2020-02-26 19:38

Un deputat PDL vrea înlocuirea prin lege a denumirii “rom” cu “ţigan”

 |  18:12
Un deputat PDL vrea înlocuirea prin lege a denumirii “rom” cu “ţigan”

DeputatulPDL Adrian Gurzău propune înlocuirea prin lege a denumirii de “rom” cu aceea de“ţigan”, aşa cum îi numesc pe reprezentanţii acestei etnii şi alte popoare,pentru respectarea identităţii lor şi înlăturarea unei confuzii în afaragraniţelor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis,ieri, de deputatul Adrian Gurzău, există şi argumente pentru legiferarea acesteiopţiuni. “Înlegătură cu denumirea de rom, voi propune în Parlamentul român o lege prin caresă interzicem folosirea denumirii de rom în loc de ţigan, pentru a înlăturaconfuzia între cele două nume, confuzie ce nu de puţine ori a adus prejudiciiromânilor din afara graniţelor. Am şi argumente proprii pentru legiferareaacestei opţiuni”,se arată în documentul citat. Deputatul democrat-liberal a susţinut că imagineaetnicilor ţigani în întreaga Europă a devenit “mai negativă” decât şi-ar fi doritoricine, iar ţiganii, populaţie de regulă migratoare, “au devenit o problemă socialăîn mai toate ţările europene”.“Acestlucru nu poate fi pus pe seama unor rele tratamente din spaţiile prin care autrecut vremelnic. Ci pentru că sunt, pur şi simplu, o populaţie nomadă care nuşi-a însuşit modul de trai şi caracteristicile unui popor aşezat. Cum nu suntnici români, nici unguri, nici sârbi, ci ţigani, ei aparţin lumii libere.Nimeni nu i-a trasat un drum anume unei populaţii nomade, ea urmează propriileei nevoi sau curiozităţi”,a subliniat Adrian Gurzău. Potrivit acestuia, doar comunismul i-a ţinutprizonieri pe ţigani între graniţele statelor comuniste şi, prin urmare, ladeschiderea frontierelor, era firesc ca poporul nomad care poposise prea multîn Estul Europei să îşi continue drumul spre Vest, explorând şi posibilităţileunor teritorii mai noi. “Iatăde ce consider că problema ţiganilor este o problemă europeană, şi nu doar unaromânească, doar pentru că, la un moment dat, recensământul i-a prins întregraniţele noastre. Iar ţările vestice trebuie să colaboreze pentru a găsi soluţiicomune”,a precizat deputatul PDL.

Gurzău a explicat că denumirea de rom esteuna “convenţională”, stabilită recent şi nu arejustificări istorice legate de etnicii ţigani, iar recent, unele comunităţi deţigani au cerut revenirea la denumirea lor tradiţională, “spunând că nimeni nu i-aîntrebat atunci când s-a decis trecerea la apelativul rom”. Deputatul PDL a subliniatcă face această propunere “camijloc de protejare a românilor care ar putea fi afectaţi de rele tratamente şide discriminare negativă în spaţiul ostil ţiganilor, pe nedrept”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine