2020-05-29 04:40

Un număr de 200 de dosar aflate pe rolul instanțelor au o vechime între 10 și 15 ani

 |  11:50
Un număr de 200 de dosar aflate pe rolul instanțelor au o vechime între 10 și 15 ani

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că aproximativ 200 de dosare aflate pe rolul instanțelor au o vechime între 10 și 15 ani. De asemenea, există patru dosare cu o vechime de peste 20 de ani.

„La nivel naţional, analiza datelor statistice relevă că numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrele I şi II ale anului 2014 şi în semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 - 15 ani, 29 cu o vechime între 15 - 20 de ani şi 4 cu o vechime de peste 20 de ani”, se arată în comunicatul citat.

CSM a mai precizat că „printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluţionării cauzelor se află modificarea în timp a componenţei completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competenţă, strămutarea unor dosare, suspendarea judecăţii pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluţionării iniţiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanţelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunţării, precum şi motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti”.

Secţia pentru judecători apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor.

CSM a mai precizat că, începând cu anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor care înregistrează o vechime în sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspecţiei Judiciare. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-22Parerea ta...

PARADISUL CRACILOR
22 Ian 2016

Chiumbete a pus niste Fofoloanci , pe care l-ea minarit si gidilat cum a vrut el . In timpul asta sa furat si disparut toti bani din bancile misluite a lui Isarescu .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine