2020-02-18 00:47

Unde şi în ce poziţii mai dorm românii pe stradă. Parcurile devin adevărate dormitoare pe timp de caniculă

 |  17:39
Unde şi în ce poziţii mai dorm românii pe stradă. Parcurile devin adevărate dormitoare pe timp de caniculă

Se ştie că un somn zdravăn, la aer curat, în natură şi-n ciripit depăsărele face cât trei într-un loc obişnuit, respectiv un dormitor de bloc,unde omul se chinuieşte să doarmă, legănat de zgomote specifice: bormaşini,izbituri de ciocane şi urletele vecinilor. Aşa că unii dintre semenii noştris-au gândit că e mai bine să se odihnească pe străzi sau în parcuri. Mulţidintre ei sunt oameni fără casă, ajunşi pe drumuri din varii motive, divorţuri,sărăcie, alcoolism, dar printre aceştia există şi persoane care îşi părăsescdormitorul în mod intenţionat pentru a respira în voie aer curat şi pentru a serelaxa în plină caniculă.

Spital de campanie în aer liber

Homleşiidorm oriunde, oricând. Nu sunt fiţoşi. Îi găseşti în locuri publice, pe străzi,în parcuri, pe treptele unor clădiri, acolo unde asfaltul poate ţine loc de patşi bordura, de pernă. Au aer... necondiţionat şi lumină naturală cât poftesc.Comunitatea oamenilor care dorm sub cerul liber este mare şi poate fi întâlnităîn centru, dar şi la periferia oraşului. Unii moţăie pe bănci de lemn, întriluri de păsărele, lângă lac, aproape de km 0. Alţii trag la aghioase pe treptelebisericii sau îşi fac ”somnul de frumuseţe”, la ora 12 ziua, proptiţi cu capulpe masa de plastic a unei cârciumi penale.

GrădinaCişmigiu, piatra de smarald din inelul Bucureştiului, pare un azil, un ţarcpentru refugiaţii de pe urma bombardamentelor. De-a lungul aleilor, pe bănci,din loc în loc, zac tot felul de oameni tolăniţi, fiecare în poziţia în care afost lovit, în moalele capului, de... somn. Unii dintre ei sforăie catractoarele şi degajă mirosuri pestilenţiale, un amestec de urină stătută cualcool sau frecţie galenică. Alţii au răni infectate pe care le băzâie muştele.Dacă traversăm bulevardul, înspre centrul vechi, străzile şi casele arată ca şicum abia s-a sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial, aşa că acest ”spital decampanie”, în aer liber, se încadrează perfect în decor.

În zona Gării de Nordse doarme... ca la mama acasă. Nici claxoanele şi nici zgomotele motoarelornu-i deranjează pe „obosiţi”.

TantiDobriţa are „sufocări”

TantiDobriţa zice că locuieşte împreună cu fiica şi cei trei copii ai ei într-ocămăruţă din zona Pieţei Unirii. Blocul e vechi şi dărăpănat. Bătrâna eamărâtă, are o pensie mică şi suferă de insomnii. „Maică, nu poci să măhodinesc cu hărmălaia aia din casă! Dormim cu toţii în aceeaşi cameră, şi erău. Acu` mai e şi cald, abia respir, eu mă sufoc, am sufocări rele, mi se puneo gheară în piept, tre` să stau afară, că mor. Aşa că seara vin şi mă culc,acilea, pe bancă, în Cişmigiu. Ce rău fac? În casă nu pot dormi.” O las petanti Dobriţa să moţăie mai departe, în Cişmigiu, sub ramurile unui mesteacănmai bătrân decât ea. La 20 de paşi distanţă, horcăie un bărbat trecut de primatinereţe. Visează că fuge, probabil, pentru că zvâcneşte din picioare. Unpensionar care îşi plimbă câinele e revoltat. Spune că locuieşte într-unul dinblocurile de la margina parcului şi că se întâlneşte cu asemenea situaţii zi dezi. „E o ruşine ce se întâmplă în această grădină! Eu am sesizat gardienii, dardegeaba. Oamenii ăştia dorm pe unde apucă, au boli, unii se îmbată şi acosteazălumea. Lasă mizerii pe bancă şi vin eu să mă aşez, după aia. Nu mă îmbolnăvesc?E inadmisibil!” Însă nu toţi cei care se plimbă pe aleile parcului par a fideranjaţi de dormitoarele sub cerul liber. „Le-o fi şi lor somn, ce, e o infracţiune?”,replică o altă pensionară, mai tolerantă.

Dormitul pe bănci,interzis de primărie

Deşi,conform unei hotărâri a CMB, dormitul pe bănci în parcuri publice esteinterzis, acest lucru continuă să se petreacă la doi paşi de Primăria şi PoliţiaCapitalei, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Aspectul acestui spaţiu care artrebui să fie de relaxare, divertisment şi bună-dispoziţie, într-un Bucureştisufocat de betoane, praf şi fum, este dezolant, iar mamele care îşi plimbăcopii prin zonă sunt obligate să treacă printre nesimţiţii care stau crăcănaţi şitrântiţi pe bănci. Ba unele dintre ele, chiar îşi sperie odrasleleneascultătoare, arătând înspre trupurile amorţite: „Dacă nu eşti cuminte, vinenenea ăla de pe bancă şi te mănâncă!”.

Cezic străinii? Ce imagini duc cu ei când pleacă în ţările lor? Fotografii cuoameni osteniţi şi murdari, tolăniţi prin tot Bucureştiul, care devine, astfel,un dormitor în toată regula.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08

Mai multe imagini:
Unde şi în ce poziţii mai dorm românii pe stradă. Parcurile devin adevărate dormitoare pe timp de caniculă
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine