2019-10-18 05:41

Un bulevard din Bucureşti cu mai multe reguli de circulaţie. Primăria Capitalei şi Poliţia Rutieră, neputincioase în faţa unei firme private

 |  19:12
Un bulevard din Bucureşti cu mai multe reguli de circulaţie. Primăria Capitalei şi Poliţia Rutieră, neputincioase în faţa unei firme private

Foştii “clienţi” ai lui Traian Băsescu de pe vremea când acesta era primargeneral au pus stăpânire pe străzile din Capitală. Firma Tehnica Anonima Pantechniki a obţinut, odată cuatribuirea a 5.000 de metri pătraţi din domeniul public pentru construirea unorclădiri din sectorul 1, dreptul de a modifica după bunul plac marcajele de pe unuldintre bulevardele importante ale Capitalei. Firma grecească a montatseparatoare şi a trasat marcaje rutiere pe Bulevardul Expoziţiei, fără avizulPrimăriei Capitalei. Administraţia Străzilor Bucureşti nu poate face însă nimicpentru a rezolva problema.

Poliţia rutieră susţine că şoferii trebuie să ţină cont de marcajele vizibile,însă toate inserţiile de pe carosabil sunt vizibile, respectiv atât cele vechi,cât şi cele noi.

Pe Bulevardul Expoziţiei din sectorul 1 al Capitalei aufost montate separatoare de trafic şi au fost trasate marcaje pe carosabil,fără cunoştinţa Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Astfel, conducătoriiauto ce traversează bulevardul cu pricina trebuie să aleagă între cele douăserii de marcaje. Mai mult, s-a încercat acoperirea marcajelor vechi, aplicatelegal. Stratul de smoală utilizat pentru acoperirea marcajelor avizate dePrimăria Capitalei a fost înlăturat rapid de roţile automobilelor.

Uluitor, în cazul unui accident rutier, produs peBulevardul Expoziţiei, se va ţine cont însă de marcajele autorizate, nu de celeexistente. “Trecând peste celelalte etape ale anchetei, dacă, încazul producerii unui accident pe respectivul bulevard, se stabileşte căincidentul a avut loc din cauza marcajelor, persoana sau firma care s-a ocupatde montarea acestora poate răspunde penal”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră (BPR) aMunicipiului Bucureşti, Ioana Preda. Oficialii Poliţiei Rutiere susţin căşoferii ar trebui să ţină cont de marcajele care se pot distinge. “Bineînţeles că şoferii ar trebui să ţină cont demarcajele care se văd. Vom verifica şi noi situaţia de pe Bulevardul Expoziţiei”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al BPR.

Din nefericire, pe suprafaţa carosabilă se pot distingedouă serii de marcaje. Dacă ar ţine cont de marcajele avizate de PrimăriaCapitalei, şoferii ar trebui să treacă exact peste separatoarele de sens cuautomobilele.

A fost necesară o sesizare a ziarului “Puterea” pentru ca autorităţilesă realizeze că altcineva face regulile pe străzile ce ar trebui administratede municipalitatea bucureşteană. AdministraţiaStrăzilor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, aruncă responsabilitateaavizării marcajelor noi de pe Bulevardul Expoziţiei pe Poliţia Rutieră. “AdministraţiaStrăzilor nu a montat separatorii de trafic în zona Piaţa Montreal. La momentulinstalării acestora, Adminstraţia Străzilor nu deţinea nici un aviz carepermitea execuţia lucrărilor.

A fost sesizatăDirecţia Inspecţie şi Control General din cadrul PMB, direcţie abilitată săefectueze controale. În urma verificărilor am fost informaţi că aceştiseparatori au fost montaţi în baza unor avize date de Brigada Rutieră şi deComisia Tehnicăde Circulaţie. Responsabili de semnalizarea rutieră verticală şi orizontală înzonă, inclusiv montarea acestor separatori, intră în atribuţiile firmei care aobţinut certificatul de urbanism pentru imobilul nou construit în zonă,respectiv SC Tehnica Anonima Pantechiniki”,ne-au explicat reprezentanţii Administraţiei Străzilor Bucureşti (ASB).

Oficialiimunicipalităţii susţin însă că sunt obligaţi să refacă marcajele vechi. Astfel,Bulevardul Expoziţiei va avea în continuare două serii de marcaje pe suprafaţacarosabilă. “Marcajelerutiere de pe Bdul Expoziţiei sunt executate de Administraţia Străzilor,conform avizelor eliberate de CTC şi Brigada Rutieră. Acestea sunt înîntreţinere şi avem obligativitatea de a le reînnoi ori de câte ori este nevoiepentru a fi vizibile pentru participanţii la trafic”, ne-aumai precizat reprezentanţii ASB.

Când au avut dreptate oficialii Primăriei Capitalei?

În urmă cu câteva luni însă, Direcţia Transporturi, Drumuri şiSistematizarea Circulaţiei (DTDSC) din cadrul Primăriei PMB susţinea cămarcajele şi separatoarele de sens montate pe Bulevardul Expoziţiei nu suntavizate. “Referitorla petiţia dumneavoastră, prin care solicitaţi informaţii cu privire lamontarea separatoarelor de sens pe Bulevardul Expoziţiei, vă comunicăm faptulcă, până la data prezentei (28.09.2010), în evidenţele Comisiei Tehnice deCirculaţie nu figurează nici un aviz emis pentru o astfel de lucrare”, se arată în răspunsul oficial al DTDSC adresat ziarului“Puterea”, în luna septembrie.

Atunci,oficialii municipalităţii spuneu că sunt hotărâţi să demonteze separatoarele depe Bulevardul Expoziţiei. “Direcţia Transporturi, Drumuri şi SistematizareaCirculaţiei susţine că în evidenţele Comisiei Tehnice de Circulaţie din PMB nufigurează nici un aviz emis pentru o astfel de lucrare. În aceste condiţii,inspectori din cadrul Administraţiei Străzilor, însoţiţi de cei din cadrulDirecţiei Inspecţie şi Control General, vor trece la dezafectarea zonei”,susţin reprezentanţii ASB în comunicatulsemnat de directorul Alina Roman. Totuşi, socoteala de pe hârtie nu sepotriveşte cu cea din târg şi marcajele neautorizate sunt încă prezente peBulevardul Expoziţiei.

Tehnica AnonimăPantechniki funcţionează în aceeaşi clădire cu Aktor

Surprinzător, firma grecească Tehnica AnonimaPantechniki are sediul în aceeaşi clădire unde funcţionează şi Aktor, unadintre companiile care au renunţat la concesiunea pentru autostrada Comarnic-Braşov,“tun”de peste 2 miliarde de euro. Contactaţi de reporterii„Puterea”, reprezentanţii firmei Aktor au recunoscut că au avut lucrări peBulevardul Expoziţiei, însă au refuzat să ofere mai multe detalii.

În2000, Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei, a concesionatfirmei Pantechniki două terenuri în suprafaţă totală de 14.467 de metri pătraţi,pe care au fost construite două blocuri de 18 etaje, plus subteran, la intrareaesplanadei Romexpo (Piaţa Presei Libere),investitorii primind “bonus” şi distanţa dintre terenuri, de 5.693 de metripătraţi domeniu public. Peste 100 de copaci au fost tăiaţi fără nici un fel deaprobare pentru a face loc clădirilor-gigant, după cum notau ziarele la aceavreme.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray