2020-08-13 05:52

Tupeu de primar la sectorul 3. Robert Negoiţă mai vrea două societăţi comerciale

 |  14:02
Tupeu de primar la sectorul 3.  Robert Negoiţă mai vrea două societăţi comerciale

P24

Controverse grave în Consiliul General pe proiectele de hotărâri prin care i se aprobă edilului de la sectorul 3, Robert Negoiţă, cererile de înfiinţare a două societăţi comerciale cu răspundere limitată. Una dintre ele se referă la serviciile de pază, alta pentru construirea de locuinţe. Maşina de vot PSD-ALDE le-a votat, iar opoziţiei i s-a băgat pumnul în gură pentru a nu devoala ilegalităţile de la sectorul 3.

Opacitatea Primăriei Sectorului 3 şi încălcarea dreptului la informaţii publice i-a determinat pe consilierii locali să ceară în instanţă dreptatea. Nemulţumirile au ajuns şi la Capitală, dar preşedintele de şedinţă nu i-a lăsat pe consilierii USR să expună problemele de la sectorul 3. Motivele pentru care USR a votat împotriva înfiinţării a noi societăţi cu răspundere limitată, le-a prezentat în exclusivitate pentru PUTEREA liderul de grup USR, Roxana Wring.

Consilierul general spune că societăţile comerciale care funcţionează deja în sectorul 3 sunt S.C ADPB SRL şi S.C Administrare Active. Acestea sunt total netransparente. “Pe site-ul lor nu apar bugete, contracte şi în cazul SC Administrare Active nici măcar obiectul de activitate nu este trecut. Grupului USB din Consiliul Local 3 li s-a refuzat accesul la contracte şi alte informaţii publice despre lucrări efectuate în sector de ADPB, astfel încât am acţionat primarul şi administraţia de sector în instanţă pentru a obţine informaţiile solicitate. Am câştigat la fond, instanţa obligându-l pe primarul Negoiţă să ne trimită documentaţia”, a declarat pentru PUTEREA Roxana Wring. Consilierul general susţine că „ADPB şi Administrare Active sunt nişte găuri negre prin care se scurg bani publici fără o minimă supraveghere. Informaţiile devin publice doar în raportul Curţii de Conturi. Astfel, în raportul Curţii de Conturi din 05.12.2016, cele două societăţi sunt menţionate în contextul unor prejudicii aduse bugetului local”, explică Wring.

Ilegalităţile constatate de Curtea de Conturi

Din acest raport reiese că SC ADPB SA a realizat o “plata nejustificată a sumei de 701.119 lei, reprezentând suma aferentă eşantionului verificat, cu care a fost supradimensionată valoarea unor lucrări de investiţii încredinţate nelegal către SC ADPB SA pe un amplasament care nu se află în administrarea Sectorului 3 al Municipiului Bucureşti”.

În privinţa celei de-a doua societăţi, SC Administrare Active Sector 3 SRL, s-a constatat „diminuarea nejustificată a patrimoniului Sectorului 3 cu suma de 48.000.000 lei prin nerecuperarea contravalorii părţilor sociale deţinute de la SC Administrare Active Sector 3 SRL”.

“Experienţa ne arată că Robert Negoiţă nu este un bun gospodar al banului public, sectorul 3 fiind unul dntre cele mai îndatorate sectoare din Bucureşti. Cele două societăţi comerciale care funcţionează deja nu au adus niciun beneficiu cuantificabil cetăţenilor. SC ADPD SA are rol de intermediar, aşa cum se arată şi în raportul Curţii de Conturi, subcontractând lucrările şi făcând legătura între producătorii de materiale dendrologice şi Primărie, ceea ce creşte mult preţul achiziţiilor (vezi şi raportul Curţii de Conturi din 2015). SC Administrare Active nu are activitate, fiind neclar cu ce se ocupă, dar este falimentară. Amândouă societăţile sunt finanţate de la bugetul local”, a explicat Roxana Wring.

Pază pentru plăţi nejustificate

Viceprimarul Sectorului 3, Elena Petrescu, aprpape că le reproşa consilierilor generali faptul că nu vor ca administraţia să facă economii, dar nu ştie să ceară motive pertinente. “Referitor la societatea comercială care are ca scop serviciile de pază, din expunerea de motive nu reiese cum vor beneficia cetăţenii ca urmare a înfiinţării acestei societăţi comerciale. Se afirmă că vor fi făcute economii şi că se vor crea locuri de muncă, dar niciuna din aceste afirmaţii nu este susţinută cu argumente. Robert Negoiţă a cheltuit deja sume importante pentru serviciile de pază”, spune Roxana Wring. Afirmaţiile sale sunt susţinute de Raportul Curţii de Conturi în care se mentioneaţă că „plata nejustificată a sumei totale de 674.457 lei ca urmare a supradimensionării numărului de posturi pentru activitatea de pază, monitorizare, intervenţie rapidă a obiectivelor, bunurilor, valorilor aflate în administrarea entităţii, faţă de planurile de pază aprobate şi avizate de organele de poliţie, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere în sumă de 125.015 de lei”.

Consilierul general afirmă că, în iulie 2016, Robert Negoiţă a încheiat contracte cu două firme de paza, Tiger Protector Company SRL şi Nei Divizia de Securitate pentru 14 milioane euro (63.115.200 lei). “Acum vrea să cheltuie şi mai mulţi bani publici pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale de pază”, afirmă Wring.

„Sistem ineficient şi corupt de alocarea locuinţelor”

În privinţa acordului de înfiinţare a unei societăţi comerciale în scopul construirii de locuinţe sociale, pentru a satisfice necesarul de locuinţe sociale din sector, consilierul USR spune că nu este necesară, în plus va fi la fel de netransparentă. „În primul rând, Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) are mii de unităţi locative. Deocamdată, nu avem inventarul pentru că încă nu ni s-a răspuns la solicitare, problema fiind sistemul ineficient şi corupt de alocare. Pe de altă parte, primăria ar putea face un partneriat public privat cu o firmă de construcţii, ca urmare a unei licitaţii publice. Nu este nevoie de crearea unei noi structuri administrative cu o organigamă încărcată cu angajări netransparente. În plus, o astfel de societate comercială ar intra în competiţie şi cu dezvoltatorii  privaţi. Proiectul de hotărâre este atât de vag formulat încât această societate comercială se poate transforma într-un dezvoltator imobiliar finanţat din bani publici şi credite bancare garantate de stat. Locuinţele astfel construite vor găzdui probabil, in viziunea Firea-Negoiţă, viitorii votanţi PSD! Administraţia PSD-ALDE nu are o viziune de dezvoltare a Capitalei, dar are o strategie de cheltuire netransparentă a banului public. Robert Negoiţă a aplicat-o la sectorul 3, se pare că primarul general al Capitalei îi urmează exemplul”, comentează Roxana Wring. Orice argument a fost inutil în faţa aleşilor PSD-ALDE.

Replica Gabrielei Firea

Primarul general a ţinut să spună că “multe primării au rapoarte negative de la Curtea de Conturi”, dar asta nu înseamnă că edilii au făcut infracţiuni. Ea a pledat pentru înfiinţarea de societăţi comerciale de către administraţiile locale, permise de Legea 215/2001, pentru că materialele de construcţii şi locuinţele vor fi mai ieftine. Viaţa însă nu-i dă dreptate, pentru că tot ceea ce construiesc primăriile au preţuri mult mai mari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-29Parerea ta...

TZIGONEG-OITA BEHEHE
29 Dec 2016

PESEDE-FESENE.MERI LA DRACU SA TE IE....BEHEHE BEHEHE MERI LA DRACU SA TE IE
IONUT BUCUR
01 Ian 2017

Oare pina cind voi astepta sa pfimesc o locuinta saciala . Am deja 11 ani decind astept. Oare voi primi vreodata? Daca poate cineva sa ma ajute il rog sa o facă
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz