2020-08-15 23:44

Unde se duce banul public. Centrul de Sănătate al RATB, sporuri de până la 75%

 |  21:01
Unde se duce banul public. Centrul de Sănătate al RATB, sporuri de până la 75%

P24

Faţă de sistemul public, grila de salarizare a Centrului de Sănătate RATB se aplică deja de la 1 iulie 2016. Dacă salariile tarifare/brute sunt mai mici decât maximele din sistemul public, personalul medical a avut grijă să nu rămână în pagubă. Toate categoriile de personal beneficiază de sporuri de la 10% la 75% pentru “condiţii de muncă periculoase” dar şi de zile în plus la concediul anual de odihnă. La toate acestea se adaugă alte sporuri şi facilităţi, cum ar sporul de vechime şi bonurile de masă.

Regia de transport public din Bucureşti este cu un picior în groapă, nu a mai cumpărat vehicule de mulţi ani, nu are piese de schimb, bani de motorină, oamenii circulă înghesuiţi, transpiraţi sau îngheţaţi de frig iarna. Angajaţii RATB cer condiţii de muncă mai bune, dar nimeni nu-I bagă în seamă. Cu toate acestea, bani grei se scurg pe activităţi adiacente, pe care nici marile corporaţii nu şi le permit.

Policlinică şi spital

Centrul de Sănătate este o unitate sanitară fără personalitate juridică, din structura RATB, se arată pe site-ul oficial, care are în prezent 176 de angajaţi. În anul 1991, cu aprobarea Ministrului Sănătăţii nr.4070/1991, RATB a preluat în structura sa organizatorică dispensarele medicale şi policlinica de specialitate de la Spitalul Colentina, unităţi sanitare care au funcţionat în structura RATB (fost STB) în perioada 1937 - 1983. Clădirea care adăpostea aceste unităţi era avariată, drept urmare, Consiliul de Administraţie al RATB a hotărât în 1992, construcţia la aceeaşi adresă a unui complex de sănătate integrat, care să asigure asistenţa medicală de calitate, în condiţii de eficienţă economică ridicată. În 1997, acest complex cuprindea o Policlinică la care, începând cu 1998 s-a adăugat un spital, toate fiind apoi comasate într-un organism unic cu denumirea Centrul de Sănătate - RATB. Din 2000, acest centru a încheiat anual contracte de prestări servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) pentru: spital, ambulatoriu de specialitate şi recuperare medicală în ambulatoriu. CASM decontează centrului costurile activităţilor medicale. Salariile personalului angajat sunt plătite din fondurile RATB, adică din banii încasaţi pe titlurile de călătorie şi din subvenţiile de peste o jumătate de milion de la Primăria Capitalei.

Lista sporurilor nesimţite

De la 1 iulie 2016, a intrat în vigoare la RATB noua grilă de salarizare, care prevede 27 de niveluri de încadrare. Nivelul 1 este aferent personalului necalificat, iar ultimul nivel, cu numărul 27, este aplicabil medicilor care au şi calitatea de şefi, contabililor şi alţii. Cel mai mare salariu tarifar/brut poate ajunge la 4.549 de lei. La acesta se adaugă sporul de vechime al angajatului, bonurile de masă, dar şi sporuri pentru “condiţii de muncă periculoase”. Pe semne este vorba de bacteriile pe care le poate contacta personalul, pentru că la secţiunea “sporuri pentru condiţii de muncă vătămătoare” nimeni nu are nicio facilitate. Zilele suplimentare de concediu de odihnă variază între 4 şi 10 zile.

• Secţia de chirurgie: medic, asistent medical şi infirmier - sporuri de 15%

• Laboratorul sterilizare spital: asistent medical – 15%

• Laboratorul sterilizare ambulatoriu – asistent şi soră medicală – 10%

• Secţia interne: medic, asistent medical şi infirmier – 15%

• ATI: medic, asistent medical şi infirmier – 75%

• Bloc operator: asistent medical – 50%

• Cabinet psihiatric: medic - 50%, asistent medical – 30%

• Laborator analize medicale: medic, biolog, chimist, asistent medical – 20%, îngrijitoare – 15%

• Laborator radiologie clinică: medic şef unitate nucleară – 30%, medic – 20%, asistent medical – 15%.

Sindicatul reprezentativ împarte prime

La RATB, sindicatul reprezentativ face legea. Acesta se implică atât în anagajări, cât şi în premierirea angajaţilor. Cu ajutorul organizaţiei, conducerea RATB ţine sub control majoritatea angajaţilor. Numai că atribuţiile sindicatului reprezentativ depăşesc cadrul legal. În plus, personalul neafiliat unui sindicat plăteşte cotizaţie la organizaţia reprezentativă. Din Statutul sindical, reiese că acesta avizează angajarea, promovarea şi salariile angajaţilor. Chiar şi primele angajaţilor sunt date cu acordul sindicaliştilor, care pot ajunge într-un an până la un salariu de încadrare. “Valoarea primelor peste un salariu tarifar al persoanei respective se aprobă de Comitetul Conducerii Executive al RATB cu avizul sindicatului reprezentativ”, se arată la art.123 al Statutului.

Abuzurile conducerii RATB asupra angajaţilor sunt lăsate în seama altor sindicate. Un exemplu este refuzul oamenilor de a semna actele adiţionale prin care sunt anunţaţi că pot fi mutaţi oricând la un alt loc de muncă, fiind la discreţia conducerii. Pe foile de parcurs ale şoferilor de autobuze (facsimil) stă scris faptul că nu vor primi majorarea salarială de 100 de lei dacă nu semnează actul adiţional în forma dorită de conducere.

Poziţia RATB

“În ceea ce priveşte Centrul de Sănătate, precizăm că toate cheltuielile cu funcţionarea acestuia sunt constituite din cheltuileli de personal (115 salariaţi), utilităţi (energie, gaze, apă), servicii de la terţi şi amortizare. Veniturile sunt obţinute din decontări de la C.A.S.M.B. şi din prestaţii către terţi ori decontări aferente examenelor periodice obligatorii privind sănatatea salariaţilor Regiei”, spune purtătorul de cuvânt al RATB Constantin Tobescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-07

Mai multe imagini:
Unde se duce banul public. Centrul de Sănătate al RATB, sporuri de până la 75%
zoom
Unde se duce banul public. Centrul de Sănătate al RATB, sporuri de până la 75%
zoom
Parerea ta...

PREZENT
08 Aug 2016

Aveti mare dreptate,am facut comparatie intre grilele angajatilor din ratb si angajatilor din policlinica.
SOFER INDIGNAT
08 Aug 2016

Domnilor de la Puterea va spun felicitari.Noi personalu de bord ii tinem in spate pe astia care sunt de trei ori mai multi decat noi.Auzi sporuri de 75 la suta si salarii de 4500 de lei.Iar noi facem pipi la roata ca nu avem veceu.Noua nea scazut salariu cu 1500 de lei din 2008.Conducerea si sindicatu sunt niste hoti.
CONDUCATOR DE TROLEU
08 Aug 2016

Sunteti bine informati.Azi conducerea depoului Berceni ne-a amenintat cu DCM.Cine nu semneaza ii dam afara. Un exemplu este refuzul oamenilor de a semna actele adiţionale prin care sunt anunţaţi că pot fi mutaţi oricând la un alt loc de muncă, fiind la discreţia conducerii. Pe foile de parcurs ale şoferilor de autobuze (facsimil) stă scris faptul că nu vor primi majorarea salarială de 100 de lei dacă nu semnează actul adiţional în forma dorită de conducere.Asa este.
TINI
08 Aug 2016

Actul aditional e normal. Va credeti pe mosia voastra?? Va e frica ca nu sunteti pregatiti ?? asta e .
RASPUNS TINI
09 Aug 2016

Tini nu fi prost.Dupa cum comentezi esti din administratie sau sindicatul corupt.Actul aditional este intre doua parti.Nu poate nimeni sa oblige salariatu sa accepte clauze ilegale si abuzive.Voi credeti ca RATB-ul e mosia voastra.Noi salariatii fara pila la partid sau sindicat suntem mai pregatiti decat voi.Noi muncim pe bani putini.Voi luati bani fara numar si nu faceti nimic.Nemernicilor.
CRISTINA
11 Aug 2016

Sporurile nu sunt nesimtite. Aceleasi sporuri le iau si angajatii din spitalele publice, adaugandu-se salariului de baza. Si nu toti medicii din Centru beneficiaza de aceste sporuri. Reglementarile apartin Ministerului Sanatatii. ORDIN MS nr. 547/ 26.05.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de bază, în conformitate cu prevederile notei din anexa nr. II/2 la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. In alta ordine, banul nu este public. RATB, dupa cum ii spune si numele este regie autonoma. Si se finanteaza din venituri proprii. Centrul de sanatate are contract cu Casa de asigurari de sanatate si presteaza servicii medicale ca orice alt spital din Romania. Si avem si activitati legate de medicina muncii pentru care angajatorii platesc. Deci mai usor cu afirmatia ca... banul public. Mai bine v-ati documenta inainte de a scrie.
ANGAJAT RATB - PETITIE CONDUCE
13 Aug 2016

Doamna Arbagi a promis sa dea nivele de promovare celor care au sustinut-o si care au ajutat-o in diverse situatii, prin ignorarea faptelor ei. Parca ar fi bunul ei propriu. Comportamentul acesteia lasa sa se inteleaga ca aceasta casierie este proprietatea sa. Ea si domnii Tanase George si Lupu Costel si-au promis inca 2 nivele de salarizare, cum vor face mai toti casierii coordonatori. D-l Tanase George a declarat intr-o sedinta ad-hoc ce a avut loc in urma cu o luna, ca STB este singurul indreptatit sa imparta nivele de salarizare, fiind sindicat reprezentativ. Aceasta doamna Arbagi Mariana, a pus casierele sa semneze formularul E230, pentru directionarea impozitului pe venit de 2%, chiar daca acestea i-au au spus ca au semnat deja acest formular pentru cateva cazuri sociale. La aflarea acestor lucruri, s-a aratat foarte iritata, insinuand ca acele cazuri sociale nu sunt decat o inventie si ca in momentul in care RATB se va transforma in societate comerciala, cei care nu au directionat cei 2%, vor fi dati afara! A mai declarat ca cei care sunt la alte sindicate, vor avea aceeasi soarta! Aceasta este hotarata sa uite de criteriile de acordare a nivelelor de salarizare, accentuand faptul ca stie ce are de facut, la momentul cand va incepe alocarea si distribuirea lor, mai este putin pana la santaj. Suntem consternate de atitudinea acesteia, in relatia cu intreg colectivul, atentia sa concentrandu-se pe razbunari, intrigi si altele dar mai ales din cauza faptului ca Serv. Vanzare nu a trimis pana acum, desi s-au facut solicitari verbale, un reprezentant cu care sa putem discuta, prin asta demonstrand indubitabil ca o sustine, cum singura a spus ca atata timp cat are pixul in mana, putem merge si la Guvern, nu poate sa ii faca cineva, ceva. Mingea este la dumneavoastra in teren si speram ca veti lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste situatia casieriei Dudesti si ca nu veti lasa lucrurile exact cum sunt acum!! Nu dorim decat sa se faca dr
ANGAJAT RATB - PETITIE CONDUCE
13 Aug 2016

Arbagi Mariana si Tanase George, lideri STB, isi bat joc de oameni.Nedumerirea mea este de ce cand s-au acordat grile, nu s-a tinut cont de complexitatea activitatilor, intre o casierie cu controlori unde este mult mai mult de munca, si una fara controlori, la care, fetele au acolo grila 13 desi nu au asa multa munca.Cu alte cuvinte, nu s-a tinut cont de volumul mare de munca, pentru ca asa au decis clanul celor trei, Tanase, Lupu si Arbagi. Intre casierul coordonator si casiera de ghiseu, exista inainte diferenta de trei grile,iar acum este de cinci grile. Acum in septembrie, Tanase George a promis ca i va da pe cea de a 19 a. probabil ca o merita dat fiind faptul ca se consulta in orice problema de serviciu si probabil si personala. La acordarea grilelor la online si ofline nu tine cont de criterii: vechime, pregatire, nici daca au existat reclamatii, nici daca isi fac treaba mai bine cu ajutorul casierelor de ghiseu sau Call Center.
RADU
15 Aug 2016

Multi angajati sunt depasiti profesional. Ce sa mai ...sa vina restructurarea odata.
BAUBAU
21 Aug 2016

De Arbagi asta, aflu de la nevasta-mea, ca acum 3-4 ani, o colega de serviciu i-a gasit prin fii-sa, inca un loc de munca la o creatoare de moda! Deci inseamna ca nu-i era de ajuns salariu si retributia de la sindicat!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz