Ciprian Ciucu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-26Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
27 Sep 2016

BLOCATI TOATE FONDURILE SI LA PUSCARIE CU EA
CROCODILUL FLAMAND
27 Sep 2016

POATE NU STIATI...A FOST IN VIZITA IN LICURICI-LAND INAINTE DE A PRIMI IMPARTASANIA DE LA SEFUL CIORTI-STANULUI>>>DECI EA E UN FEL DE ARGAT PE MOSIA SEFULUI.....BANII PE CARE TREBUIE SA-I CIORDEASCA FIRMELE "KUSHER" S-AU FACUT DE MULT PLANURILE LA CINE TREBUIE SA AJUNGA>>>TOTI PAPAGALII ASTIA SI CURVELE LOR CRED CA INCA SUNT ADUSI DE KOMINTERNUL LUI PETRE ROMAN>>>NU REALIZEAZA CA LA CEA MAI MICA ADIERE DE VANT VOR AJUNGE LA PUSCARIE>>>>DECI.......CURAJ GAINA CA TE TAI.....HAI ARATA-MI CEL MAI PERICULOS COTCODAC PE CARE POTI SA-L FACI...SA VEDEM DACA MA IMPRESIONEZI......CHEAMATI-L SI PE NETANIAHU SA TE AJUTE(CICA ARE SI EL UN PIC DE MANDAT DE ARESTARE EUROPEAN ASA CA SUNT TARE CURIOS DACA ARE TUPEU SA FACA CEVA)....VEZI CA UDREA STIE CUM E CU PETUL LA SHOBOLANI..SA-TI EXPLICE SI TIE
PENTRU CARACATITA
27 Sep 2016

NIMENI NU LUCREAZA IN PRIMARIA CAPITALEI . TOTI SALARIATI SI SERVICIILE SE SABOTEAZA UNI PE ALTI .
CROCOMBAURE
06 Oct 2016

CRED CA NU ESTI SANATOS LA CAP NICI TU NU STII PE CINE APERI
CROCODILUL FLAMAND
06 Oct 2016

NU APAR PE NIMENI...MI-E GREATZA DE SATANISTII ASTIA CARE FAC MARE PARADA CU CRUCILE..FARA NUME..PUR SI SIMPLU NU MERITA SA AIBA VREUN NUME..SUNT BLESTEMATI...TOT CE A VENIT DINSPRE ILIESCU SUNT NISTE BLESTEMATI SI SATANISTI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine