2019-10-23 03:11

 |  10:01

„Ultimul Străjer al Capitalei“ – monumentul care simbolizează rezistența în fața inamicilor


În toamna anului 1916, mai exact pe 22 noiembrie, cădea la datorie, alături de mulți dintre camarazii săi, sergentul cavalerist Nicolae Păianu. Participant la unul din cele mai dramatice momente prin care a trecut România în timpul Primului Război Mondial, el a făcut parte din trupele care au rămas în București pentru a ține piept trupelor germane și austro-ungare, asigurând astfel retragerea familiei regale și a guvernului la Iași.

Originar din Călărași, sergentul Nicolae Păianu a fost declarat erou după terminarea războiului, un monument fiind înălțat în memoria sa, în 1921. Simbolic denumit „Ultimul Strajer al Capitalei“, monumentul a fost amplasat inițial la intersecția dintre Bulevardul Aerogării și DN1.

Din întâmplare, în anul 2007, atunci când au avut loc lucrări de extindere pe DN1, care necesitau reamplasarea monumentului, cercetătorii au avut surpriza să descopere, sub statuie, osemintele sergentului Păianu, sicriul și părți din uniformă. Până atunci, se credea că osemintele au fost îndepărtate de la locul inițial în timpul regimului comunist.

Monumentul „Ultimul Strajer al Capitalei“, amplasat astăzi chiar în fața Aeroportului „Aurel Vlaicu” – Băneasa, simbolizează rezistența Capitalei în fața asaltului inamic din timpul Primului Război Mondial și a fost ridicat de Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, după proiectul arhitectului francez Ernest Doneaud (1879 -1959). Obeliscul - pe care sunt amplasate două steme actuale, din bronz, al municipiului București -, are o înălțime de 4,5 metri și este realizat din piatră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray