2020-04-07 11:46

Un Bucureşti plin de praf

 |  18:30
Un Bucureşti plin de praf

Dezvoltarea în ritm alert a Bucureştiului, coroborată cu lipsa deinteres a autorităţilor, va conduce la creşterea poluării în Capitală, potrivitecologiştilor. Organizaţiile nonguvernamentale de mediu trag un semnal dealarmă, avertizând că România are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată deafecţiunile pulmonare. Conducerea Partidului Verde susţine că nici un edil alCapitalei nu acordă interes problemelor de mediu. Bucureştiul va înregistra ceamai mare cotă de dezvoltare din Europa pentru următorii cinci ani.

Un studiu recent, realizat de compania “OxfordEconomics”, arată că Bucureştiul va avea cea mai mare ratăde dezvoltare din Europa, în următorii cinci ani, respectiv 7,2%. Experţii înecologie susţin că dezvoltarea Capitalei va aduce beneficii bucureştenilor, înspecial prin crearea de noi locuri de muncă, dar, în acelaşi timp, ar puteaconduce la creşterea poluării, cât timp administraţia nu este capabilă săgestioneze o astfel de situaţie.

Mulţi ecologişti sunt însăneîncrezători în posibilitatea ca Bucureştiul să “crească într-un an, cât alţiiîn zece”. “În primul rând, este o veste bună pentru România, deoarece se vorcrea noi locuri de muncă. Trebuie înţeles însă că studiul a fost realizat încondiţiile actuale, de criză economică. Este vorba de potenţialul oraşului.Totuşi, această dezvoltare nu va avea loc, dacă administraţia nu va aveaproiecte pregătite în acest sens”, ne-a declarat ecologistul Doru Floru. Acesta susţine cămunicipalitatea trebuie să-şi ia măsuri ca dezvoltarea imobiliară să nu conducăla diminuarea spaţiilor de recreere. “Acest studiu este şi un mesaj pentru potenţiali investitori. Aceştia sevor uita cu mai mare interes către România. Totuşi, trebuie ca pachetul demăsuri al administraţiei să fie în această direcţie. În Bucureşti, în actualulcontext, există un oarecare deficit. Alte oraşe, pecum Praga sau Budapesta, auavut mult mai mult timp pentru a se dezvolta. Orice oraş trebuie să aibă şi oparte pentru recreere, spaţii verzi, parcuri... Trebuie să existe un echilibruîntre zona de locuit şi de lucru, şi cea de recreere. Aşa se întâmplă în toateoraşele bogate. Oraşele nu mai trebuie să fie excesiv industrializate”, ne-a mai explicat Doru Floru. Potrivitacestuia, reprezentanţii administraţieiCapitalei nu deţin în prezent un plan clar de dezvoltare a oraşului. “Orice oraş necesită o politică de dezvoltare. Problema, înBucureşti, este că nu există echilibru pentru a se putea găsi strategii dedezvoltare a oraşului. Există planificare. Din câte ştiu, există şi un anunţ delicitaţie al municipalităţii pentru un asemenea proiect. După 20 de ani de lacăderea comunismului, Bucureştiul nu are o strategie integrată de dezvoltare.Există doar proiecte separate: un proiect de dezvoltare a circulaţiei, care nu ştim când va putea fi pus înaplicare”, ne-a mai spus Floru.

“Administraţia se implică mult şi prost

Cei care acordă atenţiemediului natural consideră că marea problemă a Capitalei nu este căautorităţile nu se implică, ci că iniţiativele acestora din urmă nu sunteficiente. “Această posibilădezvoltare a Bucureştiului este o ştire pozitivă ce se poate transforma într-oştire negativă. Noi avem mari probleme cu infrastructura. Toate acesteprobleme, despre care am discutat, trebuie rezolvate simultan. Problema nu estecă autorităţile nu se implică. Ei se implică destul de mult. Problema este căse implică ineficient. Ar trebui să colaboreze cu experţi atât din domeniulecologiei, cât şi din cel al dezvoltării urbane”, este de părere Doru Floru.

Există şi reprezentanţi aiclasei politice care admit că o dezvoltare nesupravegheată a Bucureştiului arputea conduce la înmulţirea surselor de poluare. “O puternică dezvoltare imobiliară şi industrială, aşa cum este administratBucureştiul în prezent, ar conduce la o creştere a gradului de poluare. Odatăcu mărirea numărului populaţiei, va creşte şi nevoia de spaţiu verde. Hai să neîntrebăm cum este administrat oraşul! Nu prea s-a ţinut cont de amenajareaspaţiului verde. Există un registru al spaţiului verde. O zonă din ParculTineretului este în litigiu. S-au construit imobile pe o parte a parcului. Avemmai multe plângeri de la asociaţiile de locatari”, ne-a declarat secretarul general alPartidului Verde, Silviu Dumitru. Potrivit acestuia, Parcul Tineretului nu estesingura zonă “cu probleme” din Capitală. “În Băneasa, grădina zoologicădevine din ce în ce mai mică, din cauza numeroaselor construcţii care suntridicate. Pe Cheile Dâmboviţei, spre ieşirea pe Autostrada Soarelui, suntaruncate mormane de gunoaie. Rezerva de apă a Bucureştiului nu va mai fisuficientă. Reţeaua nu a mai fost extinsă, cu toate că s-au construit maricentre comerciale care consumă multă apă”, ne-a mai explicat Dumitru.

România are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de afecţiunilepulmonare

Conducerea Partidului Verdeavertizează că o poluare mai mare ar putea avea urmări grave asupra sănătăţiioamenilor. “România are cea mai mare rată din Europa apersoanelor cu afecţiuni pulmonare: astm, cancer. Tot mai multepersoane mor din cauza acestor boli. În Bucureşti sunt 11-12 metri pătraţi despaţiu verde pe cap de locuitor, în condiţiile în care media europeană este de26”, ne-a explicat SilviuDumitru. Potrivit secretarului general al Partidului Verde, nici un edil alCapitalei nu s-a arătatinteresat de aceste probleme. “Nici reţeaua de canalizare nu a fost îmbunătăţită. Nuse asigură parcările. Când construieşti un nou imobil, trebuie să asiguri şispaţii de parcare. Noi ne-am adresat reprezentanţilor administraţiei, dar nu aicu cine să vorbeşti. Nici unul dintre primarii Capitalei din ultima perioadă nus-a arătat interesat de problemele de mediu. Nici actualul primar general,domnul Oprescu, nu a făcut mare lucru. Este primar de aproximativ doi ani şi nuam văzut nici o îmbunătăţire”, ne-a mai declarat Dumitru.

Contactaţi de redacţia “Puterea”, reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti (ARPMB) audeclarat că, în urma ritmului mare de dezvoltare a Capitalei din următorii cinciani, poluarea atmosferică va creştesubstanţial, datorită măririi numărului populaţiei, şi implicit a traficului.Ca măsuri de protecţie, ARPMB încurajează folosirea transportului în comun, abicicletelor, cu toate că pistele speciale pentru biciclişti sunt foarte rareîn capitală. De asemenea, reprezentanţiiAgenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului susţin că se află în curs dedesfăşurare un proiect al Primăriei Capitalei cu privire la epurarea apei. Înprezent, municipalitatea dispune doar de posibilitatea epurării mecanice a apei(treapta I), potrivit oficialilor ARPMB.

Managerul de comunicare al asociaţiei “Mai MultVerde”, Anamaria Bogdan, admite, la rândul său, căaerul din Capitală va fi din ce în ce mai greu de respirat. “Cu o populaţie în creştere, traficul se va intensifica, iar calitateaaerului va avea de suferit. De asemenea, dezvoltarea industrială, va fi o cauzămajoră pentru poluare, prin apariţia unor noi fabrici în perimetrul Capitalei”,ne-a declarat Anamaria Bogdan. Aceasta speră că

autoritaţile vor găsi din timp soluţii pentru a evitaaceste riscuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18

Mai multe imagini:
Un Bucureşti plin de praf
zoom
Un Bucureşti plin de praf
zoom
Un Bucureşti plin de praf
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine