2020-04-09 04:59

Unii bătrâni cerşesc linişte. La 72 de ani trăieşte în sărăcie lucie, dar nu acceptă ajutorul statului

 |  21:01
Unii bătrâni cerşesc linişte. La 72 de ani trăieşte în sărăcie lucie, dar nu acceptă ajutorul statului

Autorităţile nu au soluţii în faţa unui bătrân care respinge contactul cu oamenii şi orice ajutor din partea lor. Este greu de imaginat cum poate trăi un om în secolul XXI într-o capitală europeană. După o serie de evenimente nefericite din viaţa sa, la 72 de ani, Ion Negrilă s-a “sălbăticit” atât de mult, încât preferă să trăiască primitiv decât să accepte ajutorul statului. Numai simţul proprietăţii i-a rămas intact, deşi bunurile pe care crede că le are i-au fost demult înstrăinate din cauza impozitelor neachitate.

Când tânărul Laurenţiu Croială ne-a relatat cazul lui Ion Negrilă, l-am suspectat că exagerează, dar curiozitatea ne-a făcut să ne convingem cu ochii noştri. La intersecţia străzilor Băjeşti şi Grapei din sectorul 5 al Capitalei este un loc care pare abandonat. Din când în când, se mai poate vedea o mogâldeaţă de om care face câţiva paşi în jurul unei cocioabe, care te miri că mai stă în picioare. Un bătrânel numai piele şi os, îmbrăcat în zdrenţe, îşi trăieşte calm bătrâneţile, departe de oameni. Trebuie să te cunoască bine ca să accepte să-ţi vorbească. Nu te poţi apropia prea mult de el, căci mirosurile pe care le emană sunt greu de suportat. Nu reuşeşti să-ţi dai seama dacă omul mai este sau nu în toate minţile. După ce tânărul Laurenţiu a mobilizat câţiva prieteni şi au strâns gunoaiele din jurul cocioabei şi vecinii au început să-i mai aducă câte un blid de mâncare. El este unul dintre oamenii pe care Ion Negrilă îl acceptă în jurul său. “Am trecut de câteva ori pe lângă locul ăsta şi am văzut că mişcă cineva pe aici. Am întrebat câţiva amici, vecini şi am aflat că în 2000 a fost dat afară de la Fabrica de pile Chirigiu, unde era muncitor, iar în anul 2006 casa lui a luat foc. Nu ştiu de ce, probabil din neglijenţa bătrânului. I-a rămas în picioare doar o magazie, dar nici asta întreagă. Aici are o cămăruţă de ½ m unde se poate adăposti de ploi şi ninsori. În timpul iernii, când este frig îşi sapă o groapă în pământ ca să nu îngheţe. În timp, romii şi-au depozitat în curtea lui gunoaiele şi i-au furat toate scândurile de la gard. Nu are curent electric, nici apă nu ştiu de unde ia, că nu am văzut nici un puţ, fântână sau orice sursă. Împreună cu nişte prieteni am strâns gunoaiele şi fiecare îi mai aduce câte ceva de mâncare. Pensie nu mai are şi nici acte. Spune că i-a luat totul foc”, povesteşte Laurenţiu Croială.

Sunt vecini care îl cunosc pe Ion Negrilă de pe vremea când erau colegi de şcoală. “Avea o casă frumoasă. Cocioaba asta a ridicat-o cu frate-său. Am înţeles că terenul ăsta este acum al unei nepoate, dar nu sunt sigur. Au venit de la Poliţie, de la asistenţa socială. S-a interesat lumea de el. Autorităţile au vrut să-l ducă la azil, dar el a refuzat. Spune că aici e casa lui, dar nu mai e de multă vreme. Are un frate care mai vine la el, la o lună, alteori mai des”, relatează Gheorghe Nistor, care îl cunoaşte din copilărie pe Ion Negrilă. Vecinul spune că Ion a fost întotdeauna o fire retrasă. “I-am cerut personal primarului să-l ajute, să-i dea o baracă, o să cadă şandramaua pe el într-o zi. Ce face omul ăsta?!”, spune domnul Nistor.

“Toţi vecinii de pe străzile astea vor să-l ajute. Am vorbit cu ei. Fiecare este dispus să dea câte 100 de lei şi să-i facem o casă. Mobilizarea este mai grea şi teama că vor avea probleme cu autorităţile în privinţa autorizaţiilor. Nimeni nu ştie dacă mai este proprietar sau nu, cine este aici stăpân. Primăria, prin direcţia de asistenţă social, ar putea să ia o decizie”, comentează Laurenţiu.

Autorităţile ridică din umeri

Am solicitat şi punctul de vedere al autorităţilor locale. Ion Negrilă a fost vizitat de un inspector, dar rezultatul a fost acelaşi. Conform Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei sector 5, “Ion Negrilă refuză să meargă la un azil, are aparţinători, nu este pus sub interdicţie judecătorescă. Nu se poate face nimic dacă el se opune”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-12

Mai multe imagini:
Unii bătrâni cerşesc linişte. La 72 de ani trăieşte în sărăcie lucie, dar nu acceptă ajutorul statului
zoom
Unii bătrâni cerşesc linişte. La 72 de ani trăieşte în sărăcie lucie, dar nu acceptă ajutorul statului
zoom
Parerea ta...

ION
12 Mai 2014

Dan Voiculescu ,Adrian Nastase ,Ion Iliescu si Victor Ponta nu merita sa i dea un pahar cu apa acestui om nobilat prin suferinta !
ANONIM
13 Mai 2014

ce zici mai Ioane daca parasutista ar vinde o geanta din cele scumpa si fara numar?Iar Basescu ar dona salariul pe o luna?{bineanteles cand primeste "fluturasu}
MARIAN
13 Mai 2014

Acest neispravit ION,cred ca este un derbedeu pus de Basescu sa agite spiritele.Se apropie latul?
MANOLE
04 Noi 2014

mariane esti atat de prost incat crezi k basescu l a pus.nu imi vine sa cred cat de prost esti.gandeste te k ai putea fi in locul lui ma GUNOIULE
ALIN
25 Noi 2015

Care "ajutor" de la stat, la azil unde nu sunt ingrijiti, sau mai repede asa cum am vazut la alt batran, dusi in ubute baraci pe timpul iernii la gramada unde li se dadea de mancare un ceai fara gust si 2 biscuiti?? Asa ii mai aduce un om o mancare calda..fata de mizeriile alea unde-i ingramadeste "statul care ajuta", i-i laa neangrijiti, asa cum mi-a povestit cineva care a fost acolo! Deci este normal sa refuze, intai informati-va apoi judecati ori dati vina ca..de ce refuza.. Astia care scrieti ca refuza, mintiti, ori sunteti indolenti sa va informati si sa explicati corect ce ineamna "ajutor", desi va numiti "jurnalisti"?
ANONIM
27 Noi 2015

Domnul sa il ajute si să-l întărească... Am sa ma rog pt el eu sunt din Lugoj si as fi bucuroasa eu împreuna cu familia mea sa il putem ajuta pe bătrânul acesta... Când stai sa te gândești ca foarte mulți dintre noi avem de toate si tot nu suntem mulțumitori si acest bătrân are doar o " căsuța" a lui si e total mulțumitor e foarte trist... Eu spun ca daca ar fi mulți dintre noi care i putea da o mâna de ajutor acestui om am putea sa ii facem sa aibe o Bătrânețe cât de cât fericita si sa ii oferim si medicamente si tot ce trebuie pt acest biet om. Părerea mea este ca oricare dintre noi am putea ajunge așa oricând așa ca eu va rog insistent sa il ajutam pe acest om... Cred ca e timpul sa ajutam si noi si sa respectam pe acești bătrâni. Va mulțumesc daca citiți acest mesaj si nu treceri neobservați
NUME
19 Dec 2015

Așa ceva este foarte grav
MARIAN
20 Dec 2015

Adresa varog
ALEX MINCU
18 Ian 2016

Imi poate da si mie cineva adresa batranului?
CRISTINA
18 Ian 2016

MAI STIE CINEVA DACA BATRANUL MAI E ACOLO?ATICOLUL E DIN MAI 2014...
MARIA
13 Iun 2016

Este acolo si televiziunea ia dat o rulota!sta mai bine acum,eu am fost la el,are nevoie de mancare calda,daca doreste cineva sa.i duca!e un om bland ai bun,a vorbit cu noi si nu ne mai lasa sa plecam de la el!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine