2020-02-22 09:34

Un nou focar de pestă porcină descoperit în România

 |  10:47
Un nou focar de pestă porcină descoperit în România

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit într-o gospodărie din județul Covasna, acolo unde nu mai puțin de 40 de porci din rasa Mangalița au fost sacrificați, informează conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Directorul instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că este vorba despre o gospodărie din zona Baraolt, unde au murit şapte animale.

"În urma anchetei preliminare şi a examenelor efectuate la cele şapte cadavre de porcine din această exploataţie s-a pus diagnosticul de suspiciune clinică şi morfopatologică de pestă porcină africană. Au fost recoltate probe pentru analize de laborator şi trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin îngropare în condiţii de biosecuritate (...) În data de 13 octombrie, analizele de laborator au arătat prezenţa virusului în probele recoltate", a precizat şeful DSVSA Covasna.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, fiind aplicate restricţii pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor şi mijloacelor de transport.

De asemenea, au fost eutanasiate şi neutralizate, prin îngropare în condiţii de biosecuritate, 37 de porcine din rasa Mangaliţa şi s-a efectuat o primă dezinfecţie în exploataţie.

"Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă de mai mult de un an, fiind furajate cu cereale şi furaje din producţia proprie. Se suspicionează introducerea virusului prin circulaţia persoanelor sau a produselor alimentare. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare", a adăugat dr. Siko Barabasi Sandor.

Conducerea DSVSA Covasna a făcut un apel către crescătorii de porcine să raporteze autorităţilor orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine